Moderator: Moderator
półośka
Witam mam maly problem mianowicie u znajomego w passacie B3 TDI 90KM ostatnio rozkrecil sie poloska wiec skrecilem ja spowrotem ale po przejechaniu ok 100km historia sie powtorzyla tylko tym razem przegłub wewnetrzny sie rozsypal zalozylem nowy i sruby tez nowe tak jak bylo ale w sobote znowu sie rozkrecilo.Poloska jest prosta bo sprawdzalem, nie wiem co moze byc czy flansza co jest przy skrzyni czy zwrotnica moze byc krzywa.Macie jakies pomysly co to moze byc
KONSERWACJA PODWOZIA ,SPAWANIE UKŁADÓW WYDECHOWYCH 691-123-441
-

nitek - Czytacz
Sprawdz flansze, jal bedzie ok to może przegub zewnętrzny jest uszkodzony i zacięty. Jak nie to może piasta koła jest walnięta. Co do zwrotnicty to cięzko ją uszkodzić aczkolwiek można. Zobacz jeszcze poszczególne elementy zawieszenia zaczynając od sworznia wahacza i tulei przedniej oraz tylnej.
-

damianco - Czytacz
tapioeero napisał(a):Fabrycznie przegub do Golfa 3, jak go składali w fabryce, produkował GKN, więc te są najlepsze dla tego samochodu.
Myślisz, że w fabryce VW zawsze wkłada się najlepsze podzespoły ?
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
Sivy napisał(a):tapioeero napisał(a):Fabrycznie przegub do Golfa 3, jak go składali w fabryce, produkował GKN, więc te są najlepsze dla tego samochodu.
Myślisz, że w fabryce VW zawsze wkłada się najlepsze podzespoły ?
W zdecydowanej większości przypadków tak jest moim zdaniem. Oczywiście są lepsze, np. jakieś rajdowe, wzmocnione przebuby itd., a w fabrykach montują "normalne" czyli takie dostępne w sklepach czy w ASO i z tych, moim zdaniem, najlepsze są te, z firm które produkowały na pierwszy montaż daną część. Oczywiśćie, zapewne są wyjątki od tego.
- tapioeero
- Czytacz
gumowy okragly odwaznik prawej polosi
siemka
pytanko mam
u mnie w aucie poszedl pregub wew i do wymiany byly jeszcze oslony i zeby sie nie bawic kupilem uzywana kompletna polos dzisiaj przyszla i jest probolem
gumowy okragly odwaznik ktory jest na polosi jest uszkodzony tzn ze trzyma sie na swoim miejscu - czy jest mozliwosc przeszczepienia ze starej poloski czy to raczej juz szmelc i domagac sie zwrotu kasy??
pytanko mam
u mnie w aucie poszedl pregub wew i do wymiany byly jeszcze oslony i zeby sie nie bawic kupilem uzywana kompletna polos dzisiaj przyszla i jest probolem
gumowy okragly odwaznik ktory jest na polosi jest uszkodzony tzn ze trzyma sie na swoim miejscu - czy jest mozliwosc przeszczepienia ze starej poloski czy to raczej juz szmelc i domagac sie zwrotu kasy??
-

strzeliniasty - Members
albo jest na stałe zaprasowany na półosi i nie wiem czy takowy da się zdjąć i przełożyć bez uszkodzenia, albo jest składany z dwóch części na jakiś klin. Zasada jest taka że ponieważ nie jest specjalnie potrzebny to lepiej wywalić niż silić się na umocowanie uszkodzonego który będzie bił na boki albo suwał się półosi
- pablomed
- Members
pablomed, czyli wywalic go zupelnie?? nie bedzie to mialo jakiegos negatywnego wplywu na zachowania samochodu?? nie bedzie bicia na kierownicu??
-

strzeliniasty - Members
strzeliniasty, nie bedzie bicia, to nie jest odważnik jak na feldze do wyważenia półosi, tylko do zrównania cięzaru półosi prawej z lewą, czyli jak zamielisz kołami na lodzie to teoretycznie dzięki niemu oba koła zabuksują tak samo, w praktyce bez znaczenia. Jesli masz dobry załóż, jesli nie to wywal.
- pablomed
- Members
Powrót do Napęd i skrzynia biegów