W 2E tzw. krokowy ( regulator wolnych obrotów ) otwiera, lub przymyka bypass powietrza.
Nie w tym aucie i nie w tym silniku ( ale tak samo regulator wolnych obrotów w bypasie powietrza ) miałem przypadek poszarpywania właśnie z powodu regulatora. Był zawalony syfem i czyszczeni pomogło.
Jednakże zanim wydasz pieniądze i kupisz, to podepnij jakiś inny na próbę.
Ja już u siebie wymieniłem dużo rzeczy, lub poidmieniłem i dalej mam to samo.
Teraz przymierzam się do wymiany przewodów w instalacji elektrycznej silnika, bo wiadomo jakie przewody są w Golf-ie 3 i może gdzieś jest jakiś przełamany ( już sam nie wiem czego i gdzie szukać ).
Już podmieniałem. wymieniłem chyba wszystko co można ( oprócz chyba bloku z głowica i samej instalacji ). VAG nic nie pokazuje, a i elektromechanicy rozkładają ręce.
Moderator: Moderator
GOLF3 gaśnie przy zmianie biegów
Siemka,
Od jakiegoś czasu mam problem w moim golfie. Zdarza się to rzadko ale zdarza. Czasem przejadę pewien odcinek i mi nie zgaśnie a czasem mam tak że jadę i np na zakręcie robię redukcję to mi gaśnie. Jak cofam na wstecznym by zaparkować to zdarza się że gaśnie. Podczas jazdy autko sprawuje się ok ale jak zmieniam na niższy bieg przy zakrętach lub jak jest jakaś przeszkoda to zdarza się że gaśnie a jak nie gaśnie to zapalają się kontrolki aku i temperatury, auto traci na mocy w nocy przygasają światła i nagle łapie moc i jedzie dalej. Co może być przyczyną?
Od jakiegoś czasu mam problem w moim golfie. Zdarza się to rzadko ale zdarza. Czasem przejadę pewien odcinek i mi nie zgaśnie a czasem mam tak że jadę i np na zakręcie robię redukcję to mi gaśnie. Jak cofam na wstecznym by zaparkować to zdarza się że gaśnie. Podczas jazdy autko sprawuje się ok ale jak zmieniam na niższy bieg przy zakrętach lub jak jest jakaś przeszkoda to zdarza się że gaśnie a jak nie gaśnie to zapalają się kontrolki aku i temperatury, auto traci na mocy w nocy przygasają światła i nagle łapie moc i jedzie dalej. Co może być przyczyną?
- wagery
- Czytacz
Tak jak napisał kolega malapawel za uboga mieszanka na jałowych.Proponuje podkręcić na parowniku albo zmienić nastawy krokowca(zwiękrzyć wartość PWA lub zmniejszyć minimalne otwarcie krokowca.)
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
po odpaleniu na zimnym silniku gasnie
mam problem z 1.8 wielopunkt po odpaleniu na zimnym silniku po ok 5 sek gasnie i nastepnie ciezko pali trzeba go krecic ok 10 sek jak zaskoczy to najpierw muli dopiero po chwili pracuje normalnie ale ciezko wchodzi na obroty po przelaczeniu na gaz jest wszystko ok
- adam mlynarczyk
- Berbeć
Kiedy ostatnio był wymieniany filtr paliwa, bo możliwe że jest zapchany. Jeśli wymiana nie pomoże to sprawdziłbym pompkę paliwową.
-

authority - Czytacz
Problem z gaśnięciem.
Witam, mam pewien kłopot ze swoją golfiną, auto poprostu odrazu po odpaleniu gaśnie i ciężko jest go jeszcze raz odpalić a jeżeli silnik się uruchomi i nie zgaśnie to po krótkim odcinku jazdy zgaśnie gdy puszcze pedał gazu.Dzieje się tak zarówno na bp jak i lpg, od 3 dni i tylko raz udało mi się normalnie jechać dłuższy odcinek i chyba dlatego że samochód się dobrze zagrzał.Zauważyłem też że gdy samochód pracuje obroty falują i delikatnie strzela z wydechu raczej nawet tak pyka.Ostatnio wymieniłem filtr powietrza, gazu oraz świece i przewody więc raczej nie jest to wina tych części choć strzały z wydechu pojawiły się po wymianie świec i przewodów.Sam nie wiem już co to może być,nie chce narazie dawać do mechanika bo w moim rejonie sami kanciarze.Co wy o tym sądzicie?miał ktoś z was problem zbliżony do mojego?Dodam jeszcze że mam od dłuższego czasu padnięty termostat gdyż golf osiąga max 70-75 stopni, czy może to być przyczyną tej usterki?
- DuDziAs
- Berbeć
Witam. Pierwsze co bym zrobił to podłączył golfa pod komputer o ile jest taka możliwość. Strzelanie z wydechu oznacza zapewne, że mieszanka jest sporo za bogata. Obstawiałbym, że wina może leżeć w przepustnicy, silniku krokowym lub sondzie lambda. Termostat nie jest temu winien. ABU mają to do siebie, że przy minusowych temperaturach nie osiągają 90 stopni, dodatkowo jeszcze jak masz parownik i ogrzewanie włączone. Ja w swoim ABU teraz max osiągam również 70-75 stopni. 

-

authority - Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)