podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez marcin97 » 7 paź 2013, o 11:46

k-m-r1, Sprawdziłem, napięcie dochodzi ale kiedy otworzyłem klapę i zacząłem grzebać przy oprawce z żarówką ta zaświeciła się, po zamknięciu klapy zgasła a kiedy otworzyłem klapę to już się nie zaświeciła.

Kiedy wciskałem zamek palcem bez zamykania klapy to gasła i zapalała się za każdym razem. Rozebrałem zamek, tam jest tylko wejście i kostka i 2 kabelki odchodzą.

Co dalej z tym zrobić :?:
Avatar użytkownika
marcin97
Czytacz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 1 paź 2013, o 19:37
Lokalizacja: Wiśniewo

 

Postprzez pablomed » 7 paź 2013, o 12:59

jest taki mały włącznik przy zamku klapy, musisz to po prostu rozmontoawać i zamykając zamek palcem przy otwartej klapie patrzec czemu włącznik się nie uruchamia. Druga mozliwość przełamany kabel w przelotce do klapy - raz łączy raz nie i dlatego tak jest.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez marcin97 » 7 paź 2013, o 19:07

Już naprawiłem :-D styki w kostce przyrdzewiały i dlatego czasami nie świeciło ;-)
Avatar użytkownika
marcin97
Czytacz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 1 paź 2013, o 19:37
Lokalizacja: Wiśniewo

Postprzez kebs » 17 lis 2013, o 08:54

Pytanie typu...

Posiadając zwykły przełącznik świateł z przeciwmgielnym na tył, gdy włoże taki na full wypasie z halo na przód - wszystko działa ?
Wydaje mi sie że tak.

Chodzi mi o podświetlenie, bo świeci mi sie tylko pokrętło...
Jesli żarówki popalone, trzeba je przylutowywać ?
Praktycznie wszystkie części - MK3 2.0 2E. PW !


http://www.golf3.pl/topics2/czerwone-mkiii-vt61801.htm
Avatar użytkownika
kebs
Czytacz
 
Posty: 141
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 19:07
Lokalizacja: Andrychów

Postprzez KKD » 21 lis 2013, o 19:56

Spalona jest ta żarówka która oświetla światłowody włącznika, a pokrętło jest na diodach. Wymień żarówkę i powinno wszystko działać, albo podmień ze starego włącznika jeśli w nim była sprawna. Poza tym wszystkie funkcje włącznika działają tak samo ;-)
Avatar użytkownika
KKD
Czytacz
 
Posty: 140
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 03:10
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kadafi737 » 17 gru 2013, o 01:03

Witam. Mam taki problem - nie działa mi podświetlenie zegarów. Jeszcze nie sprawdzałem bezpieczników ale to chyba nie one (przebieg i godzina normalnie podświetlona). Wydaje mi się, że po prostu trzeba wymienić żarówki i tutaj pojawia się pytanie: jakie to mają być żarówki i gdzie coś takiego dostanę? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, a wpisanie frazy "oświetlenie licznika golf iii" na allegro zwraca 2 wyniki.
kadafi737
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 16 lis 2013, o 18:48
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Opik » 17 gru 2013, o 01:45

kadafi737, skoro tak czy tak zmiana Cię czeka to polecam zestaw od ledikera, duuuużo lepszy efekt od ori i banalny montaż

www.lediker.pl
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kadafi737 » 17 gru 2013, o 14:33

a jakieś zwykłe żarówki czy coś? Chciałbym zrobić to po kosztach : D
kadafi737
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 16 lis 2013, o 18:48
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Affkariusz » 17 gru 2013, o 15:39

Koledzy, mam taki problem. Nie świeci mi lampka w podsufitce po otwarciu drzwi. Moge właczyć tę lampkę tylko w trybie, ze świeci cały czas. Dodam, ze po przełączeniu na pozycję " otwartych drzwi" lampka cały czas się świeci... Jeszcze jedno, po przekręceniu zapłonu lampka działa prawidłowo czyli zapala się po otwarciu drzwi i gaśnie po ich zamknięciu... co może być przyczyną? :)
Affkariusz
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 14 lis 2012, o 18:04
Lokalizacja: Rypin

Postprzez adams » 17 gru 2013, o 17:30

W lampce jest opóźnienie. Po 30 sekundach nie wyłącza Ci się jak zamkniesz dzrwi ? Czy czekać Ci się nie chciało ? :)
Avatar użytkownika
adams
Gaduła
 
Posty: 562
Dołączył(a): 2 cze 2007, o 03:10
Lokalizacja: włocek
Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Affkariusz » 17 gru 2013, o 17:52

Napisalem, ze lampka dziala prawidlowo kiedy jest przekrecony zaplon. Kiedy nie ma wlaczonego zaplonu, lampka sie caly czas swieci bez znaczenia czy jest ustawiona na stale swiecenie czy na otwieranie drzwi.
Affkariusz
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 14 lis 2012, o 18:04
Lokalizacja: Rypin

Postprzez Opik » 17 gru 2013, o 18:53

Affkariusz napisał(a):NKiedy nie ma wlaczonego zaplonu, lampka sie caly czas swieci bez znaczenia czy jest ustawiona na stale swiecenie czy na otwieranie drzwi.


pewny jesteś że cały czas? Ile czasu sprawdzałeś, 10 sekund, 30, minuta?

Lampka ma opóźnienie, otwierasz drzwi, wsiadasz, nic nie robisz - świeci od kilkunastu do 30 sekund bodajże w zależności od wersji
Wsiadasz, przekręcasz zapłon - od razu gaśnie

To o czym piszesz wygląda na jej poprawne zachowanie a nie awarię, chyba że naprawdę świeci przez kilka minut po otwarciu i dokładnym zamknięciu drzwi
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości