podświetlene wewnątrz auta

Wszystkie informacje o instalacji elektrycznej

Moderator: Moderator

Postprzez CHLASTA92 » 23 cze 2013, o 15:58

Witam pod co były podłączone lampki znajdujące się w lusterku wstecznym.Miałem wczesniej szybe z wersji cl i tam było zwykłe teraz mam z wersji gt i tam mam juz lusterko z lampkami
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Avatar użytkownika
CHLASTA92
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 26 paź 2011, o 20:33
Lokalizacja: Żywocice

 

Brak podświetlenia pokręteł nawiewu i przełącznika świateł.

Postprzez dzony92 » 2 wrz 2013, o 08:45

Witam, problem jak w temacie. Wiele razy wymieniałem żarówkę od nawiewu ale przepala mi się. Chciałem samodzielnie zrobić podświetlenie diodowe ale led z opornikiem 560 Ohm sprawia ,że dioda delikatnie się jarzy. Więc jakie powinno być napięcie we wtyczce?

Teraz przełącznik świateł:
Tak samo brak podświetlenia, przełącznika nie próbowałem rozbierać.
Nie mówcie mi o gotowych zestawach na allegro bo widziałem to.

Pozdrawiam.
dzony92
Czytacz
 
Posty: 112
Dołączył(a): 20 maja 2012, o 08:53
Lokalizacja: Pasłęk

Postprzez k-m-r1 » 2 wrz 2013, o 15:01

sprawdz zasilanie
sprawdz pokretło oswietlenia tam regulujesz czy jasno czy ciemno

może zle dobrany opornik?
ja brałem diody na 12V
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez dzony92 » 2 wrz 2013, o 15:12

opornik jest dobrze dobrany. Regulacja też jest na jasną ustawiona.
dzony92
Czytacz
 
Posty: 112
Dołączył(a): 20 maja 2012, o 08:53
Lokalizacja: Pasłęk

Postprzez pablomed » 3 wrz 2013, o 12:26

w przełączniku jest kilka podświetlen, o którym piszesz, tym regulowanym? Sprawdź napięcie wychodzące na kablu od potencjometru, od ok 12V spad do około 2-3 bodajże po skręceniu.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Nie dzialajace podswietlenie przyciskow el. szyb, lusterek.

Postprzez piotrpotrzebny » 3 wrz 2013, o 21:40

Witam Panowie!
Zwracam sie do Was z prosba odnalezienia przyczyny ponizszej usterki..
Vento, ktore kupilem oryginalnie bylo w wersji CL. Przelozylem wnetrze od GLa razem z wiazka.
Puszke bezpiecznikow zostawilem z CLa.
Nie dziala mi podwietlenie przyciskow el szyb i sterowania lusterek w przednich drzwiach jak rowniez przycisku szyb tylnych na konsoli srodkowej.
Reszta przyciskow (w tylnych drzwiach, ogrzewanie szyby tyl, thermotronic, szyberdach, przelacznik swiatel) dziala bez zarzutu.
Moze ma ktos jakies pomysly jak to ustrojstwo ogarnac?
Dodam jeszcze, ze w dawcy wszystko bylo ok.
Pozdrawiam, Piotrek.
piotrpotrzebny
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 7 kwi 2013, o 21:36
Lokalizacja: Doncaster UK

Postprzez pablomed » 4 wrz 2013, o 00:01

napisz jeszcze dokładnie: np przycisk grzania szyby ma jedno podświetlenie regulowane a drugie kiedy wlączysz grzanie - oba działają?
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez piotrpotrzebny » 4 wrz 2013, o 00:05

pablomed napisał(a):napisz jeszcze dokładnie: np przycisk grzania szyby ma jedno podświetlenie regulowane a drugie kiedy wlączysz grzanie - oba działają?

dzialaja obydwa
piotrpotrzebny
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 7 kwi 2013, o 21:36
Lokalizacja: Doncaster UK

Postprzez pablomed » 4 wrz 2013, o 12:02

no to jeszcze kwestia czy przełożyłeś wszystkie wiązki do biorcy, bo nie napisałes czy biorca miał te elementy o których piszesz czyli szyby i lusterka elektryczne. Tak czy inaczej po prostu czegoś nie podpiałeś, czy to z winy braku odpowiednich wiązek czy w wyniku zapomnienia - tego nie wiemy musisz sam do tego dojść
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez piotrpotrzebny » 4 wrz 2013, o 12:33

Jak wspomnialem biorca byl w wersji CL, tak wiec byl kompletnym golasem. Mial manualne lusterka I szyby. Przelozylem cala wiazke.
Jesli tylne szyby maja podswietlenie, dlaczego nie dziala ono z przodu?
Szczerze mowiac, mialem prawo czegos nie podlaczyc (w co watpie, gdyz nie zostawilem ani jednego kabelka luzno wiszacego) dlatego tez pytam Was gdzie szukac przyczyny. Ktore kable i na ktorych pinach powinienem posprawdzac?
Dzieki, Piotrek
piotrpotrzebny
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 7 kwi 2013, o 21:36
Lokalizacja: Doncaster UK

Brak podświetlenia w bagażniku.

Postprzez marcin97 » 6 paź 2013, o 13:12

Cześć.

Zauważyłem ostatnio że zginęło podświetlenie w bagażniku mojego Golfa. Żarówka jest OK, ktoś ma jakieś pomysły ?
Avatar użytkownika
marcin97
Czytacz
 
Posty: 87
Dołączył(a): 1 paź 2013, o 19:37
Lokalizacja: Wiśniewo

Postprzez k-m-r1 » 6 paź 2013, o 15:47

sprawdz bezpieczniki przewody oraz czy przełacznik w zamklu klapy działa podaje napiecie

multimetr i zrobic pomiar czy jest napiecie
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Elektryka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości