Moderator: Moderator
a że się spytam, ktoś wie jak sie zabrać za wymianę termostatu w 1.9 TD, AAZ?
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-

mkkay - Members
w aaz tez jest od spodu, ale u mnie tez termostat pokazywal 80 st i ani grama wiecej ani mniej i zawsze tak samo... co sie okazalo czujnik przeklamuje teraz mam taki ktory pokazuje 100 st i tez wiem ze jest ok na tym samym termostacie... a dlaczego bo 82czy 92 st i wentylator sie zalacza :d
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dziwne ogrzewanie...
Problem polega na tym, że do póki sa utrzymywane obroty powyżej 1200-1500 to z nawiewów wieje ciepłem.
Na wolnych obrotach temperatura powietrza z nawiewów spada i w końcu wieje zimnem.
Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie?
x
Silnika ABU, 1600, przebieg powyżej 200 tysięcy.
Na wolnych obrotach temperatura powietrza z nawiewów spada i w końcu wieje zimnem.
Ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie?
x
Silnika ABU, 1600, przebieg powyżej 200 tysięcy.
- ABU
- Czytacz
Ok
koledzy i koleżanki ;d żeby nie otwierać kolejnego tematu.
Szukaj nie pomogła albo moje to raczej moje umiejętności szukania padły.
a więc czy może mi ktoś wyjaśnić jak dostać się do linek od otwierania nawiewu ponieważ po wymianie termostatu temperatura na blacie jakby rośnie szybciej (Mrozy odpuściły więc typowego porównania jeszcze nie mam) ale, nawiew wciąż przynajmniej według mnie działa leniwie z racji braku czasu i garażu póki co rozbiórka deski odpada
a więc czy jest możliwość sprawdzenia naciągu linek bez zdejmowania całej deski i czy można otworzyć klapy nawiewu ręcznie żeby porównać to z otwarciem przez przełącznik,
czekam na wasze dobre i jasno wyjaśnione rady
koledzy i koleżanki ;d żeby nie otwierać kolejnego tematu.
Szukaj nie pomogła albo moje to raczej moje umiejętności szukania padły.
a więc czy może mi ktoś wyjaśnić jak dostać się do linek od otwierania nawiewu ponieważ po wymianie termostatu temperatura na blacie jakby rośnie szybciej (Mrozy odpuściły więc typowego porównania jeszcze nie mam) ale, nawiew wciąż przynajmniej według mnie działa leniwie z racji braku czasu i garażu póki co rozbiórka deski odpada
a więc czy jest możliwość sprawdzenia naciągu linek bez zdejmowania całej deski i czy można otworzyć klapy nawiewu ręcznie żeby porównać to z otwarciem przez przełącznik,
czekam na wasze dobre i jasno wyjaśnione rady
-

vinni_pl - Badacz tematu
linke zimno/ciepło mozna sprawdzic poprzez zdemontowanie schowka dolnego ( a najlepiej górnego i dolnego) od dołu powinienes te linke zobaczyc, Dostępu do innych ustawien o ile pamiętam bez sciągania deski nie ma, w twoim przypadku ja postawiłbym na uszkodzoną gąbkę na klapce Zimno/ciepło w golfach ta gąbka lubi sie wykruszac, wtedy zimne powietrze miesza sie z ciepłym i nadmuch juz nie działa tak efektywnie.
- K7
- Czytacz
K7 napisał(a):linke zimno/ciepło mozna sprawdzic poprzez zdemontowanie schowka dolnego ( a najlepiej górnego i dolnego) od dołu powinienes te linke zobaczyc, Dostępu do innych ustawien o ile pamiętam bez sciągania deski nie ma, w twoim przypadku ja postawiłbym na uszkodzoną gąbkę na klapce Zimno/ciepło w golfach ta gąbka lubi sie wykruszac, wtedy zimne powietrze miesza sie z ciepłym i nadmuch juz nie działa tak efektywnie.
meh,
też stawiam na tą gąbkę, tylko tak, mechanik bierze sporo za ściąganie dechy.. sam nie mam garażu ani miejscówki żeby się do tego dobrać
dlatego chciałem sprawdzić linkę.. jutro zobaczę czy otwiera do końca. a jak nie to gąbka pewnie..
Dzięki za pomoc

-

vinni_pl - Badacz tematu
Silnik nagrzewa się prawidłowo do 90 stopni. Nic mi z nawiewów nie leciało a "sprawa" stała się nagle. Grzał normalnie i nagle przestał w ogóle.
Po wymianie termostatu, zaczął grzać ale po dwóch dniach stała sie sytuacja opisana przez mnie i tak jest do tej pory.
Z tym że...
Dzisiaj rano na mrozie silnik nie odpalił. Po wykończeniu akumulatora lawetą zawiozłem samochód do mechanika.
Ponieważ coś takiego wydarzyło sie w zeszłym roku, doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowicą, ponieważ od dłuższego czasu ubywało dużo płynu chłodniczego a nie było widac żadnych wycieków.
Zapalał dobrze (w miarę) jak temperatura zewnętrzna była plusowa. Na mrozie przestał odpalać.
Wg mnie jeśli silnik zmarzł to nieszczelności się powiększały i silnik zalewany płynem nie miał możliwości odpalenia.Bo po zagrzaniu jeździł bez problemu a więc po rozgrzaniu silnik się uszczelniał na tyle że mała dawka płynu nie przeszkadzała w spalaniu.
A co było/jest tak naprawde dowiem się jutro od pana mechanika....
Po wymianie termostatu, zaczął grzać ale po dwóch dniach stała sie sytuacja opisana przez mnie i tak jest do tej pory.
Z tym że...
Dzisiaj rano na mrozie silnik nie odpalił. Po wykończeniu akumulatora lawetą zawiozłem samochód do mechanika.
Ponieważ coś takiego wydarzyło sie w zeszłym roku, doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowicą, ponieważ od dłuższego czasu ubywało dużo płynu chłodniczego a nie było widac żadnych wycieków.
Zapalał dobrze (w miarę) jak temperatura zewnętrzna była plusowa. Na mrozie przestał odpalać.
Wg mnie jeśli silnik zmarzł to nieszczelności się powiększały i silnik zalewany płynem nie miał możliwości odpalenia.Bo po zagrzaniu jeździł bez problemu a więc po rozgrzaniu silnik się uszczelniał na tyle że mała dawka płynu nie przeszkadzała w spalaniu.
A co było/jest tak naprawde dowiem się jutro od pana mechanika....

- ABU
- Czytacz
Piekal napisał(a):U mnie tez samochod nie grzeje,chlodne powietrze leci. Nagrzewnica nowa , odpowietrzony,termostat nowy ,plyn nowy,ale temp nie dochodzi do 90stopni tylko do 80. Co to moze byc ? Gabka jest dobra.
sprawdzić czy obie rury które idą do nagrzewnicy są ciepłe
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy