dzieki za porade, ostateczni okazalo sie ze zawiodl czujnik ABSu ale przy okazji rozbierania bebnow trzeba je bylo przeczyscic w srodku - teraz obracaja sie luzno i bez szorowania
dla informacji - może komuś się przyda/dowiem się czy to drogo czy tanio
czujnik ABS tył kupiłem sam za 32zł + 120zł zapłaciłem za rozebranie dwóch bębnów, przeczyszczenie, wymianę małej sprężynki (brakowało) + zamontowanie nowego czujnika (kontrola na komputerze) - robiłem u Q Service Dobrucki na Prymasa Tysiąclecia 42
narazie jestem zadowolony
pozdrawiam
Moderator: Moderator
CO JEST TEGO PRZYCZYNĄ??? (ABS)
Problem dotyczy tego że ostatnio od czasu do czasu - przewaznie po uruchomieniu silnika, lub tak na krótkiej trasie - włącza mi sie kontrolka ABS-u - gdy gwałtownie zahamuje na śliskim - ABS nie działa.
Usuwam ta wade poprzez wyłączenie i ponowne włączenie silnika podczas gdy golf jedzie.
Do tej pory zdarzyło mi się to 3 razy w odstepach ok tygodnia.
Skręcałem koła maksymalnie by wyczuć czy są całe przewody dochodzące do kół - ale wszystko z nimi wydaje sie ok?
Czy to poczatek końca czujników lub pompy? - Czy po prostu gdzieś jest zwarcie?
Proszę odpiszcie panowie jesli wiecie co może być przyczyną - dzięki z góry.
Usuwam ta wade poprzez wyłączenie i ponowne włączenie silnika podczas gdy golf jedzie.
Do tej pory zdarzyło mi się to 3 razy w odstepach ok tygodnia.
Skręcałem koła maksymalnie by wyczuć czy są całe przewody dochodzące do kół - ale wszystko z nimi wydaje sie ok?
Czy to poczatek końca czujników lub pompy? - Czy po prostu gdzieś jest zwarcie?
Proszę odpiszcie panowie jesli wiecie co może być przyczyną - dzięki z góry.
LaPiN
-

LaPiN - Berbeć
bo Q-serwis to dobra firma....tylko szkoda ze do tego układu dołanczają warsztaty które potrafia psuc,naciagać klientów itd...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Hamulce a kontrolka ABS
Witam kolegów,
Jakiś czas temu po zaparkowaniu zauważyłem że świeci mi się kontrolka od ABS'u, na jesieni wymieniałem 1 z czujników i dziwne jest dla mnie to zjawisko...
Dodam że kontrolka po uruchomieniu silnika raz się zapala i gaśnie, innym razem świeci się a czasami zaświeci się w trakcie jazdy...
Mam pytanie czy jak świeci się kontrolka od ABS oznacza to tylko uszkodzenie układu ABS czy może też "kończenie" się hamulców?
Mam wrażenie że teraz siła hamowania osłabła a z tyłu pojazdu przy hamowaniu słychać takie jakby szuranie...
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdro dla wszystkich i szerokości
Jakiś czas temu po zaparkowaniu zauważyłem że świeci mi się kontrolka od ABS'u, na jesieni wymieniałem 1 z czujników i dziwne jest dla mnie to zjawisko...
Dodam że kontrolka po uruchomieniu silnika raz się zapala i gaśnie, innym razem świeci się a czasami zaświeci się w trakcie jazdy...
Mam pytanie czy jak świeci się kontrolka od ABS oznacza to tylko uszkodzenie układu ABS czy może też "kończenie" się hamulców?
Mam wrażenie że teraz siła hamowania osłabła a z tyłu pojazdu przy hamowaniu słychać takie jakby szuranie...
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdro dla wszystkich i szerokości
- kojotAR
- Czytacz
Świecąca kontrolka ABSu świadczy o usterce, jedź na VAGa i dowiesz się co jest grane i wtedy będziesz w stanie usunąć usterkę
-

marcinkoz2910 - Members
Nie dzialajacy abs
mam 2 pytania co moze byc powodem nie dzialajacego abs
slyszalem ze moze to byc bezpiecznik poda mi ktos numer bezpiecznika odpowiedzialnego za abs ?
slyszalem ze moze to byc bezpiecznik poda mi ktos numer bezpiecznika odpowiedzialnego za abs ?
golfik uber alles 

- grzel
- Czytacz
z tego co tu podales wynika ze zaden bezpiecznik nie jest odpowiedzialny za abs , hmm slyszalem ze w roczniku 96 abs bylo montowane seryjnie wiec w moim tez powinno byc mam golfa z lipca 96 roku czy ktos wie czy ten model powinien miec abs jezeli tak to dlaczego nie dziala co mozna zrobic aby wykryc usterke czy tez ja naprawic z gory dziekuje za odpowiedzi ...
golfik uber alles 

- grzel
- Czytacz
ABS - raz działa, raz nie
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.
Od niedawna posiadam golfa 1.6 z roku 94.Mam dziwny problem z ABS-em, szukałem informacji na tym forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, otóż nie dziala mi kontrolka od ABS-u tzn nie zapala sie przy uruchomieniu samochodu, lecz ABS działa, co moze być tego przyczyną? drugi problem polega na tym ze ABS działa tylko przy hamowaniu na lodzie lub sniegu, nie dziala przy hamowaniu na mokrej czy suchej nawierzchni.Ostatnio zauwazylem ze przez wcisniecie pare razy pedału hamulca ABS zaczyna działać. Da sie cos z tym zrobić?
dziekuje za wszystkie odp i pozdrawiam
Od niedawna posiadam golfa 1.6 z roku 94.Mam dziwny problem z ABS-em, szukałem informacji na tym forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, otóż nie dziala mi kontrolka od ABS-u tzn nie zapala sie przy uruchomieniu samochodu, lecz ABS działa, co moze być tego przyczyną? drugi problem polega na tym ze ABS działa tylko przy hamowaniu na lodzie lub sniegu, nie dziala przy hamowaniu na mokrej czy suchej nawierzchni.Ostatnio zauwazylem ze przez wcisniecie pare razy pedału hamulca ABS zaczyna działać. Da sie cos z tym zrobić?
dziekuje za wszystkie odp i pozdrawiam
- harry_rawa
- Berbeć