Moderator: Moderator
dzieki za uswiadomienie co do temp oleju. jak narazie wymienilem wentylator. niestety w golfie jest duzo przy tym roboty. teraz pojezdze troche i ewentualnie bedzie nowy czujnik w chlodnicy. punkcik leci a temat uwazam za zamkniety.
- demon300
- Czytacz
słabo grzeje
panowie mam taki problem gdy samochód łapie temperaturę to cieple powietrze leci tylko przez chwilę a potem letnie jakiś czas temu z nawiewów leciała mi stara gąbka czy muszę sciągać dęchę i wymieniać nagrzewnicę
- guma
- Czytacz
-

Ryjek - Badacz tematu
guma napisał(a): jakiś czas temu z nawiewów leciała mi stara gąbka czy muszę sciągać dęchę
to normalne ze taka gabka leci nic sie nie stanie duzo jej tam nie ma
sprawdz ilosc plynu w zbiorniczku jesli jest ok to raczej termostat a jesli malo to dolej do stanu.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
-

radomiak - Gaduła
słabo grzeje
U mnie też słabo grzał ale też temperature podczas jazdy pokazyał słaba i dziś wymieniłem termostat i jest teraz dobrze grzeje i temperature pokazuje tak jak ma być.
- kaziutek245
- Berbeć
radomiak napisał(a):to normalne ze taka gabka leci nic sie nie stanie duzo jej tam nie ma
zapewniam Cię że to nie jest normalne
tą gąbką powleczone są klapki sterujące przeplywem powietrza, międzyinnymi ciepłe zimne więc to może być przyczyną że słabo Ci grzeje...u mnie też licho z ogrzewaniem ale za dużo roboty żeby to zrobić bo trzeba całą tapicerkę z przodu wyciągać
więc najpierw sie upewnij że to nie wina termostatu (ale piszesz że silnik łapie temperaturę więc chyba nie)
[ Dodano: 2010-12-30, 10:42 ]
ewentualnie masz przytkaną nagrzewnicę i jest słaby przepływ i dlatego może być tak jak piszesz że na początku chwile grzeje a później przestaje
u kumpla pomogło płukanie nagrzewnicy (wąż z kranu i heja tylko ostrożnie żeby ciśnienie nie rozerwało nagrzewnicy. U mnie niestety to nie pomogło

-

mani51 - Members
Jak leci gąbka z kratek to klapki zamykające i otwierające ciepłe/zimne powietrze w obudowie nagrzewnicy są nieszczelne.Wtedy nici z grzania ponieważ ciepłe powietrze miesza się z zimnym.Rozbierać trzeba całą deskę
Jest wszystko na forum.
U mnie to samo było.Klapki uszczelniłem srebrną tasmą hydrauliczną
Przy okazji wymieniłem nagrzewnicę,grzeje ok.W starej nagrzewnicy (jak już później potraktowałem ją młotkiem i się rozpadła) to w kanalikach było pełno brudu i były one zatkane 
Jest wszystko na forum.
U mnie to samo było.Klapki uszczelniłem srebrną tasmą hydrauliczną
Przy okazji wymieniłem nagrzewnicę,grzeje ok.W starej nagrzewnicy (jak już później potraktowałem ją młotkiem i się rozpadła) to w kanalikach było pełno brudu i były one zatkane 
-

CezarC-4 - Czytacz
CezarC-4 napisał(a):Jak leci gąbka z kratek to klapki zamykające i otwierające ciepłe/zimne powietrze w obudowie nagrzewnicy są nieszczelne.Wtedy nici z grzania
ja nie mam tych gabek na klapkach i dobrze grzeje
fakt jest to mniej szczelne ale daje rade.mani51 napisał(a):radomiak napisał/a:
to normalne ze taka gabka leci nic sie nie stanie duzo jej tam nie ma
mani51 napisał(a):zapewniam Cię że to nie jest normalne
nic nie jes wieczne nie znajdziemy chyba golfa ok 15 lat zeby byly gabki ok.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
-

radomiak - Gaduła
Auto słabo grzeje :(
Witam od czasu kupna mojego golfika mam następujący problem auto grzeje ale nie tak jak trzeba tzn zamiast ciepłego powietrza leci takie letnie myślałem że to nagrzewnica ale okazało się że poprzedni właściciel ją wymieniał dodam także że oba węże idące do nagrzewnicy są gorące więc mam pytanie czy może to być wina termostatu podejrzenie padło na termostat gdyż w aucie temperatura silnika wzrasta nieco powyżej 70 stopni a z tego co mi się wydaje powinno to być 90 stopni no i gdy zamknę nawiew to auto się nagrzewa do 90 stopni i leci normalnie gorące powietrze ale po jakiś 5 min temperatura znów spada do 70 stopni i leci letnie
----------------------------------------------------
MÓJ GOLFIK ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA
MÓJ GOLFIK ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA
-

Mateusz13041 - Czytacz
- Rocznik: 1994
- Silnik: 1598 ABU
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Moim zdaniem termostat. Mój w zimie na mrozie podczas jazdy łapał z 60 stopni i tyle, wtedy też ledwo grzał oczywiście. W korku albo w mieście tocząc się 20km/h złapał 90 ale kiedy przyspieszyłem i jechałem normalnie temperatura leciała na łeb. Wymieniłem termostat i czy grzeje w aucie czy nie grzeje, czy jade 20 czy 140km/h na blacie mam 90 stopni i grzeje aż miło 

-

Lucas - Badacz tematu
Re: Auto słabo grzeje :(
Mateusz13041 napisał(a):Witam od czasu kupna mojego golfika mam następujący problem auto grzeje ale nie tak jak trzeba tzn zamiast ciepłego powietrza leci takie letnie myślałem że to nagrzewnica ale okazało się że poprzedni właściciel ją wymieniał dodam także że oba węże idące do nagrzewnicy są gorące więc mam pytanie czy może to być wina termostatu podejrzenie padło na termostat gdyż w aucie temperatura silnika wzrasta nieco powyżej 70 stopni a z tego co mi się wydaje powinno to być 90 stopni no i gdy zamknę nawiew to auto się nagrzewa do 90 stopni i leci normalnie gorące powietrze ale po jakiś 5 min temperatura znów spada do 70 stopni i leci letnie
Jak na zegarach nie bedzie 90 stopni to z nawiewów nie bedzie leciało cieple powietrze. Wymien termostat na Wahlera i sprawdz czy bedzie poprawa.
-

K@mil - POMOCNIK

Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy