. Gdyby ktoś podesłał zdjęcie jak ma wyglądać położenie tej zębatki przy np zamkniętym szyberdachu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.Moderator: Moderator
szyberdach pomocy
Witam, mam taki problem z szybrem, do góry i zamykanie działa normalnie ale przy całkowitym otwieraniu dochodzi do niecałej połowy i staje. Rozebrałem silniczek i są tam krańcówki na takim kole zębatym i według mnie jest to źle ustawione tzn poprzedni właściciel chyba na siłę przekręcił i nie chodzi tak jak powinien, za wcześnie go wyłącza.Przy wyciągniętych krańcówkach idzie pięknie do końca i z powrotem tylko trzeba uważać żeby czegoś nie urwać przy końcu
. Gdyby ktoś podesłał zdjęcie jak ma wyglądać położenie tej zębatki przy np zamkniętym szyberdachu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.
. Gdyby ktoś podesłał zdjęcie jak ma wyglądać położenie tej zębatki przy np zamkniętym szyberdachu byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.- pepis
- Berbeć
Zamykanie szyberdachu
Mam pytanko, wymieniłem sobie lewą prowadnice w Golfie 3 od szyberdachu, i nie wiem czemu on nie chodzi tak jak powinien. Uchyla sie, zamknie a jak chce go całkiem otworzyć to ta zapadka nie zaskakuje, albo jak go chce zamknąć i zapadka jest zapadnięta na prowadnice to prawa strona ciągnie ładnie a lewa nie, tzn zapadka schodzi z prowadnicy i szyber chce sie uchylać z lewej strony.
[glow=red] PROSZĘ O POMOC BO SFIKSUJE Z TYM PIERDO... SZYBERDACHEM [/glow]
[glow=red] PROSZĘ O POMOC BO SFIKSUJE Z TYM PIERDO... SZYBERDACHEM [/glow]
- dsc1
- Berbeć
zebym mial czas to bym Ci to opisal dokladnie kolego , nie chcwalac sie ale ten pier... szyberdach juz mam w paluszku, jak wroce po weekendzie to Ci pomoge sorry. W skrocie tylko : ten element na ktorym trzyma sie zapadka i przesuwa te zapadke po prowadnicy, ten element jest uszkodzony, zauwaz ze lewa zapadka nei dotyka tym malym kuleczkiem wogole prowadnic szybra , w przeciwienstwie do prawej gdzie ta zapadka idealnie spaceruje po prowadnicy. Jesli wiesz o co mi chodzi to podklej tylko "gumke pod gumke" pod "jezorek" od zapadki zeby Ci lekko wchodzila w zamek i wtedy powinno byc spoko a to zeby nie wyskakiwal to trzeba na to jakis inny patent wym,yslec, dopoki nei znalazlem tego elementu o ktorym mowilem wczesniej ze masz uszkodzony to poprostu pchalem za szybe do przodu przy zasuwaniu i wtedy sie nie uchylal tylko ladnie dochodzil. POWODZENIA
-

adams - Gaduła
- Rocznik: 1994
- Silnik: ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
to jak to wytlumaczysz skoro na pierwszym (wolniejszym) biegu zasunie idealnie i go reka nie zatrzymasz , a jak wlacza sie drugi bieg to wystarczy ze palcem prowadnice przytrzymasz i stoi ? u mnie to byla wina silnika i zepsutego drugiego (szybszego) biegu. a to mi sie kojarzy tylko ze zwarciem na wirniku poprostu. i mowie tu o takim przypadku ze specjalnie sobie tak ustawilem silniczek dla sprawdzenia czy to nie jest wina syfu (mimo ze prowadnice wyczyszczone i wysmarowane na nowo) zeby w pozycji UCHYLANIA zasuwal szyber do przodu a opuszczania (zamykania z uchylonego) zeby odsuwal do tylu. i wynik taki jak mowilem czyli dopoki zostawal na wolnych obrotach to szedl i nie dalo rady go reka zatrzymac, kiedy wlaczal sie drugi bieg lekki opor i stawal. Jesli ktos by chcial to praktykowac to uwaga na tylne zabezpieczenie na prowadnicy, bo jak zbyt dlugo przytrzymasz odsuwanie to Ci sie sam nei zatrzyma i uszkodzisz prowadnice.
-

adams - Gaduła
szyberdach
mam problem. szyber dach otwiera mi sie do góry bez problemu poziomo sie zacina i kilkanascie razy naciskac zebu go otworzyc i w ten sam sposób zamknac. co jest tego przyczyna?
- tomen1986
- Berbeć
Popatrz tu
Używaj opcji "szukaj", bo ten temat był poruszany wielokrotnie. Pozdrawiam!
Używaj opcji "szukaj", bo ten temat był poruszany wielokrotnie. Pozdrawiam!
"Some things are best left alone
VW Golf"
VW Golf"
-

virus_wrona - Badacz tematu
Witam
Ja ze swoim szyberdachem w golfie 3 mam taki problem:
raz na jakis czas udaje mi sie go uchylic za pomoca przycisku, natomiast nie ma juz mowy o zamknieciu go lub calkowitym otworzeniu
bez problemu zamyka sie i otwiera za pomoca korbki wiec prowadnice najprawdopodobniej nie sa uszkodzone
co moze byc przyczyna ?
kolejne pytanie - rozebralem silniczek od szyberdachu, sa tam takie 3 biale trybiki, kazdy z nich ma otwor, jesli dobrze rozumiem to przy montazu wszystkie 3 otwory powinny sie pokrywac, pytanie tylko w jakiej pozycji powinien byc wtedy dach ?
pozdrawiam i dzieki za ewentualne odpowiedzi
Ja ze swoim szyberdachem w golfie 3 mam taki problem:
raz na jakis czas udaje mi sie go uchylic za pomoca przycisku, natomiast nie ma juz mowy o zamknieciu go lub calkowitym otworzeniu
bez problemu zamyka sie i otwiera za pomoca korbki wiec prowadnice najprawdopodobniej nie sa uszkodzone
co moze byc przyczyna ?
kolejne pytanie - rozebralem silniczek od szyberdachu, sa tam takie 3 biale trybiki, kazdy z nich ma otwor, jesli dobrze rozumiem to przy montazu wszystkie 3 otwory powinny sie pokrywac, pytanie tylko w jakiej pozycji powinien byc wtedy dach ?
pozdrawiam i dzieki za ewentualne odpowiedzi
- broo
- Berbeć
3 otwory
ło matulu o czym Ty rozmawiasz .... nie czaje o co Ci chodzi, ale powiem Ci jak musisz sobie szyberek ustawic zeby dzialalo, a wiec jak zlozysz silnik to na sucho zanim go jeszcze wlozysz do szyberdachu podlacz go i przytrzymaj "odsuwanie" ... trzymaj dotad az sam sie zatrzyma. Potem nacisnij "uchylanie" i tez trzymaj dotad az sie sam zatrzyma. Dzieki temu kolo zebate rozlaczajace krancowki w silniczku sie ustawi tak jak nalezy. Teraz wcisnij zamykanie i tez trzymaj az sie sam zatrzyma. Teraz recznie ustaw prowadnice tak aby byly w pozycji zamknietej (zamknieta szyba). I wmontuj silniczek. Teraz gdy nacisniesz uchylanie to CI sie uchyli , a gdy odsuwanie to odsunie. Jesli Ci o to chodzilo to powodzenia, a jesli nie to moze masz poprostu spierdzielony przelacznik albo silniczek? Ja gdy jeszcze mialem stary silniczek mialem problem tej kwestii ze nie zatrzymywal sie sam i probowal wysuwac szybe poza szyberdach , a uchylanie chcialo wylamac zawiasy i prowadnice. Problemem byl zimny lut na diodzie niewidioczny golym okiem. moze u Ciebie tez jest cos w tym stylu skoro raz dziala a raz nie. Na odleglosc to mi ciezko powiedziec
łatwo powiedziec wyciag elektronike, wiesz jaki problem jest pozniej przy zlozeniu tego cholernego szczotkotrzymacza. Jesli sie Kolega czuje na silach to powodzenia ...
ło matulu o czym Ty rozmawiasz .... nie czaje o co Ci chodzi, ale powiem Ci jak musisz sobie szyberek ustawic zeby dzialalo, a wiec jak zlozysz silnik to na sucho zanim go jeszcze wlozysz do szyberdachu podlacz go i przytrzymaj "odsuwanie" ... trzymaj dotad az sam sie zatrzyma. Potem nacisnij "uchylanie" i tez trzymaj dotad az sie sam zatrzyma. Dzieki temu kolo zebate rozlaczajace krancowki w silniczku sie ustawi tak jak nalezy. Teraz wcisnij zamykanie i tez trzymaj az sie sam zatrzyma. Teraz recznie ustaw prowadnice tak aby byly w pozycji zamknietej (zamknieta szyba). I wmontuj silniczek. Teraz gdy nacisniesz uchylanie to CI sie uchyli , a gdy odsuwanie to odsunie. Jesli Ci o to chodzilo to powodzenia, a jesli nie to moze masz poprostu spierdzielony przelacznik albo silniczek? Ja gdy jeszcze mialem stary silniczek mialem problem tej kwestii ze nie zatrzymywal sie sam i probowal wysuwac szybe poza szyberdach , a uchylanie chcialo wylamac zawiasy i prowadnice. Problemem byl zimny lut na diodzie niewidioczny golym okiem. moze u Ciebie tez jest cos w tym stylu skoro raz dziala a raz nie. Na odleglosc to mi ciezko powiedziec
tomeke4 napisał(a):więc wyciąg całą elektronikę z silnikiem i zobacz na te szczotki
łatwo powiedziec wyciag elektronike, wiesz jaki problem jest pozniej przy zlozeniu tego cholernego szczotkotrzymacza. Jesli sie Kolega czuje na silach to powodzenia ...

-

adams - Gaduła
adams - ( prowadnice wyczyszczone i wysmarowane na nowo)
i tu kolego zrobiłes błąd. jak wyszysciłes prowadnice to trzeba było je zostawic nie smarujać na nowo. to własnie przez ten smar łamia sie prowadnice- piach kurz miesza sie ze smarem robi sie taki smar ścierny i przez to sie prowadnica blokuje w szynie i sie łamie pod obciążeniem a przy tym oporze dostaje silniczek po tyłku.
i tu kolego zrobiłes błąd. jak wyszysciłes prowadnice to trzeba było je zostawic nie smarujać na nowo. to własnie przez ten smar łamia sie prowadnice- piach kurz miesza sie ze smarem robi sie taki smar ścierny i przez to sie prowadnica blokuje w szynie i sie łamie pod obciążeniem a przy tym oporze dostaje silniczek po tyłku.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
miałem ten sam problem
W szukajce znalazłem jak naprawić popsuta prowadnicę .Jest z tym troche roboty ale sprawdziło sie .Poszukaj a znajdziesz
[ Dodano: 2008-07-03, 13:15 ]
to jest link jak naprawić prowadnicę. Ja z niego sokrzystałęm i działa ale jak pisałem wcześniej troche czasu i cierpiwości oraz kilka browarków
W szukajce znalazłem jak naprawić popsuta prowadnicę .Jest z tym troche roboty ale sprawdziło sie .Poszukaj a znajdziesz
[ Dodano: 2008-07-03, 13:15 ]
to jest link jak naprawić prowadnicę. Ja z niego sokrzystałęm i działa ale jak pisałem wcześniej troche czasu i cierpiwości oraz kilka browarków

- darkker
- Badacz tematu