Moderator: Moderator
stachu12343, sonda to nic innego jak czujnik tlenu w spalinach
sonda ma za zadanie podać do ECU (komputera sterującego pracą silnika) informację o składzie spalin i na ich podstawie auto dobiera sobie skład mieszanki paliwowo powietrznej
Brak sondy lub jej uszkodzenie powoduje zwiększone spalanie, problemy z obrotami silnika ogólnie problemy z pracą silnika
Ale że rok śmigałeś bez sondy i nic się nie działo...
zapewne mapy awaryjne się pozałączały... nie odczułeś spadku mocy lub czegoś co nie jest podobne do twojego silniczka (czyli co było kiedyś a teraz nie ma)?
Więcej o budowie, pracy i zasadzie działania masz tutaj
http://www.golf3.pl/topics4/czujniki-i- ... y+czujniki
sonda ma za zadanie podać do ECU (komputera sterującego pracą silnika) informację o składzie spalin i na ich podstawie auto dobiera sobie skład mieszanki paliwowo powietrznej
Brak sondy lub jej uszkodzenie powoduje zwiększone spalanie, problemy z obrotami silnika ogólnie problemy z pracą silnika
Ale że rok śmigałeś bez sondy i nic się nie działo...
zapewne mapy awaryjne się pozałączały... nie odczułeś spadku mocy lub czegoś co nie jest podobne do twojego silniczka (czyli co było kiedyś a teraz nie ma)?
Więcej o budowie, pracy i zasadzie działania masz tutaj
http://www.golf3.pl/topics4/czujniki-i- ... y+czujniki-

marcinkoz2910 - Members
jak go przyprowadzilem z niemiec ponad rok temu.to jak jechalem na autostradzie mi szwankował.no i pojechalem pod vaga i wykazalo sonde.i nie wiem jak z moca .
- stachu12343
- Czytacz
stachu12343, czyli już wtedy sonda nawalała
włóż nową sondę (Bosha czy inne made in krzak) jakość zależy od portfela i podejścia właściciela do auta
i bedzie dobrze
Ile Ci spala na 100km?
włóż nową sondę (Bosha czy inne made in krzak) jakość zależy od portfela i podejścia właściciela do auta
i bedzie dobrze
Ile Ci spala na 100km?
-

marcinkoz2910 - Members
Jeśli jest sonda to powinna być podłączona i sprawna... Proste 

GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
A jak to się ma w TDI. Bo sonda jeśli dobrze kojarzę jest w kacie. Ja kata już przy kupnie nie miałem. Jak kiedyś wlazłem pod samochód to ja tej sondy tam nie widziałem. Silnik pracuje ok, spalanie w normie i nie ma spadku mocy bo naprawdę zapierdziela. Może jest gdzieś od góry przykręcona??
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

marcinkoz2910 - Members
uuuu. To kiedyś mechanik wprowadził mnie w błąd. Bo powiedział że mam spaloną sondę lambda w Corsie B diesel.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
W silnikach diesla nie ma sondy lambda
A Tobie mechanik nieuczciwy
tak polecił
przykład mam z życia wzięty ale mniejsza o to...
A Tobie mechanik nieuczciwy
tak polecił
przykład mam z życia wzięty ale mniejsza o to...-

marcinkoz2910 - Members
demsy najlepiej bosha, slyszalem ze to podrobki to sa takie ze mozna sobie nimi d**e podetrzec
sawmen z tego co sie orientuje to sonda lambda na podstawie spalin okresla dawke paliwa.
ja kupilem swojego golfa bez katalizatora i po podlaczeniu pod kompa sonda wariuje. silnik po remoncie wszystko zrobione na ganc a silnik na luzie zaczyna sie czesto dlawic faluja obroty i gasnie. mechanicy powiedzieli mi ze to przez to ze nie mam kata tylko rure i jest walnieta sonda
Kolego regulamin
Proszę nie używać wulgaryzmów
sawmen z tego co sie orientuje to sonda lambda na podstawie spalin okresla dawke paliwa.
ja kupilem swojego golfa bez katalizatora i po podlaczeniu pod kompa sonda wariuje. silnik po remoncie wszystko zrobione na ganc a silnik na luzie zaczyna sie czesto dlawic faluja obroty i gasnie. mechanicy powiedzieli mi ze to przez to ze nie mam kata tylko rure i jest walnieta sonda
Kolego regulamin
Proszę nie używać wulgaryzmówOstatnio edytowano 5 sie 2009, o 21:31 przez johnyGTI, łącznie edytowano 1 raz
moje czarne gti.. http://www.golf3.pl/topics2/gti-8v-by-johny...
- johnyGTI
- Czytacz