Moderator: Moderator
Amortyzatory
Witam, mam problem ponieważ jestem zmuszony wymianą tylnych amortyzatorów i nie mam bladego pojęcia co kupić dlatego proszę was o pomoc.
Najważniejsze to, to że jestem biednym studentem, druga ważna sprawa to nie wiem jaki rodzaj kupić olejowo-gazowe czy same olejowe, bardzo proszę o opinie ew. linki do aukcji.
Dziękuję bardzo
pepi
Najważniejsze to, to że jestem biednym studentem, druga ważna sprawa to nie wiem jaki rodzaj kupić olejowo-gazowe czy same olejowe, bardzo proszę o opinie ew. linki do aukcji.
Dziękuję bardzo
pepi
Ostatnio edytowano 17 lut 2013, o 09:27 przez pepi, łącznie edytowano 2 razy
- pepi
- Czytacz
Możesz kupić najtańsze Bilsteiny olejowe typ B2 ale do 2.0 nie bardzo wypada, ja co prawda takie w 2.0 mam ale moje Vento 2.0 to spokojny dupowóz. Więc rozważ jednak dołożenia kasy na Bilsteiny B4 gazowo-olejowe -tylko te tańsze bo B4 są też dwa rodzaje tańsze i droższe. Lub Kayaba gazowo - olejowe. Absolutnie - właśnie dlatego że masz mało kasy - nie kupuj nic tańszego kiepskiej marki bo za rok będziesz znowu zmieniał. Musisz doliczyć koszt nowych odbojów, ewentualnie - ale to dopiero wyjdzie przy wymianie - gum i/lub talerzyków górnego zawieszenia. Zmienić możesz sam tył jest bardzo łatwy do wymiany starczy lewarek i kilka podstawowych kluczy.
Niestety te najtańsze amortyzatory będą trochę dłuższe - o ok 2-3 cm od fabrycznych, więc auto pójdzie troszkę niezbyt ładnie w górę, amorki dedykowane do 2.0 GTI będą już droższe.
Niestety te najtańsze amortyzatory będą trochę dłuższe - o ok 2-3 cm od fabrycznych, więc auto pójdzie troszkę niezbyt ładnie w górę, amorki dedykowane do 2.0 GTI będą już droższe.
- pablomed
- Members
pablomed, Na allegro nie udało mi się znaleźć Bilsteiny B4 (tylko do combi) musiałbym gdzieś poszukać po e-sklepach.
Natomist kayaba znalazłem takie okazy:
http://allegro.pl/amortyzatory-tyl-vw-g ... 42292.html
http://allegro.pl/amort-tyl-2szt-vw-gol ... 50154.html
Może znacie jakiś dobry e-sklep? dodam ze w intercarsie nie umiem nic znaleźć
Dzięki za odpowiedzi
Natomist kayaba znalazłem takie okazy:
http://allegro.pl/amortyzatory-tyl-vw-g ... 42292.html
http://allegro.pl/amort-tyl-2szt-vw-gol ... 50154.html
Może znacie jakiś dobry e-sklep? dodam ze w intercarsie nie umiem nic znaleźć
Dzięki za odpowiedzi
- pepi
- Czytacz
Amortyzatory przód
Witam wszystkich. Chciałbym sie dowiedziec czy macie moze na sprzedaż przednie amortyzatory do kombii? Chodzi mi o to zeby nie były "wybite", zeby po załozeniu byl spory przeswit.
- carlos123
- Berbeć
A po trzecie, to autor zakłada dwa takie same tematy.
Po co zaśmiecać forum ?
Jak masz seryjne zawieszenie i auto ci siedzi, to zmień sprężyny !
Sprężyna trzyma auto na danej wysokości ( obniża się zmieniając sprężyny nie amorki - amorki dobiera się tylko pod niższe sprężyny, bo mogą nie wytrzymać ).
Ogólnie amortyzatory gazowe wypychają tłoczysko, a olejowe zostają w miejscu do którego wepchniemy tłoczysko. Wynika to z ich charakterystyki itd.
Gazowe ( gazowo-olejowe ) lepiej pracują w niskiej temperaturze. Olejowe jak to mówią "muszą się rozpracować" - inaczej, olej jest gęstszy w niższych temperaturach.
Ogólnie, zmień sprężyny jak ci auto siedzi i nie kombinuj z używanymi amortyzatorami ( chyba że jakiś kit/gwint to jeszcze OK ).
Amorek nie jest drogi, a znam takich co założyli używane i okazało się, że są zużyte i płacili raz jeszcze za wymianę i oczywiście za nowe amorki - "Chytry dwa razy płaci"
Po co zaśmiecać forum ?
- Kod: Zaznacz cały
http://www.golf3.pl/50729.htm?sid=8d64d4836c4f32ca9ae96ebcc692c84a
Jak masz seryjne zawieszenie i auto ci siedzi, to zmień sprężyny !
Sprężyna trzyma auto na danej wysokości ( obniża się zmieniając sprężyny nie amorki - amorki dobiera się tylko pod niższe sprężyny, bo mogą nie wytrzymać ).
Ogólnie amortyzatory gazowe wypychają tłoczysko, a olejowe zostają w miejscu do którego wepchniemy tłoczysko. Wynika to z ich charakterystyki itd.
Gazowe ( gazowo-olejowe ) lepiej pracują w niskiej temperaturze. Olejowe jak to mówią "muszą się rozpracować" - inaczej, olej jest gęstszy w niższych temperaturach.
Ogólnie, zmień sprężyny jak ci auto siedzi i nie kombinuj z używanymi amortyzatorami ( chyba że jakiś kit/gwint to jeszcze OK ).
Amorek nie jest drogi, a znam takich co założyli używane i okazało się, że są zużyte i płacili raz jeszcze za wymianę i oczywiście za nowe amorki - "Chytry dwa razy płaci"
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
- gawior
- Gaduła
amortyzatory
witam, mam pytanie, wymieniałem ostatnio amortzatory w golfie 3. założyłem firmy sachsa, jezdziło sie dobrze, ale po tygodniu aomory sa juz do wyrzucenia, bylem na diagnostyce i wyszło ze ich wogole nie ma. czy moze byc wina to ze sprezyny byly sportowe firmy ap?
- andrzejtsw
- Berbeć
jakie sprezyny? jak miales normalne amortyzatory (pod seryjny zawias) i sprezyny -60 to mogly pasc ale po tygodniu to i tak jest o wiele za szybko, albo jezdzisz jak czubek po dolach z prawa noga w pelnym wyproscie albo fabryczna wada i gwarancja Cie czeka
ale jakies wyniki sprawnosci z kosmosu maja tez bardziej prozaiczny powod - niewlasciwe cisnienie w oponach, warto sprawdzic
ale jakies wyniki sprawnosci z kosmosu maja tez bardziej prozaiczny powod - niewlasciwe cisnienie w oponach, warto sprawdzic

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
chyba firmy AP sportfahrwerke, autko wcale nie rzuca sie w oczy ze jest obnizony, dlatego załozylem zwykle, normalnie było jezdzone autkiem
- andrzejtsw
- Berbeć