Moderator: Moderator
pietrasiak2 napisał(a): A i sprawdz jeszcze czy do momentu tych 80 stopni dolny wąż z chłodnicy do termostatu przypadkiem się nie nagrzewa jak tak to nie domyka termostat tak na koniec przyszło mi do głowy by to sprawdzić.
Sprawdzałem i wąż jest zimny.
-

Tygrys - Czytacz
co do termostatu jeśli ci utrzymuje stałą temperaturę 80 stopni to znaczy że jest dobry
pewnie masz licznik z napisem VDO na środku i od 20 km tak
? one oszukują sam wymieniałem kilka termostatów orginalne czujniki temp i dalej było 80 po wymianie licznika na taki od 0 mam równe 90 stopni podczas jazdy
a co do letniego powietrza to sprawdź czy wężyki wchodzące do kabiny są oba gorące jeśli jeden jest letni a drugi gorący to nagrzewnice masz zamuloną
a jeśli oba gorące to z klapki ciepłe zimne ci gąbka odpadła i chociaż bierzesz na max ciepłe to i tak zimne bokiem przelatuje
sprawdź jeszcze linki w nawiewach czy są dobrze założone za schowkiem od strony pasażera je widać albo po rozebraniu nawiewu 6 śrubek na gwiazdkę 
pewnie masz licznik z napisem VDO na środku i od 20 km tak
? one oszukują sam wymieniałem kilka termostatów orginalne czujniki temp i dalej było 80 po wymianie licznika na taki od 0 mam równe 90 stopni podczas jazdy
a co do letniego powietrza to sprawdź czy wężyki wchodzące do kabiny są oba gorące jeśli jeden jest letni a drugi gorący to nagrzewnice masz zamuloną
a jeśli oba gorące to z klapki ciepłe zimne ci gąbka odpadła i chociaż bierzesz na max ciepłe to i tak zimne bokiem przelatuje
sprawdź jeszcze linki w nawiewach czy są dobrze założone za schowkiem od strony pasażera je widać albo po rozebraniu nawiewu 6 śrubek na gwiazdkę 
- PabloSBT
- Members
u mnie w moim ABF tak jest ze oszukuje delikatnie ale z nawiewu sadzi ciepło ostro,ja u siorki w sobotę zabieram sie własnie jak kolega mówi za nawiew tam musi być coś nie tak, napisze jesli uda się zlokalizować cos,jesli nie to bezradny już jestem 

-

antonio - Badacz tematu
choć by było 60 stopni to i tak już gorące powietrze z nawiewów leci więc to nie możliwe tak jak u was żeby przy 80 leciało letnie bo przy takiej temp parzy jak się plastiki z nawiewów nagrzeją
więc są 3 możliwości zapchana nagrzewnica( czesto jest tak jak ktoś chce zaoszczędzić i wyjmuje filtr pyłkowy i liście wlecą do nawiewu zatykają nagrzewnice) odczepiona linka od klapki ciepłe zimne lub ze starości odpadła gąbka z klapki ciepłe zimne i mimo ustawienia na gorące miesza ciągle zimne z ciepłym 
więc są 3 możliwości zapchana nagrzewnica( czesto jest tak jak ktoś chce zaoszczędzić i wyjmuje filtr pyłkowy i liście wlecą do nawiewu zatykają nagrzewnice) odczepiona linka od klapki ciepłe zimne lub ze starości odpadła gąbka z klapki ciepłe zimne i mimo ustawienia na gorące miesza ciągle zimne z ciepłym 
- PabloSBT
- Members
Zimne Powietrze.
witam mam pytanie.. poniewaz sie nie znam nie wiem jaka moze byc przyczyna.. dzisiaj z nocki jak wyszedłem mialem szyby zamarzniete od ŚRODKA odpalilem moje 1,9 td i czekalem po 15 inutach mial zaledwie 60 stopni.. szybki sie troszke rozmrozily. ale caly czxas lecialo zimne powietrze.. nie az tak zimne jak na dworze byla.. w czasie jazdy osiagnoł 70 stopni i lecialo letnie powietrze po przejechaniu 8 km na podwurku mial okolo 75 stopni i zauwazlylem (poczulem) ze ogrzewa szybe w polowie tylko czesc od kierowcy.. Prosze o rady:)
- MatiNS
- Czytacz
a podczas jazdy spada ci temperatura?? czy ma stałe 75 stopni
sprawdź czy obydwa węże wchodzące do kabiny od nagrzewnicy są tak samo gorące
sprawdź czy obydwa węże wchodzące do kabiny od nagrzewnicy są tak samo gorące- PabloSBT
- Members
Sprawdź jak będzie się rozgrzewał czy wąż idący z dołu chłodnicy do termostatu przypadkiem nie jest ciepły . Jeśli tak to nie trzyma termostat. Co do nadmuchu na jedną część szyby to musisz zobaczyć czy w dyfuzorze w desce nie przytkało jednej części (np wpadła tam gąbka z nawiewów) i czy przełącznik po prawej prawidłowo przełącza nawiewy 

-

pietrasiak2 - Members
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy