Moderator: Moderator
pytanie jakie progi i jak chcę to pospawać. Bo jeśli progi firmy 4Max i chcę je tylko wyjąć i wspawać nowe to i dużo nie chcę.
Tylko powinien wyciąć stare to co skorodowało lub zgniło w środku powinien wyciąć i wspawać nowe elementy, tak samo od strony podłogi, położyć nową konserwację na zewnątrz, i do profili jakiś porządny wosk. Także powinien Ci zrobić progi jak nówki, bo jak tylko wytnie i wspawa nowe to na przyszły rok będziesz powtarzał operację.
Tylko powinien wyciąć stare to co skorodowało lub zgniło w środku powinien wyciąć i wspawać nowe elementy, tak samo od strony podłogi, położyć nową konserwację na zewnątrz, i do profili jakiś porządny wosk. Także powinien Ci zrobić progi jak nówki, bo jak tylko wytnie i wspawa nowe to na przyszły rok będziesz powtarzał operację.
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom 

-

RAQnio_V - Badacz tematu
Mi 3 lata temu blacharz wspawal lewy prog(niewiem jakiej firmy) i w tym roku po zimie byl caly zgnity choc on zabezpieczyl od zewnatrz barankiem a ja od wewnatrz. Przed zima widzialem ze juz rude plamy sie pojawiaja wiec nie radze kupowac najtansze progi ,,made in China"
-

Goral1985 - Badacz tematu
Prostowanie progów
Witam.
Krótko i prosto z mostu, golfina ma wgniecione progi od nieorg. lewarka, zdecydowałem się je wyprostować i wpuścić piankę montażową dla usztywnienia, i tu pytanie jak to wyklepać?
Pozdr.
Krótko i prosto z mostu, golfina ma wgniecione progi od nieorg. lewarka, zdecydowałem się je wyprostować i wpuścić piankę montażową dla usztywnienia, i tu pytanie jak to wyklepać?
Pozdr.
-

uzbek - Badacz tematu
Raczej nic nie zrobisz nawet po zdjeciu dywanika. To jest profil zamkniety i zbytnio nie ma do niego dostepu. Zamiast pianki proponuje wymiane progow, pianka moze ci je jeszcze bardziej rozepchnac lub rozsadzic. W Volkswagenie nie ma miejsca na "sztukę".
-

prezesik - Members
uzbek napisał(a):Krótko i prosto z mostu, golfina ma wgniecione progi od nieorg. lewarka, zdecydowałem się je wyprostować
zalezy gdzie masz wgniecenia
progi od wewnetrznej strony maja kortki i wlasnie nimi mozna wyprostować próg ale trzeba uwazać żeby nie przebić go na wylot, po takim zabiegu najlepiej przeszlifować próg i dać baranek i bedzie malinauzbek napisał(a): wpuścić piankę montażową dla usztywnienia, i tu pytanie jak to wyklepać?
a moze dać chleb albo gazety ? Z tą pianką to dałeś do pieca teraz. Zostaw je lepiej takie jak są
-

K@mil - POMOCNIK

K@mil napisał(a):uzbek napisał(a):Krótko i prosto z mostu, golfina ma wgniecione progi od nieorg. lewarka, zdecydowałem się je wyprostować
zalezy gdzie masz wgnieceniaprogi od wewnetrznej strony maja kortki i wlasnie nimi mozna wyprostować próg ale trzeb uwazać zeby nie przebić go na wylot, bo takim zabiegu najlepiej przeszlifować próg i dać baranek i bedzie malina
uzbek napisał(a): wpuścić piankę montażową dla usztywnienia, i tu pytanie jak to wyklepać?
a moze dać chleb albo gazety ? Z tą pianką to dałeś do pieca teraz.
Wgniecenia mam tuż pod przednimi drzwiami, tam gdzie podkłada się lewarek by podnieść przód. tył podnosiłem o wahacz.
A z pianką polecił mi kuzyn, zrobił to swojemu ojcu w starej Astrze jakieś 2 lata temu i trzyma się do dziś, a wiadomo że Ruda lubi stare Ople
Progi są sztywne i już się nie wgniatają.
Nie ma z nimi aż takiej tragedii żeby się dziurawiły przy prostowaniu
Tylko czym to robić i jak się do tego zabrać?
@prezesik
Kolego niestety nie stać mnie na wymianę (blacharze wołają z wspawaniem ponad 1000zł) i szukam alternatywy. Jakbym miał na myśli wymianę to tego tematu bym nie zakładał bo to już wymyśliłem.
-

uzbek - Badacz tematu
Zdecydowanie odradzam piankę
przecież poszycie progu kosztuje z 40 pln. chyba że nie ma z nimi aż takiej tragedii to zostaje nawiercanie i wyciąganie wgniotek, potem dobre mazidło antykorozyjne do środka i maskowanie dziurek 
przecież poszycie progu kosztuje z 40 pln. chyba że nie ma z nimi aż takiej tragedii to zostaje nawiercanie i wyciąganie wgniotek, potem dobre mazidło antykorozyjne do środka i maskowanie dziurek 
Nie masz co zrobić z kasą
??
Zostań klientem stacji ASO
??
Zostań klientem stacji ASO

-

Kriss_Lodz - Czytacz
Progi
Witam.
Jak dostac się do otworów przez które będe mógł zakonserwowac progi za pomoca dostępnych w sklepach sprai z rureczką i dyszami?
A przy okazji. Czy polecacie jakieś środki do konserwacji? Progi mam nowe, po wymianie, blacharz powiedział że je konserwował przed założeniem ale uszkodził konserwację w miejscach spawania.
W tej chwili mam je polakierowane ale chyba powinienem przed zima je jakoś zakonserwować.
Jak dostac się do otworów przez które będe mógł zakonserwowac progi za pomoca dostępnych w sklepach sprai z rureczką i dyszami?
A przy okazji. Czy polecacie jakieś środki do konserwacji? Progi mam nowe, po wymianie, blacharz powiedział że je konserwował przed założeniem ale uszkodził konserwację w miejscach spawania.
W tej chwili mam je polakierowane ale chyba powinienem przed zima je jakoś zakonserwować.
- ABU
- Czytacz
-

gello1 - Gaduła
Jeżeli zostały zaspawane wszystkie te okrągłe otwory to kolego nie masz opcji musisz sobie takie otwory zrobić. Najpierw obejrzyj czy blacharz nie zostawił dziur na dole na łączeniu progu, z przodu przy łączeniu z błotnikiem albo z tyłu. Jesli nie wywierć koniecznie ze dwa otworki w każdym progu wewnętrznym i koniecznie konserwuj, bierz jakiś preparat na bazie wosku, np spray Bolla koło 20 zeta na dwa progi starczy
- pablomed
- Members