Moderator: Moderator
pasowac raczej bedzie ale kup nowy bo ten termostat w abd ma pewnie temp otwarcia 84 stopnie a w twoim modelu ta temp powinna byc 87 nie bedzie go dogrzewac 

- PabloSBT
- Members
-

Radekb351 - Gaduła
CIEKNIE OBUDOWA TERMOSTATU, Pomocy
Witam posiadam golfa mkIII 1.6 AEA, dzisiaj zauważyłem ze cieknie mi obudowa termostatu w miejscu przyłączenia węza od chłodnicy. Przyczynę już zdiagnozowałem, jest nią przekręcony gwint w obudowie (śruby montażowe 6mm, krótkie). Problem polega na tym ze nie można dokręcić jednej z nich (z 2 szt) i tam cieknie
Co zrobić żeby to mocno przykręcić ?
Co zrobić żeby to mocno przykręcić ?
-

bryan92 - Czytacz
jeżeli zerwał się gwint w głowicy ( na 90% ) to pozostaje tylko rozwiercić i nagwintować śrubę 8 lub ( jak znajdziesz ) tylko nagwintować na śrubę 7 ( rzadki rozmiar ) oraz rozwiercić otwór obudowy termostatu.
Żadne klejenie nic nie da, trzeba rozwiercać i gwintować.
Spróbuj jeszcze z dłuższą śrubą, może złapie trochę gwintu i będzie trzymać.
Żadne klejenie nic nie da, trzeba rozwiercać i gwintować.
Spróbuj jeszcze z dłuższą śrubą, może złapie trochę gwintu i będzie trzymać.
-

prezesik - Members
Jeśli to jest śruba górna to można by dać nakrętke i troche dłuższą śrubke. Na górze jest dziura w króćcu na wylot. Jest miejsca na nakrętke. Jeśli cieknie na dolnej śrubce to tak jak kolega wyżej napisał. Mam ten sam silnik AEA. Ostatnio wymieniałem ten króciec. 78 zł.
Artur
- Artur G
- Czytacz
To skad wreszcie cieknie, czy na kolanku gdzie jest termostat, czy na laczeniu z glowica?
Jezeli na kolanku to - tak jak u mnie - nakretka z drugiej strony i po sprawie. A jak leci spod plaszczyzny przy glowicy to tj pisalem wyzej.
Jezeli na kolanku to - tak jak u mnie - nakretka z drugiej strony i po sprawie. A jak leci spod plaszczyzny przy glowicy to tj pisalem wyzej.
-

prezesik - Members
bryan92 napisał(a): Przyczynę już zdiagnozowałem, jest nią przekręcony gwint w obudowie (śruby montażowe 6mm, krótkie). Problem polega na tym ze nie można dokręcić jednej z nich (z 2 szt) i tam cieknie
po tym wnioskuje że chodzi o kolanko gdzie jest termostat. Cały króciec jest przykręcany trzema śrubami do głowicy, natomiast dwoma kolanko do króćca. I tak jak pisałem górna śruba ma dziure na wylot a dolna nie. Do górnej nakrętka a dolną można spróbować nagwintować na grubszą śrubę. W ostateczności nowy króciec. Tylko on jest bez kolanka na termostat. Kolanko przekręcamy stare. U mnie lało przy łączeniu z głowicą więc kolanko stare z nowym oringiem założyłem i juz nic nie leje.
Gdzie cieknie dokładnie to już musi bryan92 napisać.
Artur
- Artur G
- Czytacz
Oglądałem stary króciec i powiem Ci że będzie ciężko coś tam zrobić. Za mały otwór i za cienkie ścianki na rozwiercanie. Kupisz nowy to będziesz miał spokój. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak to dokręcić.
Artur
- Artur G
- Czytacz