Moderator: Moderator
a czy np jak wlaczam klime (auto stoi i nie ma temp. silnika 90 stopni) to odrazu dwa wentylatory sie wlaczaja czy nie koniecznie odrazu musza sie wlaczyc tylko dajmy na to jak temp. silnika przejdzie za 90stopni 

moje wozidlo: http://www.golf3.pl/topics2/mk3-gti-8v- ... 607#108911
-

TOmeck - Badacz tematu
Wentylator musi się załączać, gdyż dodatkowo chłodzi chłodnicę klimy i drugą, także nie jest to żaden defekt. Jak włączasz przycisk AC, to wtedy włączasz obieg otwarty, czyli powietrze idzie przez filtr kabinowy, gdy włączasz przycisk z zaokrągloną strzałką wtedy inicjujesz obieg wewnętrzny, zamknięty - powietrze jest wtedy zasysane dolnymi dmuchawami tych przy nogach a wywiewane górnymi kratkami - z tego co się orientuję to tak to się odbywa.
Po załączeniu klimy odczuwa się spadek w obrotach, gdyż silnik musi pociągnąć sprężarkę klimy.
Jeśli gdzieś palnąłem głupotę, to niech mnie ktoś poprawi.
Po załączeniu klimy odczuwa się spadek w obrotach, gdyż silnik musi pociągnąć sprężarkę klimy.
Jeśli gdzieś palnąłem głupotę, to niech mnie ktoś poprawi.
-

Stealth - Members
pablomed napisał(a):Obroty w zasadzie nie powinny spaść tylko lekko wzrosnąć, ponieważ klima jest podłączona do sterownika silnika właśnie po to żeby te obroty automatycznie ciut wzrosły.
U mnie nie wzrastają, tylko na zimnym silniku jak już. Za to spadają - niewiele ale zawsze.
-

Stealth - Members
witam wszystkich. Mam ten sam problem z klimatyzacją. Byłem na napełnieniu, ponieważ czułem, że zaczyna słabo chłodzić. Chłopaki sprawdzili szczelność, napełnili, sprawdziliśmy klimę w warsztacie i wszystko ok. Wsiadam jadę do domu i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem. Zajrzałem pod maskę i te przewody od klimy koło chłodnicy ciepłe a w warsztacie lodowate były. Zacząłem sprawdzać co i jak i jest coś takiego. Odpalam samochód ustawiam klimę na LO i wentylatory od chłodnicy chodzą i te przewody od klimy lodowate przez jakieś 2 min i później znowu ciepło w samochodzie
Zgaszę samochód, odczekam chwilę i jak znowu odpalę sytuacja się powtarza. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc.
Zgaszę samochód, odczekam chwilę i jak znowu odpalę sytuacja się powtarza. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc.-

alchemic - Czytacz
Jedź do porządniejszego serwisu. Trzeba najpierw sprawdzić czy sprzęgło spręzarki działa(czy kręci się tarcza w środku koła pasowego sprężarki jak klima przestaje chłodzić). Potem podpiąc przyrzędy i mierzyć ciśnienia w układzie. U mnie niestety skończyło się na wymiane sprężarki. 3 stóweczki plus drugie 3 za robotę i napełnianie.
Objawy były identyczne na początku.
Objawy były identyczne na początku.- pablomed
- Members
Nie działa klima
chlopaki nie dzialala mi klima,wiec pojechalem nabic. po nabiciu tez nie dziala i powiedzieli mi,ze sprezarka sie nie zalacza. podlaczona do niej jest kostka z dwoma kablami. sprawdzilem i w jednym jest masa,a w drugim chyba powinien byc prad,ale nie ma. prosze was o rade co w takim wypadku moglbym sam sprawdzic. czy jest to jakis czujnik i gdzie sie znajduje?
Ostatnio edytowano 18 lip 2009, o 21:09 przez darius84, łącznie edytowano 2 razy
-

darius84 - Badacz tematu
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
trzeba znalezc przyczyne dlaczego nie ma pradu na +.darius84 napisał(a):a w drugim chyba powinien byc prad,ale nie ma
A bezpieczniki wporzadku sa?
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powrót do Klimatyzacja i Nawiewy