poruszal kablami od wtyczki przy lampie (taka szeroka prostkokątna)Moderator: Moderator
Czy to H1, H4 czy H7 - jest to ta sama usterka.
Brak masy: dla potwierdzenia daj Kolego kawałek przewodu we wtyk lampy dotykając nim przewodu BRĄZOWEGO oraz do blachy - zobaczymy efekt.
Jak się poprawi to ten przewód nie ma styku z masą pojazdu lub "nóżką" żarówki.
Brak masy: dla potwierdzenia daj Kolego kawałek przewodu we wtyk lampy dotykając nim przewodu BRĄZOWEGO oraz do blachy - zobaczymy efekt.
Jak się poprawi to ten przewód nie ma styku z masą pojazdu lub "nóżką" żarówki.
-

Zico63 - Members
Muszę odświeżyć
Przymierzam się do zrobienia takiej instalacji i mam pytanko. Posiadam już przekaźniki 541, które mają wyjścia 2x87 każdy. Więc czy mogę jednym przekaźnikiem podłączyć jeden rodzaj światła, ALE rozdzielić stronami dany rodzaj światła, dzięki tym dwóm wyjściom nr 87? 
Przymierzam się do zrobienia takiej instalacji i mam pytanko. Posiadam już przekaźniki 541, które mają wyjścia 2x87 każdy. Więc czy mogę jednym przekaźnikiem podłączyć jeden rodzaj światła, ALE rozdzielić stronami dany rodzaj światła, dzięki tym dwóm wyjściom nr 87? 
-

Karol B. - Members
-

Karol B. - Members
bo na jednym przekaźniku nie podłączysz sterowania podwójnego. możesz tylko sterować włączając lub wyłączając(zamiennie). To tak skrótowo. Praktycznie jest to niewykonalne. Możesz zrobić po jednym przekaźniku na mijania i oddzielnie jeden na długie. Ale bezpieczniej jest zrobić każdą lampę oddzielnie a to dlatego, że np jedziesz na długich bądź krótkich i nagle coś nie halo i tracisz dwie lampy(całe oświetlenie).
-

gello1 - Gaduła
gello1, kolega nie pisze o jednym przekaźniku na całość instalacji tylko o jednym na jeden rodzaj lamp - czyli dokładnie o to co mu opisałeś - tak mi się zdaje że to miał na myśli
oczywiście że tak, ale zysk z tego jest marny, tyle że zamiast rozdzielać pojedynczy kabel na dwie lampy to kabel z lewej dajesz do jednego 87 a kabel z drugiej do drugiego 87, tak samo dla mijania jak i dla długich. Niewiele to wnosi bo awarie zdarzają są częściej przed przekaźnikami lub w samym przekaźniku. Więc w kwestii bezpieczeństwa żeby nie zgasły obie lampy na raz to niewiele poprawia. Chcesz bezpiecznie to 4 przekaźniki.Karol B. napisał(a):Więc czy mogę jednym przekaźnikiem podłączyć jeden rodzaj światła, ALE rozdzielić stronami dany rodzaj światła, dzięki tym dwóm wyjściom nr 87
- pablomed
- Members
Oto przekaźnik 541, z rozdzielonym stykiem 87. To rozdzielenie to tylko ułatwienie montażowe w innych zastosowaniach, to jedna i ta sama blaszka - tu nie jest przydatne!
Jak przedmówcy wyjaśniali - za dwa złote i pięćdziesiąt groszy - nie warto; szczególnie obniżać swego bezpieczeństwa rezygnując z całkowitego rozdzielenia obwodu lewej i prawej lampy w razie awarii (choćby bezpiecznika).
-

Zico63 - Members
focus12 napisał(a):Jak by nie było masy to by ani długie ani pozycyjne nie świeciły
Świeciłyby, masę uzyskując przez niepracujące w danej chwili żarówki.
Kolega albo dobrze się przyjrzy w głąb reflektora, albo wyjmie żarówki i spojrzy na wyjętych - przy pracy kolejno na każdym z rodzajów swiateł: pozycyjne, mijania, drogowe.
Naturalnie, to przyczyna najprostsza, najczęstsza.
Inną jest poluzowanie połączenia gdzieś na trasie od skrzynki bezpieczników, poprzez "okrągłe złącze" nad chłodnicą, aż do samego reflektora (konektorek).
-

Zico63 - Members
Skoro H4 to upraszcza możliwości, masa jest dobra, czyli albo słaby styk przewodu plusowego od mijania albo w lampie udało ci się tak kable podłączyć że na przykład prąd leci przez postojówkę na H4 - ale tak wymyśliłem nie wyobrażam sobie jak to mógłbyś zrobić. Jakaś pomyłka z kabelkami w lampie w każdym razie
- pablomed
- Members