podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 31 sty 2012, o 22:23

tu masz fotoporadę jak wyjąć licznik. Na gorze licznika są dwie żarówki, które trzeba wymienić lub sprawdzić ich styk do taśmy, chyba, ze to nie żarówki są winne, tylko instalacja elektryczna.

http://www.golf3.pl/topics28/montaz-zeg ... htm#146469
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

 

Postprzez buziol12 » 31 sty 2012, o 23:44

Jak masz regulator jasności podświetlenia obok włącznika świateł to spróbuj nim pokręcić.. jeśli będzie ustawiony w innym miejscu i już nie będzie gasnąć podświetlenie to znaczy, że masz do wymiany albo po prostu jeździj na innym ustawieniu jasności :) u mnie też tak się działo i to była właśnie wina tego regulatora jasności :)
Avatar użytkownika
buziol12
Czytacz
 
Posty: 113
Dołączył(a): 20 wrz 2009, o 14:48
Lokalizacja: Słupsk
Rocznik: 1992
Silnik: 1.8 AAM
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czarnuch14755 » 1 lut 2012, o 07:51

żarówki to raczej nie bo gaśnie podświetlenie w całym aucie na przyciskach do opuszczania szyb itd ale pierwsze co sprawdze włącznik świateł a jak to nie to to bede musiał sprawdzic chyba bezpieczniki i przewody bo ,oze jakies zwarcie sie robi
ŚPIESZ SIĘ POWOLI
Avatar użytkownika
czarnuch14755
Berbeć
 
Posty: 18
Dołączył(a): 17 wrz 2011, o 06:59
Lokalizacja: Bolesławiec

Podłączenie LED z kierunkowskazów do lampki podsufitki

Postprzez david6985 » 3 lut 2012, o 21:32

Tak jak w temacie a mianowicie:

Kupiłem niedawno nowe lusterka z kierunkowskazami do których prowadzą 3 kable mianowicie
- brązowy
+biały
+niebieski

brązowy i biały podłączone są standardowo do kierunkowskazów by swiecily na pomaranczowo

LECZ zostaje problem w ktorym chce byście mi pomogli

niebieski kabel razem z brazowym daje niebieskie swiatlo w tym samym miejscu co kierunkowskaz. mam zamiar podlaczyc go do lampki podsufitki by gasnelo wraz z zapaleniem silnika i swiecilo sie gdy przelacze do pozycji ON (oczywiscie ze wzgledu na policje)
lampke w podsufitce mam z automatycznym sciemnianiem wiec przy pozycji otwartych drzwi gdy wyjde z samochodu przygasna wraz z lampka w podsufitce.

prosze o pomoc w podlaczeniu gdyz sa 4 kable w podsufitce do lampki. jak ktos predzej pisal 1 jest od sciemniania 2 to staly plus pozniej chyba brazowy-masa no i jak to podlaczyc by mialo rece i nogi?

oczywiscie przyjme propozycje podlaczenia to w inne miejsce np w progu od str kierowcy podobno w te kable tez sie da.

moj model - golf III 3 drzwiowy z '94r prosze o pomoc!
david6985
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 3 lut 2012, o 21:23
Lokalizacja: z Polski

Postprzez PiJey88 » 3 lut 2012, o 21:39

z uwagi na to ze nie jestem zwolennikiem świecidełek a tym bardziej lusterek m-power, z-power i innych koreańsko-chińskich wynalazków szpecących nasze samochody, nie powinienem ci podpowiadać, ale czy nie łatwiej podpiąć się gdziekolwiek pod stały plus, lub na plus od pokojówek i zrobić dodatkowy wyłącznik gdzieś w ukryciu by nie szpecił nam deski rozdzielczej?
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez david6985 » 3 lut 2012, o 22:25

PiJey88, wiesz kolego tez nie jestem zwolennikiem, kupilem lusterka z kierunkowskazami bo stare mialem polamane a te mi sie podobaly.
poza tym pytanie nie jest typu kto czego jest zwolennikiem tylko jak to podlaczyc.
rownie dobrze moge spytac jak podlaczyc cokolwiek innego by gasnelo wraz z lampka posufitki choc nie mialoby to zadnego znaczenia a tu dokladnie opisalem moj problem i o co prosze
david6985
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 3 lut 2012, o 21:23
Lokalizacja: z Polski

Problem z elektyka, przygasa oswietlenie pomocy...

Postprzez jajok » 10 lut 2012, o 21:23

Witam, posiadam golfa 3 1.6 75km +LPG 94r.
Od kad zaczeły sie nie szczesne mrozy pojwił sie problem który zaczoł objawiac sie tak ze na zimnym silniku po przejechaniu 100m na benzynie przygasała deska rozdzielcza obrotomierz i predkościomierz wskazywały 0 a nawiew nie działał leczy gdy przełączyłem na gaz cudownie wszystko działało. Trzy mrozne noce pózniej po przejechaniu 1km zgasł i juz nie odpalił aku wyczerpane ale zdziwił mnie to bo kupiłem akumulator 3miesiace temu BOSCH 53ah odpaliłem na popych i dojechałem do domu podłaczyłem na noc pod prostownik rano odpaliłem ok. gdy wracałem z pracy zgasł mi i juz nie chciał odpalic po przejechaniu 100m długo go kręciłem i nic wróciłem 2h pozniej z kumplem po niego i odpalił. Sprawdzałem czy altelnator ładuje wynik był taki: po odpaleniu 14v na obciążeniu 13.9v czyli ok.Dziś wróciłem z nocki normalnie po południu wsiadam jade przejechałem 8km i zaczeła przygasac mi deska rozdzielcza obrtomierz nie działał itd słabe swiatła i to wszystko jadąc na gazie po 4km tej dziwnej jazdy zgasł i juz nie odpalił aku wyczerpany. i musiałem wracać na pieszo w samej bluzie 4km brrrr. pomocy...
jajok
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 lut 2012, o 20:54
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez sirGrzesio » 10 lut 2012, o 21:37

jak dla mnie to regulator napięcia walnięty ;-)
Avatar użytkownika
sirGrzesio
Gaduła
 
Posty: 405
Dołączył(a): 24 kwi 2008, o 18:08
Lokalizacja: Łódź
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 11 lut 2012, o 00:22

jajok, jeśli sprawdziłeś ładownie na klemach to chyba zostaje brak kontaktu na tych klemach do akumulatora, spróbuj przeczyścić, ale posprawdzaj więcej razy może raz ładuje raz nie wówczas alternator jest winien.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Re: gasnące podświetlenie

Postprzez konig » 11 lut 2012, o 13:05

czarnuch14755 napisał(a):witam
mam problem z gasnącym podświetleniem wszystkiego w aucie 96r 1.8 benzyna/lpg polega to na tym że kontrolki normalnie się włączają np kierunki czy ręczny ale po wpadnięciu w dziurę gaśnie podświetlenie do wszystkiego i nie wiem gdzie mam szukać przyczyny


u mnie tez to było. Rozebrałem wyłącznik swiateł i były zimne luty na tranzystorze od regulacji jasności deski. Tam płynie dość duży prąd i to jest całkiem normalne, ze słabszy lut puści od wstrząsów i wysokiej temperatury. Całe zasilanie podświetlenia deski idzie z tego wyłącznika więc mało prawdopodobne, żeby coś innego powodowało ta usterkę.
Wszystko o przeróbkach podświetlenia kokpitu w golfie na mojej stronie www.lediker.pl
Obrazek
konig
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 29 paź 2008, o 14:26
Lokalizacja: Rzeszów

lampka w bagazniku

Postprzez maro198805 » 12 lut 2012, o 13:59

pierwsze pytanie - gdzie znajde lampke podswietlania w bagazniku lub jej pozostalosci ( mam wersje pink floyd - hatchback ), drugie pytanie - czy pobór pradu 60 mA przy wylaczonym silniku to norma czy nie i jaki jest wlasciwy dla golfa 3 w tej wersji ( bez elektrycznych szyb, lusterek, autoalarmu, abs-u, )
maro198805
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 8 paź 2009, o 15:00
Lokalizacja: Opoczno

Postprzez K@mil » 12 lut 2012, o 14:14

Lampa w bagazniku jest po lewej stronie nad miejscem na apteczke a pod parapetem
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości