nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Postprzez brx33 » 3 sty 2015, o 20:44

Witam mam taki problem z moim golfem
ostatnio dałem go do mechanika poniewaz miałem do ustawienia zapłon i wymiana monowtrysku odebrałem samochod wszystko chodziło jak w zegarku przez około 2 dni
chciałem go rano odpalic i lipa ani drgnie
zobaczyłem pod maske a tam czujnik halla ta wtyczka sklejona guma sprawdziłem iskry nie ma to wymieniłem cały czujnik z kopułka
iskra była ale go zalewało bo wtrysk podawał za duzo paliwa załozyłem stary wtrysk i jest to samo . Odpiałem wtyczke od czujnika temperatury i teraz jak krece to po jakims czasie tak jakby załapywał ale nie załapie
Prosze pomozcie sprawdziłem wszystko iskra jest paliwo dochodzi bezpieczniki wszystko

[ Dodano: 2015-01-03, 23:42 ]
Pomoze ktos?
brx33
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 3 sty 2015, o 14:14
Lokalizacja: andrychów

 

Postprzez Michu! » 8 maja 2015, o 14:11

Witam! Mam problem z odpalaniem, wymieniłem wczoraj świece, palec i kopułkę, bo myślałem, że to pomoże, pomogło ale tylko w połowie.
Samochód odpala po czym gaśnie, odpalam drugi raz no i juz ma ciezko, kreci, kreci aż odpali, chwilę pochodzi i znów gaśnie, podkreślam że po przełączeniu na lpg silnik już nie gaśnie.
Czy ktoś może mi pomóc? Jest to bardzo uciążliwe i w końcu padnie mi rozrusznik, co już wgl mnie unieruchomi a potrzebuje samochodu do pracy :-/

Silnik to 1.4 ABD + LPG
Avatar użytkownika
Michu!
Badacz tematu
 
Posty: 345
Dołączył(a): 27 maja 2012, o 11:30
Lokalizacja: Knurów
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez rogalmr » 7 paź 2015, o 15:01

Witam, może mi ktoś powiedzieć czy ta przepustnica będzie pasować do mojego golfa ? Moje auto to benzyna 1.6 + LPG, 95 rocznik, 55kw, stara przepustnica była wielopunktowa, a tu link do tej co chce kupić.
http://allegro.pl/przepustnica-vw-golf- ... 35099.html
bądź ta
http://allegro.pl/vw-golf-3-vento-przep ... 23484.html
Z góry dziękuję za pomoc
rogalmr
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 7 paź 2015, o 14:47
Rocznik: 1995
Silnik: 1.6
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez GolfiarzJR » 7 paź 2015, o 15:31

Jakie masz oznaczenie tego silnika twojego? przepustnice w 1,6 AEE i 1,4 AEX są takie same tyle Ci podpowiem
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1407
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez Paweu » 7 paź 2015, o 16:29

Przepustnicę dobiera się po numerach. Sprawdź jakie masz numery na starej przepustnicy i szukaj 'nowej' z takimi samymi oznaczeniami.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4274
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez kali » 6 lut 2016, o 12:25

witam trochę stary temat nie odpala niema iskry z modułu cewki sprawdzałem modół WN sa oporności i tak:
masa-wyjście WN(ten co idzie do kopółki-8,22k-oma
tam gdzie wtczka 3 piny ostatni z prawej masa i tak
masa- środkowy-1,35k-oma
skrajny z lewej-masa -3,38k-oma
na podstawie tych pomiarów można ocenić czy dobry czy uszkodzony ?? proszę o pomoc
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez kali » 7 lut 2016, o 13:54

problem rozwiazany,jednak padnieta cewka bardzo serdecznie pozdrawiam
kali
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2 cze 2008, o 07:36
Lokalizacja: malbork
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez Perseusz » 13 mar 2016, o 09:19

Witam :-) , kupiłem synowi Golfa 3 2.0 GTI ,przy zakupie i po wstępnych oględzinach było wszystko OK ,Golfem przejechaliśmy ponad 100 km kilka razy zatrzymywaliśmy się po drodze z przyczyn turystycznych można powiedzieć nic się nie działo Golfik palił od strzała. Gdy dojechaliśmy do domu auto postało godzinkę i tu pojawił sie problem Golf nie chciał odpalić ,dopiero po kilku próbach załapał silnik pracuje równo ale czasem ma taką nie równa prace. Po zgaszeniu dalej był problem z odpaleniem ,świece ,kable kopułka wymienione . Odłączyłem akumulator na 2 minuty ,i potem Golf zapalił od strzała ale po chwili zgasł ,ponowne odpalenie i jest ok .Czy ktoś może coś podpowiedzieć czy to może być wina przepustnicy?

ps.proszę o wyrozumiałość pozdrawiam
Perseusz
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 13 mar 2016, o 09:03
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez sowiegusta » 4 kwi 2016, o 14:19

Kapryśne silniki, mój stary G3 lubił taki dowcip zrobić zwłaszcza rano, zimą. Raz nie obeszło się bez awaryjnego uruchamiania - pomoc drogowa bezcenna w takich chwilach. Niestety zeszłej zimy autko wyzionęło ducha już totalnie.
Każdemu może się przydać - badania kierowców w Lublinie.
sowiegusta
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 kwi 2016, o 13:43
Rocznik: 1998
Silnik: 1.4
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: nie odpala - trudności z uruchomieniem silnika

Postprzez snowfox » 8 cze 2016, o 20:15

witam
pomóżcie mi zdiagnozować usterke i przyczynę moich problemów z uruchomieniem silnika
problem wyskoczył z dnia na dzień a wcześniej nic sie nie diało niepokojącego
mk3 1.6 101 aks special + lgp 1997
mam problem z uruchomieniem silnika na zimno po nocy (na ciepłym albo na wystudzonym, ale nie zupełnie odpala za 1-wszym razem)
na zimnym - przekręcam kluczyk, rozrusznik kręci i i nic, przekręcam kolejny raz kręci i nic, nawet jak pokręce dłużej nie widzę poprawy. ale już za 10,11,12 razem zaczynają delikatnie obroty wzrastać po kolejnym kręceniu rozrusznikiem i powoli zaskakuje,
i teraz podjechałem do 2 machaników zapytać co to moze być:
- przepustnica - wymieniłem problem dalej tkwi w tym samym miejscu, adaptacja zrobiona
- podpiąłem do kompa - wyskoczył błąd sondy - wymieniłem na nową BOSCHA , podpoiłem sprawdziłem błędu nie ma :)
problem z uruchomieniem silnika dalej w tym samym punkcie
- wymieniłem kopułke (BERU) i palec(BOSCH) na nowe - dalej jest problem ten sam auto na zimnym nie chce odpalić
- olej zmieniam co 10tyś na ten sam od lat - mobil 1 10w40 ale do wymiany kolejnej od czasu zaobserwowania usterki mam jeszcze 3tyś km (nie zmieniałem na gęstszy ostatnio)
zastanawiam sie czy czyszczenie zaworów coś pomoże? a moze zupełnie w innym punkcie szukać?
snowfox
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 12 wrz 2013, o 09:28
Lokalizacja: Sosnowiec

Poprzednia stronaNastępna strona

przewozy autokarowe warszawa



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 11 gości