Mój problem:
- uchylanie działa zawsze, szybko. Bezproblemowo się uchyla i zamyka
- otwarcie całkowite już nie zawsze. Czasami działa a czasami się zacina i żeby go zamknąć lub otworzyć muszę klikać 50 razy i wtedy co 2cm się otwiera.
Nasmarowałem prowadnice itp. Niestety zero poprawy.
Gdzie szukać przyczyny tego problemu ?
Moderator: Moderator
Chciałbym się najpierw zająć mechanizmem silniczka, bo dach jak działa to idzie prosto, równomiernie, czasami chodzi dobrze a czasami źle. Nie wygląda mi to np. na pęknięte prowadnice albo coś w tym rodzaju.
Można wyjąć silniczek bez wyciągania szyberdachu ?
Czego tam szukać ? Krasnoludków napędzających koło zębate ?
Można wyjąć silniczek bez wyciągania szyberdachu ?
Czego tam szukać ? Krasnoludków napędzających koło zębate ?

- Faciu3
- Czytacz
Zaśniedziałych styczników i wylanych kondensatorów na płytce silniczka. Zależnie od chęci i umiejętnosci można coś próbować naprawić, ale prościej będzie włożyć sprawny silniczek z modułem ze szrotu. Procedura zakładania silniczka jest istotna i opisana na forum: w skrócie silniczek przed założeniem musi być podpięty do wtyczki i ustawiony włącznikiem w tej samej pozycji jak dach - najlepiej na pozycję zamknietego .
- pablomed
- Members
Problemu nie ma ale jest zapytanie czysto techniczne.
Witam, posiadam golfa III 95r. z elektrycznym szyberdachem. Wszystko fajnie działa jak należy, zamykam go z kluczyka również bez problemu. Moje pytanko brzmi czy da się jakoś przerobić zamykanie szyberdachu z kluczyka tak aby przy otwieraniu auta(centralka) otwierał się również szyberdach?
- fatijoe
- Czytacz
Będzie ulewa i Ci samochod zaleje zanim zdążysz go zamknąć
Również mam elektryczny szyberdach i czasami w ogole nie reaguje. Przekręcam kluczyk a podswietlenie przycisku sie nie podswietla a po naciśnieciu tak jakby słychac metaliczny dźwięk. Zdarza się tak jak samochód stoi na słońcu.
Macie jakieś pomysły jaka może być przyczyna?
Normalnie wszystko chodzi normalnie.
Również mam elektryczny szyberdach i czasami w ogole nie reaguje. Przekręcam kluczyk a podswietlenie przycisku sie nie podswietla a po naciśnieciu tak jakby słychac metaliczny dźwięk. Zdarza się tak jak samochód stoi na słońcu.
Macie jakieś pomysły jaka może być przyczyna?
Normalnie wszystko chodzi normalnie.
- 14SoundSX
- Czytacz
a grzebaliscie cos ostatnio tam? Zaslepka od recznego otwierania musi byc zamknieta, bo inaczej silniczek nie ruszy.
Zielony Family: moj-golf/zielona-perla-by-grzesiek2507-t58764.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
-

Grzesiek2507 - Members
Dzisiaj grzebałem przy szybru i wiecie co się okazało?ściągnołem silniczek (bo wiadomo nie działał)rozebrałem go całogo i w samym silniczku na szczotkach i komutatorze było smarem zawalone i nie bylo przejścia prądu.Wyczyściłem to ładnie podłączyłem i chodzi pięknie ale co z tego jak otwiera się tylko do góry i się już nie zamyka-musze ręcznie
nie wiem co jeszcze tam jest nie tak?
nie wiem co jeszcze tam jest nie tak?- tarczyn
- Berbeć
Jutro musze sprawdzic co tam pod obudowa sie dzieje... moze mam to samo co u Ciebie.
Jeszcze powiem Wam że podswietlenie tego dzyndzelka dziala i gasnie po ruszeniu za wyjatkiem gdy przyciskam żeby uchylić do góry.
Przy każdej probie ruszenie dzyndzelka (gora dół przud tył) słychac delikatny metaliczny dźwięk którego nie ma po wyłączeniu zapłonu (brak zasilania zapłonu).
Jeszcze powiem Wam że podswietlenie tego dzyndzelka dziala i gasnie po ruszeniu za wyjatkiem gdy przyciskam żeby uchylić do góry.
Przy każdej probie ruszenie dzyndzelka (gora dół przud tył) słychac delikatny metaliczny dźwięk którego nie ma po wyłączeniu zapłonu (brak zasilania zapłonu).
- 14SoundSX
- Czytacz