Moderator: Moderator
jeśli czujnik i kabel jest dobry, kontrolka się nie zaświeca a ABS się tak włącza to jest to ewidentnie objaw tego że czujnik nie widzi zębatki, bo sa opiłki, zębatka skorodowana albo duże luzy na łożysku koła co powioduje odsuwanie się zębatki od czujnika ma być ponizej 1 mm. W kazdym razie usterka mechaniki nie elektroniki.
- pablomed
- Members
michu9010, jesli belka jest kompletna to nic nie potrzebujesz, ale zwroć uwage czy beda przewody hamulcowe, potrzeba dodatkowy kawałek giętkiego przy zacisku. No i niema mk3 GTI z tarczami na 4 śruby, jest to albo z GT albo z Vento - to w sumie nieważne bo same hamulce sa takie same ale chodzi o to że belka z GTI lub Vento ma stabilizator wewnątrz a z GT nie jestem pewien - a lepiej żeby był.
- pablomed
- Members
To ja dołożę swoje 3 grosze do tematu bardzo banalna i często pomijana sprawa a i zarazem najprostsza do stwierdzenia czyli rozmiar felg i opon jeśli dajmy na to z przodu jest R14 65 185 przykładowo a z tyłu R14 60 185 przykładowo to już może abs wariować czasem warto sprawdzić może to tylko taki banał jeśli coś robiłeś przy hamulcach mogła sie koronka od ABS poluzować
tudzież spaść sam tak miałem poxipol załatwił sprawę pozdrawiam:)
tudzież spaść sam tak miałem poxipol załatwił sprawę pozdrawiam:)
- vito217
- Czytacz
Raz działa ABS raz nie
Witam
Problem się przedstawia następująco: od pewnego czasu świeciła mi się kontrolka od ręcznego sprawdziłem wszytsko i okazało się że ABS nie działa. Samochód został podłączony pod komputer lecz VAG nic nie wykazał i wogóle miały problemy z tym ABS. W dniu dzisiejszym po odpaleniu auta kontrola się nie świeciła i po sprawdzeniu ABS działał lecz trwało to chwile, bo przy mocnym hamowaniu kontrolka się natychmiast zaświecała. Sytuacja teraz wygląda tak, że przy odpalaniu auta kontrolka raz się zaświeca i ABS nie działa, a raz kontrolka się nie zaświeca i ABS działa.
Macie jakiś pomysł co to by mogło być
Problem się przedstawia następująco: od pewnego czasu świeciła mi się kontrolka od ręcznego sprawdziłem wszytsko i okazało się że ABS nie działa. Samochód został podłączony pod komputer lecz VAG nic nie wykazał i wogóle miały problemy z tym ABS. W dniu dzisiejszym po odpaleniu auta kontrola się nie świeciła i po sprawdzeniu ABS działał lecz trwało to chwile, bo przy mocnym hamowaniu kontrolka się natychmiast zaświecała. Sytuacja teraz wygląda tak, że przy odpalaniu auta kontrolka raz się zaświeca i ABS nie działa, a raz kontrolka się nie zaświeca i ABS działa.

- przybor
- Czytacz
A wymieniałeś ostatnio hamulce ew jakieś elementy w zawieszeniu? Bo może naruszył mechanik kabelki i tak raz działa raz nie 
Już niedługo!!!
- tomczibrzoza
- Czytacz
Witam
Jeśli masz bębny z tyłu to zobacz czy nie masz zbyt dużych luzów na łożyskach ..
U mnie tak było .. koło miało luz na łożysku .. przez to między wieńcem w bębnie a czujnikiem była za duża odległość.. i abs wariował..
może też być że zaśniedziało gdzieś na wtyku czujnika..
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio