Moderator: Moderator
Co będzie z sondą
Witam planuje wydłubać wkład katalizatora a na jego miejsce wstawić kawałek rury
chyba z otworami jak w zwykłym tłumiku. Gdybym wstawił całoą rure lub tak jak planuje to co w ten czas zrobic z sondą lambda zeby nie ukazały się błędy i jej odczyt był prawidłowy
. Dodam że sonde mam w katalizatorze na jego poczadku, silnik 1.4 ABD rok pr 93. Pozdro
chyba z otworami jak w zwykłym tłumiku. Gdybym wstawił całoą rure lub tak jak planuje to co w ten czas zrobic z sondą lambda zeby nie ukazały się błędy i jej odczyt był prawidłowy
. Dodam że sonde mam w katalizatorze na jego poczadku, silnik 1.4 ABD rok pr 93. PozdroOstatnio edytowano 7 gru 2008, o 18:59 przez Tomuś, łącznie edytowano 1 raz
-

Tomuś - Badacz tematu
Jaka sonda lambda
Witam
Muszę kupić sondę, wiem, że oryginał Boscha byłby najlepszym rozwiązaniem, jednak w chwili obecnej mam mocno zawężone finanse, jednocześnie będąc zmuszony do zakupu czegoś w rodzaju zamiennika.
I teraz tak, znalazłem na Allegro pasujące używane oryginały
Zamiennik z pasującą wtyczką
Bądź sondę uniwersalną Boscha
Zastanawiam się która opcja z powyższych byłaby najsensowniejsza.
1 sza - jednak oryginał, sprzedawcy zapewniają o 100% sprawności, ale gwarancji nie ma.
2 ga - zamiennik z wtyczką produkowany konktetnie pod parametry sondy oryginalnej/nowy/12 mc gwarancji.
3 cia - Boscha, ogólnie uniwersalna bez wtyczki do aut z sondami 4 ro przewodowymi/nowa/.
Prócz nowego oryginału, która z wymienionych opcja wg Was jest najsensowniejsza?
Dzięki i pozdrawiam
Muszę kupić sondę, wiem, że oryginał Boscha byłby najlepszym rozwiązaniem, jednak w chwili obecnej mam mocno zawężone finanse, jednocześnie będąc zmuszony do zakupu czegoś w rodzaju zamiennika.
I teraz tak, znalazłem na Allegro pasujące używane oryginały
Zamiennik z pasującą wtyczką
Bądź sondę uniwersalną Boscha
Zastanawiam się która opcja z powyższych byłaby najsensowniejsza.
1 sza - jednak oryginał, sprzedawcy zapewniają o 100% sprawności, ale gwarancji nie ma.
2 ga - zamiennik z wtyczką produkowany konktetnie pod parametry sondy oryginalnej/nowy/12 mc gwarancji.
3 cia - Boscha, ogólnie uniwersalna bez wtyczki do aut z sondami 4 ro przewodowymi/nowa/.
Prócz nowego oryginału, która z wymienionych opcja wg Was jest najsensowniejsza?
Dzięki i pozdrawiam
- pom
- Czytacz
pom, kolego według mnie sonda to jedna z ważniejszych rzeczy potrzebna do prawidłowej pracy silnik i do prawidłowego spalania, więc tak co do używanych oryginałów to może jestem za ale nie za takimi czułymi elementami jak sonda (każde uderzenie mogło spowodować jej uszkodzenie) a jak mówisz że nie dają na niej gwarancji to bym się wstrzymał, na wtyczki nie patrz bo to sobie możesz polutować do starej wtyczki w tym nie ma problemu, ja bym powiedział tak jak nie chcesz dać 100zł więcej na sondę z BOSHA to kup z NGK jest tańsza ale fajnej produkcji, ale wybór należy od Ciebie
-

marcinkoz2910 - Members
Dzięki za odp.
Oczywiście zgadzam się z Tobą, wiem, że to ważny element i delikatny, dlatego z dużym respektem podchodzę do tych oryginalnych używek, i tu z dwojga złego chyba ten nowy zamiennik byłby rzeczywiście bezpieczniejszy w zakupie... tylko czy zamiennik firmy krzak czy uniwersalna boscha...
Odnośnie tych '100zł więcej za oryginał Boscha' to ponoć można kupić czteroprzewodową dokładnie taką: http://moto.allegro.pl/item483033929_so ... _nowa.html za ok 2 stówek, wówczas wyszłoby rzeczywiście stówa więcej i ta opcja bylaby jeszcze dla mnie znośna, a tak przy blisko 3 stu wychodzi mi różnica ok 2 stów pomiedzy nowym zamiennikiem a nowym oryginałem...
Oczywiście zgadzam się z Tobą, wiem, że to ważny element i delikatny, dlatego z dużym respektem podchodzę do tych oryginalnych używek, i tu z dwojga złego chyba ten nowy zamiennik byłby rzeczywiście bezpieczniejszy w zakupie... tylko czy zamiennik firmy krzak czy uniwersalna boscha...
Odnośnie tych '100zł więcej za oryginał Boscha' to ponoć można kupić czteroprzewodową dokładnie taką: http://moto.allegro.pl/item483033929_so ... _nowa.html za ok 2 stówek, wówczas wyszłoby rzeczywiście stówa więcej i ta opcja bylaby jeszcze dla mnie znośna, a tak przy blisko 3 stu wychodzi mi różnica ok 2 stów pomiedzy nowym zamiennikiem a nowym oryginałem...
- pom
- Czytacz
pom, wiec tak, ja by kupił tego uniwersalnego bosha, ale patrz za takimi co daja rok gwarancji lub wiecej
-

marcinkoz2910 - Members
I to już jest jakiś trop dla mnie, którym zapewne podążę
Co prawda telefonując to firmy 'Jarcars' posiadającej oba rodzaje/zamienniki firmy krzak i uniwersalne Boscha/ zostałem poinformowany w ramach porady, że polecają zamiennik 'krzak', gdyż jest robiony pod konkretne parametry silnika.
Nie wiem jak to jest w praktyce, ale mi też wydaje się rozsądniejsza Twoja opcja z uniwersalną Boscha niż z zamiennikiem 'krzak'.
W sumie zastanawiam się nad różnicą tych sond:
W ofercie jednej z nich jest napis 'typu Bosch'..typu znaczy że Bosch czy że taka jak Bosch?
Co prawda telefonując to firmy 'Jarcars' posiadającej oba rodzaje/zamienniki firmy krzak i uniwersalne Boscha/ zostałem poinformowany w ramach porady, że polecają zamiennik 'krzak', gdyż jest robiony pod konkretne parametry silnika.
Nie wiem jak to jest w praktyce, ale mi też wydaje się rozsądniejsza Twoja opcja z uniwersalną Boscha niż z zamiennikiem 'krzak'.
W sumie zastanawiam się nad różnicą tych sond:
W ofercie jednej z nich jest napis 'typu Bosch'..typu znaczy że Bosch czy że taka jak Bosch?

- pom
- Czytacz
dokładniepom napisał(a):Nie wiem jak to jest w praktyce, ale mi też wydaje się rozsądniejsza Twoja opcja z uniwersalną Boscha niż z zamiennikiem 'krzak'.
według mnie jedno i to samo tylko inny opispom napisał(a):W sumie zastanawiam się nad różnicą tych sond:
l

-

marcinkoz2910 - Members