Moderator: Moderator
nie zasunął mi sie szyberdach
pomozcie jesli mozecie bo to pilne... klima mi przestala dzialac wiec sobie odsunelem szyberdach, po chwili klima zaczela chodzic normalnie ale szyberdach juz sie nie chce zlozyc. wyciaglem przelacznik i probowalismy podlaczyc cos do niego ale nie ma w kablach pradu. aktualnie szyberdach jest odsuniety, bezpieczniki wszystkie dobre. moze ktos cos poradzic bo jutro z rana musze jechac w trase a w takim przypadku to bedzie ciezka sprawa
Ostatnio edytowano 26 sie 2008, o 16:39 przez pawel_ns, łącznie edytowano 1 raz
-

pawel_ns - Members
wiesz co mozesz sobie zamknac szyber recznie. na podsufitce masz taka plastikowa klape od przedniej szyby jeszcze przed przelacznikami i p[odswietleniem. jak ja zdejmiesz( powinna sie dac docisnac do gori lekko i zsunac w strone przedniej szyby) i jak to zdejmiesz to tam bedzie widac silnik steruyjacy szyberdachem i elektryke od tego silnika a dodatkowo powinien tam byc kluczyjk imbusowy i srobka na ten kluczyk na silniku. tak mozesz sobie recznie zamknac i otworzyc szyberdach. u mnie tak jest a tez mam problem z szyberdachem. tylko uwazaj bo ten plastik jest dosc delikatny latwo sie go zdejmuje nieco trodniej zaklada. a wogole to wlasnie tam moze byc problem w tej elektryce przy silniczku. zakladajac ze wogole dochodzi zasilanie od akumulatora(a w zasadzie od stacyjki). 

- xwojtassx
- Berbeć
wielkie dzieki
dalo sie zamknac recznie... a teraz gdzie mam z tym jechac zeby mi to zrobili ? do elektryka jakiegos czy co ?
dalo sie zamknac recznie... a teraz gdzie mam z tym jechac zeby mi to zrobili ? do elektryka jakiegos czy co ?-

pawel_ns - Members
wiesz co ja jeszcze ze swoim szyberdachem nigdzie nie bylem ale wydaje mi sie ze jak pojedziesz do jakiegos elektryka samochodowego i wyjasnisz mu co sie dzieje to powinien(jesli to elektryka) naprawic a jesli to szlag trafil silnik to powinien to wyktyc sprawdzajac przewody od szybera.
w zasadzie jak masz chwile czasu i masz miernik to mozesz sobie sprawdzic czy po przekreceniu stacyjki masz napiecie na glownych kablach przy przelaczniku od szybera i ewentualnie czy jak zalaczysz ktorys wlacznik to czy napiecie jest podawane dalej. jesli na tym polaczeniu stacyjka-przelaczniki-silnik bedzie wszystko ok to bedzie wynikalo ze albo poszla elektryka przy samym silniku albo silnik. w zasadzie to tez mozna sprawdzic jak wymatujesz silnik razem z tym ukladem sterujacym to jak odepniesz ten komputerek od silnika i przy pomozy prostownika podasz na niego 12V i bedzie dzialal to znaczy ze elektryka w tym komputerku sterujacym a jak nie zaqdziala to znaczy ze silnik.
z tym ze nie jestem pewien czy ten silnicvzek jest na 12V ale to powinno pisac na tabliczce znamionowej od niego. tam powinny byc wszystkie jego parametry.
a i jeszcze jedno sprawdz czy prowadnice od szyberdachu sa ok i czy ten jeden motylek suwajacy dachem jest w porzadku czy bnie chaczy nigdzie bo takie problemy tez sie pojawialy to juz czytalem na forum chlopaki opisywali wczesniej
powodzenia i mam nadzieje ze juz niedlugo szyber zadziala
w zasadzie jak masz chwile czasu i masz miernik to mozesz sobie sprawdzic czy po przekreceniu stacyjki masz napiecie na glownych kablach przy przelaczniku od szybera i ewentualnie czy jak zalaczysz ktorys wlacznik to czy napiecie jest podawane dalej. jesli na tym polaczeniu stacyjka-przelaczniki-silnik bedzie wszystko ok to bedzie wynikalo ze albo poszla elektryka przy samym silniku albo silnik. w zasadzie to tez mozna sprawdzic jak wymatujesz silnik razem z tym ukladem sterujacym to jak odepniesz ten komputerek od silnika i przy pomozy prostownika podasz na niego 12V i bedzie dzialal to znaczy ze elektryka w tym komputerku sterujacym a jak nie zaqdziala to znaczy ze silnik.
z tym ze nie jestem pewien czy ten silnicvzek jest na 12V ale to powinno pisac na tabliczce znamionowej od niego. tam powinny byc wszystkie jego parametry.
a i jeszcze jedno sprawdz czy prowadnice od szyberdachu sa ok i czy ten jeden motylek suwajacy dachem jest w porzadku czy bnie chaczy nigdzie bo takie problemy tez sie pojawialy to juz czytalem na forum chlopaki opisywali wczesniej
powodzenia i mam nadzieje ze juz niedlugo szyber zadziala

- xwojtassx
- Berbeć
-

pawel_ns - Members
arek3358, sprawdz może bezpieczniki a tak na margineśie swojego posta powinieneś dać tutaj http://www.golf3.pl/elektryka-klimatyza ... ze-vf4.htm pozdrawiam 

-

marko1967 - Members
szyberdach
nie laczy mikostka z kablami od szyberdachu jak nia rusze to dziala a za chwile nie co z tym zrobic 

arek
- arek3358
- Czytacz
znow ten szyber
[shadow=red][/shadow] pisale juz o moim problemie z szyberdachem ktory wogule nie dzialal po waszych poradach wymontowalem caly mechanizm przeczyscilem styki i bylo ok do dzis gdy w trakcie jazdy zauwazylem ze jest lekko uchylony wiec go domknolem <a po demontarzu i ponownym zamontowaniu zamykal sie za bardzo czyli uchylal sie lekko do gory< a przed chwila bylem w aucie i znow uchylony odlaczylem kostke ale niewiem co dalej dzieki za pomoc
arek
- arek3358
- Czytacz