podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez _hanusek_ » 14 gru 2011, o 21:51

witam. dzis posprawdzalem wszystko bardziej gruntownie lecz bez efektow pozytywnych..
moje pytanie brzmi ktorym slupkiem ida kable z podsufitki ?

PaZi91: w slupku od pasazera wychodza kable ktore biegna z tylnych drzwi. przynajmniej u mnie i wszystkie oda progiem... nie widzialem aby one szly gdzies pod siedzenie :dontgetit:
Avatar użytkownika
_hanusek_
Czytacz
 
Posty: 78
Dołączył(a): 11 gru 2011, o 15:22
Lokalizacja: Lubaczów

 

Postprzez mariusz325 » 18 gru 2011, o 19:38

_hanusek_, i co udało Ci sie dojść co było przyczyną ?? bo u mnie tak samo jest jak u Ciebie. :kwasny:
Avatar użytkownika
mariusz325
Gaduła
 
Posty: 488
Dołączył(a): 18 gru 2011, o 12:23
Lokalizacja: SMI
Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez luzak » 18 gru 2011, o 20:01

Również mam ten problem i jestem ciekaw rozwiązania, tylko, że u mnie światło raz świeci a raz nie... jak mu się podoba ;/
luzak
Berbeć
 
Posty: 16
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 12:57
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez _hanusek_ » 18 gru 2011, o 21:39

witam..
walcze z tym ale niestety bez pozytywnych efektow...


nie mam pojecia gdzie tkwi przyczyna a bardzo mnie denerwuje ze nie ma tego podswietlania ;/
Avatar użytkownika
_hanusek_
Czytacz
 
Posty: 78
Dołączył(a): 11 gru 2011, o 15:22
Lokalizacja: Lubaczów

Postprzez pablomed » 21 gru 2011, o 08:10

_hanusek_, po prostu miernikiem sprawdź przy lampce czy otwarcie drzwi podaje mase na kabel brązowo biały, jesli podaje uszkodzona jest lampka, jeśli nie podaje przerwa jest na łączeniu kabli od jrańcówek do lamki a gdzie to musisz dalej szukać, przedopodobnie w okolicy srzynki - tam gdzie te kable od wszystkich krańcówek mają złączkę
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Bucky6891 » 7 sty 2012, o 23:21

Witam Panowie.
Widzę, ze problem wciąż czeka na rozwiązanie. Tak się składa, że ja również, więc dołączę się do tematu.
Zacznę od tego, iż grzebiąc w samochodzie przy oświetleniu wewnętrznym przez przypadek zrobiło mi się zwarcie (własna głupota i niezabezpieczone kable… zdarza się najlepszym) i nim zdążyłem temu zapobiec wyłączyła mi się owa nieszczęsna lampka w podsufitce. Oczywiście wszystko robiłem przy otwartych drzwiach, więc wcześniej lampka elegancko świeciła. Po tym jak się wyłączyła, pierwsza myśl to bezpiecznik. Jednak nr 21 jak i cała reszta są ok. Rozebrałem krańcówki <jeśli mowa o tych czarnych przyciskach na słupku drzwi> i odgiąłem blaszki żeby się lepiej stykały. Cały czas brak efektu. Przejrzałem kable, wtyczki i też jest ok. Co dziwne, zauważyłem probówką, zależnie od ustawienia lampki, na wtyczce w lampce mam taki efekt:

Lampka włączona na otwieranie drzwi – prąd w kablu czerwono czarnym, nigdzie indziej

Lampka włączona cały czas – prąd w kablach czarno-białym, brązowo-białym i brązowym.

Lampka na „0” – prąd podobnie jak wyżej (bez czerwono-czarnego)

Nie wiem czy to normalne. Nie jestem zawodowy elektrykiem. Przy otwartych i przy zamkniętych drzwiach mam tak samo. Dodam, że nie brzęczy mi alarm przy włączonych światłach i otwartych drzwiach. W kostkach krańcówek nie ma prądu jak sprawdzam probówką.
Mam nadzieję, że dość wyczerpująco opisałem swój problem. Gdyby jednak czegoś brakowało czego nie sprawdziłem to piszcie. Dzięki za ewentualne podpowiedzi rozwiązania.
Bucky6891
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 mar 2011, o 18:14
Lokalizacja: Sulejówek

Postprzez pablomed » 8 sty 2012, o 01:25

tylko nie bardzo napisałeś jak wygląda awaria, nie świeci w ogóle czy nie świeci tylko przy otwarciu drzwi, i czy żarówkę sprawdziłeś. Mierząc napięcie mierzysz między czymś a czymś a nie w jednym kablu. Brązowy to stała masa (opór zerowy między nim a nadwoziem). w brązowo białym masa się pojawia po otwarciu drzwi, czerwono czarny to stały plus a czarno biały plus po zapłonie - i wsio - sprawdzaj to we wtyczce, po jej odpięciu od lampki. Jeśli wszystko będzie ok to winna jest żarówka albo elektronika lampki bo pewnie masz ze ściemniaczem
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Lampka wewnętrzna

Postprzez jacek91rosinski » 9 sty 2012, o 11:39

witam. szukalem na forum ale nie znalalzlem dokladnych instrukcji. chodzi o to iz nie dziala mi lampka oswietlenie wnetrza poo otwarciu drzwi. moge je tylko zalaczyc recznie. moze ktos mi powiedziec jak sparwdzic to dokladnie?? krok po kroku. z tego co tam slyszalem to nie jest tak proste jak 2 kable i zarowka. i jakby ktos mogl mi pomoc to bede niezmiernie wdzieczny:)pozdrawiam
Ostatnio edytowano 9 sty 2012, o 11:45 przez jacek91rosinski, łącznie edytowano 1 raz
jacek91rosinski
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 9 sty 2012, o 11:15
Lokalizacja: izbica

Postprzez marcinkoz2910 » 9 sty 2012, o 11:44

zobacz czy jak otworzysz drzwi i przy otwartych drzwiach włącz funkcję "światła po otwarci drzwi" jak lampka zaświeci to masz uszkodzoną elektronikę w lampce

koszt części jest około 20zł sam miałem ostatnio taki przypadek

jak nie zaświeci to kolejnym elementem uszkodzonym może być włącznik krańcowy tan co jest w słupku pod zamkiem one też lubią się uszkadzać
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez jacek91rosinski » 9 sty 2012, o 13:15

niestety nie ma zadnej roznicy. nie wiem cholera
jacek91rosinski
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 9 sty 2012, o 11:15
Lokalizacja: izbica

Postprzez pablomed » 11 sty 2012, o 21:27

masz we wtyczce lampki kabel brązowo biały. On podaje masę po otwarciu drzwi (dowolnych). Więc bierzesz miernik czy jakiś próbnik typu żaróweczka i bateryjka, i sprawdzasz czy po otwarciu drzwi prąd jest przewodzony między masą nadwozia ( np śruba drzwi itp) a stykiem tego kabla we wtyczce lampki. Jeśli masa jest podawana to uszkodzona jest lampka, jeśli nie to okablowanie. W tym wypadku - jeśli masa nie pojawia się po otwarciu żadnych drzwi, to przerwa jest prawdopodobnie w okolicy skrzynki bezpieczników, tam kable brązowo białe ze wszystkich krańcówek łączą się w jeden lecący do lampki
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

gasnące podświetlenie

Postprzez czarnuch14755 » 31 sty 2012, o 21:33

witam
mam problem z gasnącym podświetleniem wszystkiego w aucie 96r 1.8 benzyna/lpg polega to na tym że kontrolki normalnie się włączają np kierunki czy ręczny ale po wpadnięciu w dziurę gaśnie podświetlenie do wszystkiego i nie wiem gdzie mam szukać przyczyny
ŚPIESZ SIĘ POWOLI
Avatar użytkownika
czarnuch14755
Berbeć
 
Posty: 18
Dołączył(a): 17 wrz 2011, o 06:59
Lokalizacja: Bolesławiec

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 4 gości