i gdzies jest jego połączenie-kostka. wiesz co jak nie miałes styczności to najleprze wyjscie bedzie jak pojedziesz do tego mechanika. bez opbrazy...Moderator: Moderator
czujasy sa przykrecone do zwrotnicy. bedziesz widział ze od zwrotnicy w strone silnika w nadkolu idzie czarny kabel cos grubości kabla telefonicznego
i gdzies jest jego połączenie-kostka. wiesz co jak nie miałes styczności to najleprze wyjscie bedzie jak pojedziesz do tego mechanika. bez opbrazy...
i gdzies jest jego połączenie-kostka. wiesz co jak nie miałes styczności to najleprze wyjscie bedzie jak pojedziesz do tego mechanika. bez opbrazy...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ABS chce kilka porad dzieki z góry!!!!!!!!!
Posiadam golfa 3 GT Special w kołach mam 4 tarcze ale nie mam absów i czy mozna założyc abs do niego jaki jest koszt absów i czy trudno je założyc. I czy do komputera trzeba cos podac. Z góry dziek
- zbychu12
- Berbeć
nie wiem czy ci sie to opłaca robic. nie dość ze osprzet to i instalacje trzeba prowadzic.koszt jest nie wiem jaki ale ja bym sie w to nie bawił. nie znam kogoś takiego kto by to robił. nie ma sensu
-

SotoM - Members
Tak jest!!! W dodatku może być w wielu wypadkach niebezpieczny (początkującym - usypia czujność na zasadzie: mam ABS to zawsze zahamuję).
Wprawnym kierowcom nawet przeszkadza!
Nie mówiąc o dodatkowych punktach powodujących awarie...
Wniosek - tak jak Kolega SotoM radzi!
Wprawnym kierowcom nawet przeszkadza!
Nie mówiąc o dodatkowych punktach powodujących awarie...
Wniosek - tak jak Kolega SotoM radzi!
-

Zico63 - Members
W moim poprzednim golfie nie miałem ABS-u i w niczym mi to nie przeszkadzało, jakoś w poślizg nigdy nie wpadłem... więc moim zdaniem jeśli jesteś nauczony na jazdę bez ABS-u to nie ma sensu inwestować i robić sobie problemy z montażem. Moim zdaniem gra nie warta zachodu
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
Na 99% błąd komputera albo walnięty któryś z czujników na kołach. U mnie jest podobnie, to znaczy zapala się po starcie i gasnie po jakimś czasie, ale abs działa, sprawdziłem:]
Nie musisz z tym jechać do serwisu vw bo tam słono zapłacisz, wystarczy podłączyć do vaga w celu sprawdzenia u mechanika który ma jakieś pojęcie w temacie;)
Nie musisz z tym jechać do serwisu vw bo tam słono zapłacisz, wystarczy podłączyć do vaga w celu sprawdzenia u mechanika który ma jakieś pojęcie w temacie;)
-

lesmian83 - Czytacz
Problem z Abs
Witam.
Posiadam Golfa 3 1.9 TDi . Kupowalem go jako z Abs .
Pierwsze pytanie czy jezeli jest kontrolka narysowana od Abs to ten model go posiada ?
Drogie pytanie jest bezpiecznik od abs i jest on dobry . Gdy przekrecam kluczyk wszystko sie kontroluje zapala sie kontrolka na chwile od poduszek a od abs nie chce . Dlaczego
Czy jezeli kontrolka sie spalila to abs nie bedzie dzialac
I teraz dziwne pytanie nigdy nie jezdzilem z abs i wydaje mi sie ze tak jakby go nie bylo czy w golfikach te abs jest takie ciche
Raz z kolega jechalem toyota to te abs bylo bardzo odczuwalne a tu nie wiem .
Prosze o pomoc fanatykow golfikow 3
Pozdrawiam
Posiadam Golfa 3 1.9 TDi . Kupowalem go jako z Abs .
Pierwsze pytanie czy jezeli jest kontrolka narysowana od Abs to ten model go posiada ?
Drogie pytanie jest bezpiecznik od abs i jest on dobry . Gdy przekrecam kluczyk wszystko sie kontroluje zapala sie kontrolka na chwile od poduszek a od abs nie chce . Dlaczego
Czy jezeli kontrolka sie spalila to abs nie bedzie dzialac
I teraz dziwne pytanie nigdy nie jezdzilem z abs i wydaje mi sie ze tak jakby go nie bylo czy w golfikach te abs jest takie ciche
Raz z kolega jechalem toyota to te abs bylo bardzo odczuwalne a tu nie wiem .
Prosze o pomoc fanatykow golfikow 3
Pozdrawiam
- fenders
- Berbeć
pompa absu znajduje sie przy samej pompie hamulcowej a dokładnie pod nią.zobacz czy wogole ja masz. ABS ja dział to w trakcie ostrego hamowania powinieneś go słyszeć (terekotanie) i czuc pod nogą jak ci pedał podbija do góry...
-

SotoM - Members
ABS jest , jak napisał Kolega SotoM, przy pompie hamulcowej, wygląda jak na rysunku.
Co do kontrolki: może jest odpięta wtyczka do zespołu kontrolek obok wyłącznika świateł, może być spalona diodia od ABS (rzadkość bo jest to dioda - bardzo trwała, nie tak jak żaróweczki), może być cała ta zaślepka z kontrolkami ABS, AirBag i kierunkowskazów przyczepy (hak fabyczny) wstawiona jako tzw "pic" a ABS-u nie ma...
W razie uszkodzenia kontrolki ABS działa, W razie uszkodzenia ABS-u - hamulce działają, choć przechodzą w tryb pracy tak jakby go nie było czyli na "normalne".
Sprawdzenie działania jest możliwe na mokrej lub zabrudzonej np. piaskiem nawierzchni: przy bardzo mocnym hamowaniu koła oczywiście nie mogą się dać się zablokować.
[]Rysunek [url=[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233e7160d7671cf1.html][]Opis[/url]
Co do kontrolki: może jest odpięta wtyczka do zespołu kontrolek obok wyłącznika świateł, może być spalona diodia od ABS (rzadkość bo jest to dioda - bardzo trwała, nie tak jak żaróweczki), może być cała ta zaślepka z kontrolkami ABS, AirBag i kierunkowskazów przyczepy (hak fabyczny) wstawiona jako tzw "pic" a ABS-u nie ma...
W razie uszkodzenia kontrolki ABS działa, W razie uszkodzenia ABS-u - hamulce działają, choć przechodzą w tryb pracy tak jakby go nie było czyli na "normalne".
Sprawdzenie działania jest możliwe na mokrej lub zabrudzonej np. piaskiem nawierzchni: przy bardzo mocnym hamowaniu koła oczywiście nie mogą się dać się zablokować.
[]Rysunek [url=[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233e7160d7671cf1.html][]Opis[/url]
-

Zico63 - Members
Abs mam sprawdzilem , posiada czujniki , bezpieczniki dobre . W mojej wersji jest kontrolka poduszek krora sie swieci po przekreceniu stacyjki i abs ktora nic sie nie swieci .
Jechalem raz to lekko czulem jak mi odbijalo minimalnie . Samochud stal 4 miesiace nie jezdzony moze to dlatego
raz zostawia sled a raz nie
[ Dodano: 2008-07-12, 21:27 ]
Chcialem dodac ze dioda jest przepalona niestety nie wiem ile wat , wiem ze 12 v . Doczytalem sie tez ze mam abs od glofa 4 jak na foto .

Jechalem raz to lekko czulem jak mi odbijalo minimalnie . Samochud stal 4 miesiace nie jezdzony moze to dlatego
raz zostawia sled a raz nie
[ Dodano: 2008-07-12, 21:27 ]
Chcialem dodac ze dioda jest przepalona niestety nie wiem ile wat , wiem ze 12 v . Doczytalem sie tez ze mam abs od glofa 4 jak na foto .

- fenders
- Berbeć
Pali się lampka ABS i ręcznego.
Na początek witam serdecznie
Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale pojawiło się to po myciu silnika. Kiedy przekręciłem kluczyk zauważyłem, że pali się lampka ABS i ręcznego, ABS oczywiście nie działa
Myślałem że to jakieś zwarcie od nadmiaru wody i ustąpi kiedy silnik wyschnie. Niestety minął już ponad tydzień...
VAG-COM wypluwa:
lub
kasowanie błędów nic nie daje...
Sprawdzałem poziom płynu hamulcowego, bezpieczniki oraz wtyczkę do sterownika ABS
Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale pojawiło się to po myciu silnika. Kiedy przekręciłem kluczyk zauważyłem, że pali się lampka ABS i ręcznego, ABS oczywiście nie działa
Myślałem że to jakieś zwarcie od nadmiaru wody i ustąpi kiedy silnik wyschnie. Niestety minął już ponad tydzień...
VAG-COM wypluwa:
- Kod: Zaznacz cały
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 3A0 907 379 D
Component: ABS ITTAE 20 GI V00
Coding: 03704
Shop #: WSC 01901
2 Faults Found:
65535 - Internal Control Module Memory Error
00-00 - -
01130 - ABS Operation
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
lub
- Kod: Zaznacz cały
1 Fault Found:
01130 - ABS Operation
27-00 - Implausible Signal
kasowanie błędów nic nie daje...
Sprawdzałem poziom płynu hamulcowego, bezpieczniki oraz wtyczkę do sterownika ABS
- Maik
- Berbeć