Moderator: Moderator
Na pierwszy ogień zmień świece skoro pali dobrze z odpiętym czujnikiem. Jak nie pomoże to zostaje rozrusznik, pompa, wtryski, kompresja. Jaki olej masz wlany i czy silnik konsumuje coś oliwy?
- markim321
- Czytacz
Witam, z racji że temat już istnieje nie bede zakładał podobnego tematu....tez mam problemy z odpalaniem od dłuższego czasu... i nie moge znaleść przyczyny dlaczego tak jest... wymieniłem filtr paliwa świece żarowe, czujnik temperatury i nadal dlugo pali....możliwe ze to jest kąt wtrysku?rozrząd robiłem u nie remonowanym serwisie a u zwykłego mechanika, czy instnieje możliwość że przestawił się kąt wtrysku? dodam jeszcze do tego że gdy jest zimno (-2-5) to jest taka duża chmura dymu(niebieski) że ledwo widze 2 samochód z tyłu a tutaj mam film do ewentualnej weryfikacji...http://www.youtube.com/watch?v=LSp5bMmS ... e=youtu.be
- gonzales
- Czytacz
Paliwo nie cofa się? Kąt wtrysku oczywiście też ma znaczenie. Ale bardzo długo pali. Zainteresowałbym się też stanem wtryskiwaczy. Po odpaleniu zaraz zgaś i zapal ponownie, sprawdzisz czy złapie od kopa czy dalej będzie tak długo kręcił... To już coś nam podpowie.
Wesołych Świąt
Wesołych Świąt

- markim321
- Czytacz
Jeśli za drugim razem po zgaszeniu pali od razu to problemem jest cofające się paliwo. Sprawdź przewody paliwowe, musi być gdzieś nieszczelność na złączeniach, najczęściej przy filtrze paliwa.
- markim321
- Czytacz
pojedź do tunera niech zrobi ci mapy startu połozysz z 400zł na stół i zakonczysz problem... bedzie ci palił odrazu nie zaleznie od temperatury....
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
pojedź do tunera niech zrobi ci mapy startu połozysz z 400zł na stół i zakonczysz problem... bedzie ci palił odrazu nie zaleznie od temperatury....
Niestety nie będzie kolego. To jest motor 1Z, jeszcze solidna i trwała konstrukcja, tam nie było takich problemów jak w dzisiejszych zabawkach typu ALH, AGR czy innych, że złe odpalanie na ciepłym powodował nieznaczny spadek wydajności akumulatora czy rozrusznika, a nawet większy przebieg i już uwidaczniające się zużycie pompy wtryskowej. Tutaj wina złego palenia leży po innej stronie i tu zacząłbym od regeneracji rozrusznika, bądź wymiany świec niż zmiany map startowych.
Sławek5t odłączasz i wykręcasz rozrusznik, kupujesz do niego zestaw naprawczy, chodzi o tulejki, w których obraca się wirnik, zakładasz nowe i rozrusznik kręci tylko gwizd, a nie chełcha powoli że możesz liczyć jego obroty wału na palcach
- markim321
- Czytacz
w kazdym silniku diesla - TDI (oprócz 1Y/AAZ gdzie sterownika praca silnika nie ma) jeżdżącym w mk3 podniesiesz maby i niezaleznie czy to bedzie 8/16 bitowe ECU...-jest to metoda aby nie tracic szasu na szukanie...
owszem jezeli wszstko co jest odpowiedzialne ze dobre palenie jest w normie to bedzie palił jak trzeba...
owszem jezeli wszstko co jest odpowiedzialne ze dobre palenie jest w normie to bedzie palił jak trzeba...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
markim321,dziś sprawdziłem wszystkie przewody wokół filtra paliwa i wszystkie byly dokręcone na max...A filtr paliwa zmieniałem sam i gdy wymieniałem filtr, to nie zatykałem niczym tych wężyków ... istnieje możliwość zapowietrzenia układu paliwowego?jak go odpowietrzyć?dodam że wcześniej było tak samo z pierwszym odpaleniem...
- gonzales
- Czytacz