Moderator: Moderator
a ja mam takie pytanie by nie zakładać nowego tematu, skąd pociągnąć zasilanie do lusterek/szyb ? obecnie chce podłączyć tylko lusterka i przygotować instalację pod szyby, ale z nimi zawalczę na wiosnę. Zakupiłem już przełączniki a lusterka dorwałem dzisiaj na złomie, tyle że ktoś mnie uprzedził z instalacją, tzn poucinał wtyczki i takie było tylko jego dzieło
także instalacji nie brałem tym bardziej że auto było zakleszczone z dwóch stron i nie było warunków. Także wracając do meritum skąd pociągnąć zasilanie ? czy na listwę dodać kolejny przekaźnik ? czy prosto z akumulatora 12V i dodać gdzieś pod maską przekaźnik z bezpiecznikiem lub koło skrzynki wewnątrz ? auto oryginalnie bez elektrycznych szyb/lusterek. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli takie pytanie już padło nie mogłem znaleźć, jeżeli jest proszę o odesłanie do niego 
także instalacji nie brałem tym bardziej że auto było zakleszczone z dwóch stron i nie było warunków. Także wracając do meritum skąd pociągnąć zasilanie ? czy na listwę dodać kolejny przekaźnik ? czy prosto z akumulatora 12V i dodać gdzieś pod maską przekaźnik z bezpiecznikiem lub koło skrzynki wewnątrz ? auto oryginalnie bez elektrycznych szyb/lusterek. Pozdrawiam i przepraszam jeżeli takie pytanie już padło nie mogłem znaleźć, jeżeli jest proszę o odesłanie do niego 
- jumper777
- Berbeć
Ja mam zamiennik bo w ori padła mi linka i jak najbardziej polecam a poza tym jest możliwość iż używka padnie ci bo linka z racji starości może być już do bani
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
-

CHLASTA92 - Badacz tematu
panowie mam golfa 3 niestety szybki manual moje pytanko jaki byłby całkowity koszt zrobienia tego na elektrykę?? i czy sam to ogarne czy musze odwiedzić mechanika?
- Tomekmisiek
- Berbeć
witam, proszę o pomoc, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, skąd pobrać zasilanie sterowania lusterek? z której kostki, i pinu z tylu tablicy bezpiecznikow? bo podswietlanje rozumiem pobieram z ogólnej wiazki kiedy to reszta się podswietla?
- jumper777
- Berbeć
Witam przypnę się pod temat jestem w trakcie montażu elektrycznych szyb do mojego golfa 5D i mam taki problem ze jedna tylna szyba chodzi na odwrót wiązką jest ori wiec powinno być wszystko ok , nawet na włączniku centralnym jest na odwrót ale tylko 1 druga jest ok . Pomocy już 2 dzień się z tym mecze
- Jaro85
- Berbeć
Witam. Mam golfa totalnego golasa
a chce kupić do niego cały swap elektrycznych szyb, lecz czy uda mi się wszystkie wiązki podłączyć jeśli nie mam tego białego kapsla w słupku przy drzwiach który jest zasłonięty czarną gumą?
Dodam zdjęcie o co mi chodzi (załącznik znaleziony na necie)
http://naforum.zapodaj.net/0336acf9ff7c.jpg.html
Ps. Mam centralny zamek ale nie jest on fabryczny, zakładałem go rok temu i między drzwiami a słupkiem są luźno puszczone kabelki...
a chce kupić do niego cały swap elektrycznych szyb, lecz czy uda mi się wszystkie wiązki podłączyć jeśli nie mam tego białego kapsla w słupku przy drzwiach który jest zasłonięty czarną gumą?
Ps. Mam centralny zamek ale nie jest on fabryczny, zakładałem go rok temu i między drzwiami a słupkiem są luźno puszczone kabelki...
-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
golf 1.4 napisał(a):Witam. Mam golfa totalnego golasaa chce kupić do niego cały swap elektrycznych szyb, lecz czy uda mi się wszystkie wiązki podłączyć jeśli nie mam tego białego kapsla w słupku przy drzwiach który jest zasłonięty czarną gumą?
Tak zrobisz to wszystko i nie ważne czy masz golasa czy najbogatszą wersje bo elementy blacharskie jak i buda są takie same od 1.4 do 2.9 Tak że bez obaw
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
-

A gdzie mam podłączyć wiązkę od szyb? gdzie ona idzie dalej jak wyjdzie z drzwi i dojdzie do słupków? idzie do skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami i tam są odpowiednie miejsca na to?
-

golf 1.4 - Gaduła
golf 1.4 napisał(a):A gdzie mam podłączyć wiązkę od szyb? gdzie ona idzie dalej jak wyjdzie z drzwi i dojdzie do słupków? idzie do skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami i tam są odpowiednie miejsca na to?
Było juz chyba z 100 razy w tym temacie wystarczy poczytrac ...
Co strona to wałkowany ten sam temat gdzie to podłączyć
-

Wiem że było wałkowane ze 100 razy bo dokładnie przeczytałem o tym (już rok planuję zakupić el. szyby ale boje się czy to wszystko będzie działać). Nie wiem ile ma być tych wiązek? i czy wiązki są na stałe zamontowane do podnośników? Nie chcę abym się na ciął że koleś powie mi że wszystkie kable są, a później okaże się że czegoś brakuje... 

-

golf 1.4 - Gaduła