Moderator: Moderator
Sonda lambda (najłatwiej i najprościej to określę) steruję pracą silnika poprzez przesyłanie danych do kompa. johnyGTI ma tutaj rację
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
A mam do ws takie pytanko jeśli wyjmie sie sondę i położy gdzieś w innym miejscu będzie auto chodziło prawidłowo?
Kierowco pukając się w czoło pokazujesz najsłabszą część swojego Ciała.
Św. Krzysztof jedzie z tobą do 120km/h powyżej tych prędkości na jego miejsce zasiada Św. Piotr.
Św. Krzysztof jedzie z tobą do 120km/h powyżej tych prędkości na jego miejsce zasiada Św. Piotr.
-

michalm92 - Berbeć
nie będzie, musi sonda mieć kontakt ze spalinami dużo tłumaczenia ale w sieci są opisy jak to działamichalm92 napisał(a):A mam do ws takie pytanko jeśli wyjmie sie sondę i położy gdzieś w innym miejscu będzie auto chodziło prawidłowo?

-

marcinkoz2910 - Members
sonda lambda
może mi ktoś pomóc.a mianowicie mam w golfie sondę bosch0 258 003 548(niby uszkodzona)i czy mogę zamiast jej założyć 0 258 003 076.możne ktoś ma katalog i może to sprawdzić z góry dziękuje.
-

grzesiek73 - Berbeć
lukas2087 napisał(a):witam mam pytanie jak odlacze sonde lambda to cos sie stanie? bedzie nadal tyle samo palil czy wiecej?
LPG czy PB

-

jacekPlacekkk - Gaduła
z tego co pamietam to sonda działa w wysokich temp. wiec skoro ja odłaczysz na zimnym silniku to roznicy sie nie odczuje.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Zalezy jaka sonde masz!!! jedno przewodowa dziala dopiero jak sie nagrzeje,wielo przewodowa prawie od razu!!! Po odlaczeniu sondy bedzie ci wiecej palil nie wazne czy na PB czy na LPG!!! Mi jak wypiela sie kostka od sondy to spalanie na komputerze pokazywalo na cieplym silniku w korku nawet 18litrow LPG 

-

Goral1985 - Badacz tematu
to jest trudno ocenić. zobacz na wyszukiwarkę intercarsu a potem na listę zamienników (po prawej stronie u góry zakładka). Wygląda że ta druga jest od Forda i ma b. krótki kabel 30 cm. Jeśli masz ją po taniości to próbujgrzesiek73 napisał(a):i czy mogę zamiast jej założyć 0 258 003 076
- pablomed
- Members
lukas2087 napisał(a):mi teraz pali okolo 9 litrow benzyny i nie wiem czy to duzo na silnik 1.6 75km. dawniej mniej mi palil nie wiem co sie stalo moze wina tej sondy
pod komputer go i bedziesz wiedzial czy sonda. moze byc tez termostat, sprawdz czy przy zimnym odpalonym silniku oba przewody podlaczone do chlodnicy są cieple, jesli tak to termostat do wymiany
- Adam.M