ogrzewanie nie działa

Wszystko co związane z klimatyzacją i nawiewami w samochodzie Volkswagen Golf 3

Moderator: Moderator

Postprzez pietrasiak2 » 23 sty 2013, o 22:49

Trzeci raz nie będę pisał co sprawdzić, chyba , że ktoś zna inne metody :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

 

Postprzez Tygrys » 24 sty 2013, o 12:42

pietrasiak2 napisał(a): A i sprawdz jeszcze czy do momentu tych 80 stopni dolny wąż z chłodnicy do termostatu przypadkiem się nie nagrzewa jak tak to nie domyka termostat tak na koniec przyszło mi do głowy by to sprawdzić.


Sprawdzałem i wąż jest zimny.
Avatar użytkownika
Tygrys
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 21 sty 2013, o 09:50
Lokalizacja: WPN

Postprzez pietrasiak2 » 24 sty 2013, o 18:55

Czyli termostat nie puszcza temperatura jest do potwierdzenia :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Tygrys » 24 sty 2013, o 20:07

No ale jeżeli by nawet oszukiwał czujnik temperatury to wydaję mi się że ogrzewanie powinno być dobre a mi leci ledwo ciepłe powietrze.... :evil:
Avatar użytkownika
Tygrys
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 21 sty 2013, o 09:50
Lokalizacja: WPN

Postprzez PabloSBT » 24 sty 2013, o 21:40

co do termostatu jeśli ci utrzymuje stałą temperaturę 80 stopni to znaczy że jest dobry :) pewnie masz licznik z napisem VDO na środku i od 20 km tak :P? one oszukują sam wymieniałem kilka termostatów orginalne czujniki temp i dalej było 80 po wymianie licznika na taki od 0 mam równe 90 stopni podczas jazdy :) a co do letniego powietrza to sprawdź czy wężyki wchodzące do kabiny są oba gorące jeśli jeden jest letni a drugi gorący to nagrzewnice masz zamuloną :) a jeśli oba gorące to z klapki ciepłe zimne ci gąbka odpadła i chociaż bierzesz na max ciepłe to i tak zimne bokiem przelatuje :) sprawdź jeszcze linki w nawiewach czy są dobrze założone za schowkiem od strony pasażera je widać albo po rozebraniu nawiewu 6 śrubek na gwiazdkę :)
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Postprzez antonio » 24 sty 2013, o 22:21

u mnie w moim ABF tak jest ze oszukuje delikatnie ale z nawiewu sadzi ciepło ostro,ja u siorki w sobotę zabieram sie własnie jak kolega mówi za nawiew tam musi być coś nie tak, napisze jesli uda się zlokalizować cos,jesli nie to bezradny już jestem :wstyd:
Avatar użytkownika
antonio
Badacz tematu
 
Posty: 209
Dołączył(a): 15 sty 2012, o 16:17
Lokalizacja: WPN/NSZ

Postprzez PabloSBT » 24 sty 2013, o 22:32

choć by było 60 stopni to i tak już gorące powietrze z nawiewów leci więc to nie możliwe tak jak u was żeby przy 80 leciało letnie bo przy takiej temp parzy jak się plastiki z nawiewów nagrzeją :) więc są 3 możliwości zapchana nagrzewnica( czesto jest tak jak ktoś chce zaoszczędzić i wyjmuje filtr pyłkowy i liście wlecą do nawiewu zatykają nagrzewnice) odczepiona linka od klapki ciepłe zimne lub ze starości odpadła gąbka z klapki ciepłe zimne i mimo ustawienia na gorące miesza ciągle zimne z ciepłym :)
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Zimne Powietrze.

Postprzez MatiNS » 25 sty 2013, o 16:30

witam mam pytanie.. poniewaz sie nie znam nie wiem jaka moze byc przyczyna.. dzisiaj z nocki jak wyszedłem mialem szyby zamarzniete od ŚRODKA odpalilem moje 1,9 td i czekalem po 15 inutach mial zaledwie 60 stopni.. szybki sie troszke rozmrozily. ale caly czxas lecialo zimne powietrze.. nie az tak zimne jak na dworze byla.. w czasie jazdy osiagnoł 70 stopni i lecialo letnie powietrze po przejechaniu 8 km na podwurku mial okolo 75 stopni i zauwazlylem (poczulem) ze ogrzewa szybe w polowie tylko czesc od kierowcy.. Prosze o rady:)
MatiNS
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 13 sty 2013, o 12:56
Lokalizacja: Nowa Sól

Postprzez Paweu » 25 sty 2013, o 16:37

termostat do wymiany
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez PabloSBT » 25 sty 2013, o 16:38

a podczas jazdy spada ci temperatura?? czy ma stałe 75 stopni ?? sprawdź czy obydwa węże wchodzące do kabiny od nagrzewnicy są tak samo gorące
PabloSBT
Members
 
Posty: 955
Dołączył(a): 14 sie 2009, o 11:06
Lokalizacja: TKI | Kielce

Postprzez pietrasiak2 » 25 sty 2013, o 16:44

Sprawdź jak będzie się rozgrzewał czy wąż idący z dołu chłodnicy do termostatu przypadkiem nie jest ciepły . Jeśli tak to nie trzyma termostat. Co do nadmuchu na jedną część szyby to musisz zobaczyć czy w dyfuzorze w desce nie przytkało jednej części (np wpadła tam gąbka z nawiewów) i czy przełącznik po prawej prawidłowo przełącza nawiewy :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez MatiNS » 25 sty 2013, o 16:50

podczas jazdy wzrasta jakies 5 stopni z 70 na 75
wieczorkiem w garazu pogrzebie nawiew i zobacze te weze.
MatiNS
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 13 sty 2013, o 12:56
Lokalizacja: Nowa Sól

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość