Moderator: Moderator
-

gello1 - Gaduła
gello1 napisał(a):Szpachlówka i docieranie z użyciem zmywacza silikonowego w ostatnim etapie. podsuszanie suszarką i przerwa 3h
Jeżeli kładziemy grubsza warstwę szpachli (3-5mm) radził bym odczekać ok 6h,
bo może występować efekt padania.

-

Radekb351 - Gaduła
gelo wytłumacz mi 1 rzecz przycierałeś szpachel z silikonem
tak jak się matuje na mokro bo nie rozumiem sensu i 5 warstw lakieru na takim małym punkcie to ty nie miałeś tam kantu tylko krawężnik ja pracuje jako lakiernik 5 lat możne i nie dużo ale o nie których twoich metodach słyszę 1 raz
i jeszcze efekt padania czy siadania szpachli przyczyna suszenia suszarka i nie danie szpachli czasu na całkowite i ze tak powiem naturalne wyschniecie czyli nie tak jak książka pisze
tak jak się matuje na mokro bo nie rozumiem sensu i 5 warstw lakieru na takim małym punkcie to ty nie miałeś tam kantu tylko krawężnik ja pracuje jako lakiernik 5 lat możne i nie dużo ale o nie których twoich metodach słyszę 1 raz
i jeszcze efekt padania czy siadania szpachli przyczyna suszenia suszarka i nie danie szpachli czasu na całkowite i ze tak powiem naturalne wyschniecie czyli nie tak jak książka pisze
- czarus21
- Badacz tematu
daniel93, koszt to w 150zł powinieneś się zmieścić.
to były bardzo cieniutkie warstwy.
nic nie siadło, nie ma żadnych rys. Jest spoko
u mnie była cieniutka warstewka szpachli bo nie było ubytku blachy.Radekb351 napisał(a):Jeżeli kładziemy grubsza warstwę szpachli (3-5mm) radził bym odczekać ok 6h,
bo może występować efekt padania.
przycierałem na sucho ale jak przytarłem to musiałem zmyć pył i ocenić powierzchnię i jej równość a wiadomo na mokro lepiej widać jak wygląda powierzchnia. A zamiast wody lub benzyny ekstrakcyjnej użyłem ZMYWACZA SILIKONÓW:czarus21 napisał(a):gelo wytłumacz mi 1 rzecz przycierałeś szpachel z silikonem tak jak się matuje na mokro bo nie rozumiem
czarus21 napisał(a):i 5 warstw lakieru na takim małym punkcie to ty nie miałeś tam kantu tylko krawężnik ja pracuje jako lakiernik 5 lat możne i nie dużo ale o nie których twoich metodach słyszę 1 raz
to były bardzo cieniutkie warstwy.
czarus21 napisał(a): jeszcze efekt padania czy siadania szpachli przyczyna suszenia suszarka i nie danie szpachli czasu na całkowite i ze tak powiem naturalne wyschniecie czyli nie tak jak książka pisze
nic nie siadło, nie ma żadnych rys. Jest spoko

-

gello1 - Gaduła
to przepraszam dobrze mówisz z przemywaniem sylikonem ale na przyszłość dokup do zestawu spot czy jak inni nazywają łącznik bazowy czy tam lakieru zaoszczędzisz sobie trochę polerowania i nie będziesz musiał klejic do kantu tylko tym połączysz stary lakier z nowym tylko nie wiem jak to wyjdzie na lakierach z puszki ale jak na amatorkę całkiem niezłe tylko nie maluj już do kantu
- czarus21
- Badacz tematu
czarus21, ale popatrz na zdjęcia do zobaczysz, że taśma nie jest klejona na ostro tylko na łuk i dlatego nie miałem progu po położeniu bazy i klaru.Położyłem bazę i podkleiłem wyżej i puściłem wyżej klar 

-

gello1 - Gaduła
wiem że jest taki rozpuszczalnik do łączenia bazy. Miałem go zastosować ale miałem za małe zaprawki i bez sensu by to było
-

gello1 - Gaduła
W takim razie gello1 po tej technice podklejania taśmą nie było żadnego progu ze starym lakierem? Zostawiłeś tak pomalowany błotnik bez żadnej polerki? Nie widać różnicy? Daj fotkę tego elementu już bez taśmy maskującej
Pisałeś o tej technice klejenia taśmy, o tym, że po nałożeniu bazy podkleiłeś wyżej, a co w takim razie mam zrobić jak ja mam akryl i jest tylko jednoskładnikowy?
Pisałeś o tej technice klejenia taśmy, o tym, że po nałożeniu bazy podkleiłeś wyżej, a co w takim razie mam zrobić jak ja mam akryl i jest tylko jednoskładnikowy?
-

revor - Badacz tematu
revor, Akryl jest dwu składnikowy (kolor + utwardzacz). Wszystko robisz jak napisał gello1, ale zamiast bazy i klaru dajesz dwie warstwy akrylu.
Po kilku dniach szlifujesz papierem 1500 później 2000 na wodę (uważając żeby nie przetrzeć akrylu , ale zgubić próg) i polerujesz mechanicznie.
Po kilku dniach szlifujesz papierem 1500 później 2000 na wodę (uważając żeby nie przetrzeć akrylu , ale zgubić próg) i polerujesz mechanicznie.
-

Radekb351 - Gaduła