Gosciu napisał cos takiego o gazowaniu silnika 16 zaworowego.
Najlepsze silniki do gazu to zwykle 8 zaworowki(ale 16 zaworowy tez problemow zadnych nie sprawia), bez bajerow typu zmienne fazy rozrzadu i itp. Sekwencja nowa to 2600zl w przypadku BRC, zwraca sie juz po 20k km jakos wiec tragedi nie ma, kupic z zalozona instalacja tez mozna spokojnie, w instalacji za duzo rzeczy do psucia sie nie ma nawet, wtryskiwacze gazu sa tanie, duzo wytrzymuja, wymieniac tylko filtr gazu co 15k km i co jakis czas zestaw regeneracyjny kupic do reduktora i tyle. Kupujac autko z inst. gazowa, wazne zeby byly do niej papiery, bo potem bedzie problem z rejstracja samochodu.
[ Dodano: 2012-04-15, 12:52 ]
A tutaj macie link do gazowania 16 zaworowego. http://www.golf3.pl/topics36/lpg-do-gti ... vt2510.htm
Moderator: Moderator
z 1.4 na jaki ?
Jaki silniczek podszedłby pod mojego mk3 gdyż u mnie siedzi 1.4 ABD ? myślę o jakimś 1.6 bo 1.8 to już koszty (przeguby,tarcze, skrzynia i cos jeszcze pewnie)
- greg_117
- Gaduła
1.8 jest najlepszy
czesci mase i pali tyle co 1.4 lub 1.6 a instalacja II gen najlepsza
ja sobie chwale ten silnik ale juz taki mialem. ale jak przekladac to na 1.8 
czesci mase i pali tyle co 1.4 lub 1.6 a instalacja II gen najlepsza
ja sobie chwale ten silnik ale juz taki mialem. ale jak przekladac to na 1.8 
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: z 1.4 na jaki ?
greg_117 napisał(a):Jaki silniczek podszedłby pod mojego mk3 gdyż u mnie siedzi 1.4 ABD ? myślę o jakimś 1.6 bo 1.8 to już koszty (przeguby,tarcze, skrzynia i cos jeszcze pewnie)
Jesli chcesz robic tani swap to 1.4 ABD jest zamienny z 1.6 ABU
przekladasz tylko silnik + komputer (jak skrzynie masz 5biegow to zostaje)-

K@mil - POMOCNIK

Na 1.8 to już trochę kosztuje przekładka no nie ? silnik+ skrzynia + przeguby+ tarcze napewno ...
może ktos orientacyjnie napisac ceny takiej zabawy ?
[ Dodano: 2012-04-16, 16:53 ]
a jaka cena takiego komputerka K@mil ?
ogolnie cena takiego swap-a
może ktos orientacyjnie napisac ceny takiej zabawy ?
a jaka cena takiego komputerka K@mil ?
ogolnie cena takiego swap-a- greg_117
- Gaduła
greg_117 napisał(a):Na 1.8 to już trochę kosztuje przekładka no nie ? silnik+ skrzynia + przeguby+ tarcze napewno ...może ktos orientacyjnie napisac ceny takiej zabawy ?
![]()
a jaka cena takiego komputerka K@mil ?ogolnie cena takiego swap-a
wejdz na allegro i popatrz ceny sa rozne 100-200zł komputer..
silnik zalezy w jakim stanie, w granicach 500-700zł + robocizna, no chyba ze robisz sam
Przy 1,8 dochodzi Ci skrzynia biegów, hamulce zostaja takie same... nie wiem jak z przegubami ale wydaje mi sie ze tez zostają...
-

K@mil - POMOCNIK

SWAP 1.6 ABU NA 1.8 ABS
Witam jak w temacie przykładam się do zrobienia SWAP-u z 1.6ABU na 1.8ABS i mam do was koledzy pytanie ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, jeżeli temat już był poruszany to sorka.
1. czy osprzęt z 1.6ABU podejdzie do 1.8ABS?
2. czy muszę wymieniać skrzynię czy moja może zostać
3. jak to jest z komputerem silnika trzeba wymieniać czy wystarczy przeprogramować pod 1.8ABS
4. jak to jest z instalacją silnika czy również muszę ją wymienić czy może zostać
Proszę o wszystkie rady co muszę ewentualnie wymienić a co może zostać od mojego obecnego silnika 1.6 ABU. Dziękuję za wszelką pomoc.
1. czy osprzęt z 1.6ABU podejdzie do 1.8ABS?
2. czy muszę wymieniać skrzynię czy moja może zostać
3. jak to jest z komputerem silnika trzeba wymieniać czy wystarczy przeprogramować pod 1.8ABS
4. jak to jest z instalacją silnika czy również muszę ją wymienić czy może zostać
Proszę o wszystkie rady co muszę ewentualnie wymienić a co może zostać od mojego obecnego silnika 1.6 ABU. Dziękuję za wszelką pomoc.
- wrubson
- Czytacz
niewrubson napisał(a):1. czy osprzęt z 1.6ABU podejdzie do 1.8ABS?
trzeba zmienićwrubson napisał(a):2. czy muszę wymieniać skrzynię czy moja może zostać
trzeba zmienićwrubson napisał(a):3. jak to jest z komputerem silnika trzeba wymieniać czy wystarczy przeprogramować pod 1.8ABS
instalka idąca od silnika do skrzynki powinna być zmieniona, do tego licznik i cała masa pierdół.wrubson napisał(a):4. jak to jest z instalacją silnika czy również muszę ją wymienić czy może zostać
Poszukaj na forum - było na 1000%.
ps. polecam zmienić już na 2.0 2E. - kolega killah zmieniał, więc może powiedzieć coś o tym.
-

prezesik - Members
boberrox napisał(a):czy mi się to opłaca
hah to jest temat rzeka a z opisu jaki tutaj dałeś to opłacalne jest wypicie piwa
a tak na serio to czemu chcesz robić swapa, 1.6 pada? buda zdrowa? 2.0 ale jaki, 8V czy 16V, do czego chcesz to auto i jakie masz fundusze?
Zadałeś zbyt ogólne pytanie na które w sumie sam powinieneś sobie odpowiedzieć
ja ze swojej strony powiem tyle że 2.0 nie będzie jakoś droższy w utrzymaniu od 1.6 a lepiej jeździ, czasami zamiast swapa lepiej wychodzi pchnąć tego i szukac GTI.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi