Moderator: Moderator
zamarzniete drzwi pasazera
witam,ostatnio wymienilem zamek w dzrwiach kierowcy,poprzedni tak zamarzal ze wogole nie dalo sie ich otworzyc,chyba ze gofer postal z godzine na wlaczonym silniku zeby sie rozgrzac w srodku,teraz z tymi drzwiami mam juz spokoj aaale od pasazera juz od kilku dni sa zamarzniete,ma ktos jakis pomysl zeby je JAKIMS CUDEM OTWORZYC??????dodam do tego ze kluczyk w zamku przekrecam do pozycji otwarcia,wsiadam do srodka,ciagne za klameczke drzwi pasazera i klameczka nie ma zadnego oporu,lata sobie luzno a rygelek kolo szyby jest przeciez podniesiony 

-

lookasgolf33 - Gaduła
Też teraz to przechodzę i co mogę poradzić to to co kolega wyżej pisze wstaw do ciepłego garażu lub nagrzej w środku aż puści. Potem ja stosowałem olej silnikowy i silikon w sprayu i takim sposobem drzwi kierowcy otwieram bez problemu już 3 dzień od pasażera muszę powtórzyć zabieg bo zdarza im się jeszcze przymarzać.
- Marcinek_189
- Czytacz
-

lookasgolf33 - Gaduła
Dołączam sie do pytania. Czy do nasmarowania trzeba zdejmować boczek?! Jeżeli nie, czy wystarczy psiknąć w rygiel? Ja codziennie jeżdżę odcinkami trwajacymi do godziny czasu i nagrzewanie mało kiedy pomaga! Czy polecacie jakieś konkretne preparaty, czy ogólnei sylikon w sprayu?
- ci-nek
- Gaduła
zamki
Nie wiem jak wy ? Ja kupuję zmywacz wirta i najpierw zmywam tłuste i wydmucham sprężonym
powietrzem (również wkładki zamków i smaruje silikonem w spray - u w środku i mam gites majonez . Równie dobra do zmywania jest benzyna ekstrakcyjna . Samo smarowanie to nałożenie nowej świeższej warstwy poślizgowej .
powietrzem (również wkładki zamków i smaruje silikonem w spray - u w środku i mam gites majonez . Równie dobra do zmywania jest benzyna ekstrakcyjna . Samo smarowanie to nałożenie nowej świeższej warstwy poślizgowej .

-

pietrasiak2 - Members
zamki
myję i smaruje
W drzwiach : mechanizm zamka -rygla tam najwięcej syfu jest , łączniki ,cięgna , mechanizm klamki i wkład zamka . Samemu roboty godzina . Chyba że wyjmujesz rygiel .
PS . Jeżeli masz centralny pneumata to dłużej ale centralny po tym lepiej działa

W drzwiach : mechanizm zamka -rygla tam najwięcej syfu jest , łączniki ,cięgna , mechanizm klamki i wkład zamka . Samemu roboty godzina . Chyba że wyjmujesz rygiel .
PS . Jeżeli masz centralny pneumata to dłużej ale centralny po tym lepiej działa

-

pietrasiak2 - Members
zamki
Na 100 % to nie jestem przekonany weź strzel w rygiel zmywacz lub Jakiś spray z silikonem
i popsikaj mechanizm klamki i popróbuj parę razy zamykać / otwierać . Wkładkę potraktuj odmrażaczem i nie żałuj materiału by się przelało może coś pomoże a jak nie to może masz
jakiegoś znajomka z kawałkiem garażu jest weekend to może ci użyczą na parę chwil spróbuj
Pozdro

i popsikaj mechanizm klamki i popróbuj parę razy zamykać / otwierać . Wkładkę potraktuj odmrażaczem i nie żałuj materiału by się przelało może coś pomoże a jak nie to może masz
jakiegoś znajomka z kawałkiem garażu jest weekend to może ci użyczą na parę chwil spróbuj
Pozdro

-

pietrasiak2 - Members
ci-nek, przy zamku masz jeszcze plastikową zaślepkę, wtedy masz dostęp do zamka, możesz tam psiknąć, np. WD-40, ale wg mnie lepiej zdejmij boczek i wyjmij cały zamek.
tu jest podobny temat:
http://www.golf3.pl/topics41/zamek-drzw ... htm#348482
[ Dodano: 2012-02-03, 18:15 ]
Tu nie chodzi tylko o klamkę ale o cały zamek, który trzeba dokładnie wyczyścić.
A i klamkę też można wypłukać i nasmarować.
tu jest podobny temat:
http://www.golf3.pl/topics41/zamek-drzw ... htm#348482
[ Dodano: 2012-02-03, 18:15 ]
Liwinglawida napisał(a):ci-nek, a jak będzie -15 to zdejmij boczek wyjmij wkład klamki i wyczyść...
Tu nie chodzi tylko o klamkę ale o cały zamek, który trzeba dokładnie wyczyścić.
A i klamkę też można wypłukać i nasmarować.-

prezesik - Members