Rozrusznik

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez krysek0309 » 2 cze 2012, o 12:01

jepiej jest z kanału ale bez niego też dasz rade, tylko sobie podeprzyj silnik żeby ci nie opadł, i do dzieła
:ok:
Avatar użytkownika
krysek0309
Badacz tematu
 
Posty: 171
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 17:20
Lokalizacja: KNS (Koło Nowego Sącza)

 

Postprzez 180damian180 » 2 cze 2012, o 12:07

To musze jakas lape silnika odkrecic ze piszesz zebym podparl silnik?? :-o
180damian180
Czytacz
 
Posty: 72
Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 23:49
Lokalizacja: Wyszków

Postprzez rafal9119 » 2 cze 2012, o 12:30

tak musisz odkrecic jedna łape. podstaw cos pod skrzynie. ja to robiłem przed domem po 2 godzinach auto juz odpaliłem. ;-)
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez 180damian180 » 2 cze 2012, o 13:36

no juz sie domyslilem bo bylem juz dokladnie oblukac sytuacje:D tyle ze bylem przed chwila w sklepie motoryzacyjnym i nie maja dzis od reki wiec przekladam operacje na przyszly tydzien :looka:
180damian180
Czytacz
 
Posty: 72
Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 23:49
Lokalizacja: Wyszków

Rozrusznik

Postprzez iks190 » 28 cze 2012, o 01:22

Witam. Mam taki problem z rozrusznikiem, mianowicie. Podłączyłem kable od rozrusznika i gdy kręcę nim 2 sek to leci z niego dym(prawidłowo kręci oraz nie słychać żeby było coś z nim nie tak). Ma tak jakby zwarcie. 2 kable od aku i alternatora podłączyłem razem na oczko bodajże 8, kostka wpięta no i oczywiście masa ale ona jest podłączona w obudowie skrzyni. Dodam że auto nie było odpalane przez rok poniważ po wypadku a silnik to 1.9 tdi afn.
iks190
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 12 maja 2011, o 23:49
Lokalizacja: Olkusz

Postprzez prezesik » 28 cze 2012, o 06:20

- rozkręcić
- przesmarować
- wyczyścić komutator, na którym pracują szczotki

... będzie dobrze

Ogólnie tak dla lektury - prawidłowo działający rozrusznik powinno się przekręcić palcami. Jeżeli się nie da to trzeba go rozkręcić niestety.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Rozrusznik

Postprzez michaelCFC » 7 sie 2012, o 11:42

Witam!

Jakiś czas temu samochód w ogóle mi nie odpala, akumulator naładowany więc musi to być rozrusznik. Kolega powiedział, że to najprawdopodobniej rozrusznik ale, żeby się do niego dostać to trzeba mieć kanał ale ja zauważyłem, że mam spokojnie dojście do tego rozrusznika bez kanału. Teraz pytanie... Mam silnik 1.6 benzyna 75km ale nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy a chciałbym samemu wymontować rozrusznik... Wiem, że muszę odłączyć akumulator (logiczne :P) ale co dalej? Ale jeśli mam coś uszkodzić to wolę dać to komuś kto to potrafi.

Wybaczcie za głupie pytanie ale mam dużo wolnego czasu i mogę spróbować samemu.

Pozdrawiam!
michaelCFC
Avatar użytkownika
michaelCFC
Czytacz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 22 lut 2011, o 20:22
Lokalizacja: Gdańsk/Poland

Postprzez pietrasiak2 » 7 sie 2012, o 12:13

Spokojnie bez kanału wyciągniesz tylko musisz mieć lewarek by silnik podstawić bo śruby rozrusznika przykręcane są przez przednią :-) łapę silnika

[ Dodano: 2012-08-07, 11:17 ]
Poczytaj
http://www.golf3.pl/topics4/dziwny-prob ... 221,15.htm
:-) :-) :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez michaelCFC » 7 sie 2012, o 12:31

Spokojnie bez kanału wyciągniesz tylko musisz mieć lewarek by silnik podstawić bo śruby rozrusznika przykręcane są przez przednią :-) łapę silnika

[ Dodano: 2012-08-07, 11:17 ]
Poczytaj
http://www.golf3.pl/topic...-vt44221,15.htm
:-) :-) :-)


Dzięki wielkie!! :)
michaelCFC
Avatar użytkownika
michaelCFC
Czytacz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 22 lut 2011, o 20:22
Lokalizacja: Gdańsk/Poland

Postprzez greg001 » 7 sie 2012, o 12:33

pietrasiak2 napisał(a):Spokojnie bez kanału wyciągniesz tylko musisz mieć lewarek by silnik podstawić bo śruby rozrusznika przykręcane są przez przednią :-) łapę silnika

[ Dodano: 2012-08-07, 11:17 ]
Poczytaj
http://www.golf3.pl/topics4/dziwny-prob ... 221,15.htm
:-) :-) :-)

A tam niekoniecznie! on ma silnik 1.6, najlepiej niech poda kod silnika. U mnie w 1.6 (abu / 75KM) da się oczywiście wyciągnąć kanału i bez użycia lewarka, chodź jest troszkę gimnastyki.

rozrusznik znajduje się za silnikiem mniej więcej na środku, kable co idą do niego są od strony pasażera a śruby mocujące go od strony kierowcy

musisz akumulator odłączyć, następnie najlepiej odkręcić kable co idą do niego (o ile dasz radę - można je później odkręcić na samym końcu) i wypiąć wtyczkę (ściskasz blaski/druty w niej i wyciągasz), następnie za silnikiem jest taka blaszka / wspornik podtrzymujący przepustnicę, kolektor itp. ( czarna blaszka zamocowana pionowo) jest zamocowana u góry i na dole dwiema śrubami. Teraz odkręcamy sam rozrusznik tj. za silnikiem od strony kierowcy są 3 śruby/szpilki mocujące go. Odkręcasz je ( prawdopodobnie przy szpilkach będziesz musiał nakrętkę przytrzymać drugim kluczem) wyciągasz długie śruby i szpilki ( pamiętaj które gdzie bo mają różną długość) chwytasz rozrusznik od strony kierowcy i ciągniesz , jeśli nie idzie to ciągnąc poruszaj nim góra dół przód tył, powinien pójść.

sorki że nie podam ci rozmiarów śrub ale nie pamiętam

a jakie miałeś objawy że nie kręci? kręci ale zgrzyta? bo to jeszcze może być kostka stacyjki jeśli przekręcasz do końca stacyjkę a nie kręci ...
Ostatnio edytowano 7 sie 2012, o 13:32 przez greg001, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
greg001
Gaduła
 
Posty: 509
Dołączył(a): 12 lip 2010, o 18:26
Lokalizacja: ślask / SBL
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez michaelCFC » 7 sie 2012, o 13:10

greg001 napisał(a):a jakie miałeś objawy że nie kręci? kręci ale zgrzyta? bo to jeszcze może być kostka stacyjki jeśli przekręcasz do końca stacyjkę a nie kręci ...


No słuchaj, zapomniałem, że zostawiłem samochód na biegu i jak włączyłem silnik to tylko chrząknął, szarpnęło i tyle. Od tamtego czasu nic... Nie kręci, nie chrząka...
michaelCFC
Avatar użytkownika
michaelCFC
Czytacz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 22 lut 2011, o 20:22
Lokalizacja: Gdańsk/Poland

Postprzez pietrasiak2 » 7 sie 2012, o 13:16

Umiałbyś na biegu jałowym odpalić go " na krótko" , czyli zewrzeć mu na rozruszniku kable ?????
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 7 gości