Jest jakieś inne wyjście? Oprócz lakiernika, bo już sam wolałbym to skończyć. Chyba że zakupię coś do polerowania.Moderator: Moderator
Polerki i takiej szlifierki-brak
Jest jakieś inne wyjście? Oprócz lakiernika, bo już sam wolałbym to skończyć. Chyba że zakupię coś do polerowania.
Jest jakieś inne wyjście? Oprócz lakiernika, bo już sam wolałbym to skończyć. Chyba że zakupię coś do polerowania.-

Karol B. - Members
no lepiej jak byś miał polerkę bo na reku nie do polerujesz morze masz od kogoś pożyczyć albo kup gąbkę wkręcasz śrubę 19 obcinasz łepek i do wiertarki a po wszystkim weź jakieś mleczko nabłyszczające żeby zlikwidować kółka po polerowaniu
- czarus21
- Badacz tematu
Malowanie zaprawek.
Witam tak jak w temacie robilem zaprawki w moim golfie wszytsko ladnie wyszlo i zacząlem malowac dalem podklad na to kolor i lakier bezbarwny i zamiast w polysku wyszlo w macie
chce to porawic co zrobi zeby nie wyszedl znowu mat. Prosze o pomoc.
chce to porawic co zrobi zeby nie wyszedl znowu mat. Prosze o pomoc.-

waszka332 - Berbeć
Czym malowałeś? Ila razy dałeś kolor? Bo jak raz np albo bardzo cieniutko to może się podkład przebijać i taki dziwny efekt będzie. Albo po prostu lakier, ew bezbarwny są w macie?
Spróbuj to spolerować trochę
Spróbuj to spolerować trochę
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Zabieram sie do usuwania rdzy i szpachlowania. Troche poczytałem ale i tak mam kilka pytań i próśb o potwierdzenie:
1. Szlifuje lakier aż zniknie rdza. (Jakim papierem?)
2. Nakładam podkład reaktywny nakładany pędzlem, 2 warstwy (jaki jest dobry? Może z allegro NOVOL protect 340, H5910, rozumiem, że na opakowaniu jest sposób użycia skoro są dwa preparaty w komplecie? Ewentualnie proszę o jakąś wskazówkę)
3. Podkład akrylowy 2K (co oznacza 2K, jaki polecacie? też NOVOL? do nakładania pędzlem czy w spreju?)
4 Szpachel (Jaki polecache? na allegro znalazłem T4W PIK Glass mały szpachel z włóknem 210g)
!!! KIEDY UŻYWAM ZMYWACZA SYLIKONOWEGO
!! i po co?
5. Podkład akrylowy 1K lub 2K ( czy może być ten z punktu 3? Jeśli nie to polecacie jakis? też do nakładania pędzlem czy w spreju?
6. Baza czyli lakier, w moim przypadku czarny. (Czy lakier w spreju wystarczy? będę go używał w mało widocznych miejscach więc pomyślałem, że może być w spreju. Polecacie jakiś czy to nie ma znaczenia? 4 Warstwy? )
7. KLAR, rozumiem, że chodzi o lakier bezbarwny. (czy jakiś konkretny czy wszystko jedno?)
Kiedy jeszcze używam papieru ściernego i ewentualnie jakiego?
Jakim pędzlem nakłada się podkłady?
Może jest w necie jakis film o tym, szukałem ale nie mogłem znaleźć.
Będę wdzięczny za info bo to moj "pierwszy raz"
1. Szlifuje lakier aż zniknie rdza. (Jakim papierem?)
2. Nakładam podkład reaktywny nakładany pędzlem, 2 warstwy (jaki jest dobry? Może z allegro NOVOL protect 340, H5910, rozumiem, że na opakowaniu jest sposób użycia skoro są dwa preparaty w komplecie? Ewentualnie proszę o jakąś wskazówkę)
3. Podkład akrylowy 2K (co oznacza 2K, jaki polecacie? też NOVOL? do nakładania pędzlem czy w spreju?)
4 Szpachel (Jaki polecache? na allegro znalazłem T4W PIK Glass mały szpachel z włóknem 210g)
!!! KIEDY UŻYWAM ZMYWACZA SYLIKONOWEGO
!! i po co?
5. Podkład akrylowy 1K lub 2K ( czy może być ten z punktu 3? Jeśli nie to polecacie jakis? też do nakładania pędzlem czy w spreju?
6. Baza czyli lakier, w moim przypadku czarny. (Czy lakier w spreju wystarczy? będę go używał w mało widocznych miejscach więc pomyślałem, że może być w spreju. Polecacie jakiś czy to nie ma znaczenia? 4 Warstwy? )
7. KLAR, rozumiem, że chodzi o lakier bezbarwny. (czy jakiś konkretny czy wszystko jedno?)
Kiedy jeszcze używam papieru ściernego i ewentualnie jakiego?
Jakim pędzlem nakłada się podkłady?
Może jest w necie jakis film o tym, szukałem ale nie mogłem znaleźć.
Będę wdzięczny za info bo to moj "pierwszy raz"
- witek.sf
- Berbeć
lepiej użyj tarczy listkowej do szlifierki bo papierem nie doczyścisz idealnie.witek.sf napisał(a):1. Szlifuje lakier aż zniknie rdza. (Jakim papierem?)
ja uzywałem tego NOVOLa i wg mnie jest dobry. Proporcje tak jak pisze na opakowaniu. Wszystkiego nie mieszaj na raz tylko małe ilości.witek.sf napisał(a):2. Nakładam podkład reaktywny nakładany pędzlem, 2 warstwy (jaki jest dobry? Może z allegro NOVOL protect 340, H5910, rozumiem, że na opakowaniu jest sposób użycia skoro są dwa preparaty w komplecie? Ewentualnie proszę o jakąś wskazówkę)
witek.sf napisał(a):3. Podkład akrylowy 2K (co oznacza 2K, jaki polecacie? też NOVOL? do nakładania pędzlem czy w spreju?)
2-K znaczy dwukomponentowy(podkład + utwardzacz). Nie ma podkładów 2K w spreju. A dlatego 2K bo jakbyś położył podkład 1K to on jest aktywny chemicznie i po nałożeniu szpachli wszystko by ci spłynęło podczas szlifowania.Musi być 2K.
witek.sf napisał(a):4 Szpachel (Jaki polecache? na allegro znalazłem T4W PIK Glass mały szpachel z włóknem 210g)
szpachel może być z Novola zwykła taka różowa i wykończeniowa zielonkawa.
używamy zawsze aby odtłuścić powierzchnie przed nakładaniem podkładów(pomijając reaktywny go się nie przemywa i nie szlifuje przed nałożeniem podkładu akrylowego 2K). Oraz podczas szlifowania szpachli(nie używaj wody). Szpachla jest higroskopijna(chłonie wilgoć). Woda zostanie w szpachli, pokryjesz podkładem i lakierem i za 2 tyg będziesz miał bąble.witek.sf napisał(a):! KIEDY UŻYWAM ZMYWACZA SYLIKONOWEGO
i po co?
witek.sf napisał(a):5. Podkład akrylowy 1K lub 2K ( czy może być ten z punktu 3? Jeśli nie to polecacie jakis? też do nakładania pędzlem czy w spreju?
może być ten z pktu 3 ale tylko jak masz pistolet jak nie masz to aby powierzchnia była gładka nakładasz podkład 1K w spreju.
kwestia jakie masz mozliwości pistoletem trudno jest zrobić małą zaprawkę ja robiłem sprayem.witek.sf napisał(a):6. Baza czyli lakier, w moim przypadku czarny. (Czy lakier w spreju wystarczy? będę go używał w mało widocznych miejscach więc pomyślałem, że może być w spreju. Polecacie jakiś czy to nie ma znaczenia? 4 Warstwy? )
klar kup od razu tam gdzie będziesz kupował lakier bazowy.witek.sf napisał(a):7. KLAR, rozumiem, że chodzi o lakier bezbarwny. (czy jakiś konkretny czy wszystko jedno?)
witek.sf napisał(a):Kiedy jeszcze używam papieru ściernego i ewentualnie jakiego?
papier używasz po nałożenu podkładu 2k może być P400
przy szlifowaniu szpachli zaczynasz od P200-P800
po podkładzie 1K P800-P1000 wodny(szlifujesz z dodatkiem wody, ja zamiast wody użyłem zmywacza silikonowego).
Kładziesz bazę 3-4 warstwy w odstępach 10minutowych po warstwach bazy kładziesz klar też w odstępach około 10 minut
-

gello1 - Gaduła