wiec tak najlepiej było by zrobic tak d oczywiście jeśli chcesz pogorszyć sobie słuch wiem to z własnych doswiadcze,ń
kata i środkowy wywalamy bo nam to nie potrzebne:D
I zamiast tego mozna rurke wstawić najlepiej o nieco wiekszej srednicy i zaadaptowac ja całutka az do koncowego nie zakladaj węższej
sprzedam graty mk3 passat b3 silnik vr6 felki keskin schmidt
wywal tylko kata samochód się troche odmuli ale po co środkowy wywalać będzie ci pierdzieć :d i przeglądu nie przejdziesz chyba że masz znajomego na stacji diagnostycznej :d
witam. mam problem. kupilem nowa sonde lambda uniwersalna boscha i po jej zamontowaniu nie da sie wogole jechac szarpie,brak mocy,silnik gasnie jak odepne ja to jest wszystko OK.
wczesniej to stara sonda uszkodzona mialem odpięta przez dlugi czas i tak sie jezdzilo bez tej sondy i teraz kupilem pare dni temu i zalozylem i jest lipa bo nie ma czym jechac/.Co moze byc tego przyczyna????prosze o rade
Napisz czy zimny silnik normalnie odpala i dopiero po rozgrzaniu jest problem czy od razu na zimnym też. Upewniłeś się że nie pomyliłeś kabli sondy? Bo uniwersalna miała 4 kable do samodzielnego podłączenia tak? Użyłeś do połaczenia złączek zaciskowych? Nie lutowałeś czasem kabla sygnałowego?
odpali normalnie i jak pochodzi troche zaczyna szarpac silnikiem i gasnie. sonda ma 4 przewody 2 białe, czarny, szary. lutowane byly wszystkie przewody. złączek macher nie uzył tylko lutował je wszystkie, raczej przewodow nie pomylil
mechanik mi lutowal
stachu12343, z tego co się orientuję to przewodów sondy nie wolno lutować, więc wróć do tego mechanika i niech Ci to z powrotem rozdzieli i połączy złączkami.
Jakie mogą być przyczyny lutowania to dokładnie nie wiem ale bardzo możliwe. Ktoś inny niech się w tej kwestii wypowie. A co do mechaników to mój stwierdził ostatnio (dwa tygodnie temu) że nie mam sądy- chciałem wymienić, i że przez to że mam wyciętego kata to nie da się zamontować sondy. Ogólnie nawet nie znalazł przewodów z wtyczką a stwierdził że i kabel mam odcięty. Więc mu przewód pokazałem a sondę zamontowałem przy pomocy kumpla- tyle że ja kupiłem dedykowaną NGK do golfiaka więc wtykę miałem. Teraz jeżdżę i obserwuję spalanie. W sumie ty też piszesz że nie miałeś sondy wię powiem Ci że u mnie po podłączeniu nie ma jakiś dziwnych zachowań silnika. Mam tylko nadzieję że mniej będzie pił.
stachu12343, proponuję sam sprawdź czy mechanik nie pomylił kolejności kabli. We wtyczce pierwszy nieco oddalony od reszty to najważniejszy sygnałowy - i tylko tego właśnie nie wolno lutować, mniejsza z tym dlaczego, ale tak czy inaczej zaburzenie pracy sondy związane z lutowaniem tego kabla nie powinno wystąpić tak natychmiast , niemniej trzeba to poprawić. Następny jest kabel masowy a ostatnie dwa są od grzałki sondy. Nie pamiętam czy sygnałowy w uniwersalnej sondzie to czarny czy szary ale to już łatwo znajdziesz w necie. A jeśli nic nie ustalisz to wypada podpiąć auto pod VAG.