Moderator: Moderator
ale na zimnym zanim sonda się rozgrzeje takie ma być napięcie (0.45V). ECU go sam podstawia bo sonda jeszcze własnego napięcie nie wytwarza musi być gorąca. Sprawdź może czy grzałke sondy działa - jakimś miernikiem - bo chyba masz sondę w katalizatorze i na 4 kable czyli z grzałką tak? Czyli jeśli dzieją się takie problemy zaraz po uruchomieniu silnika - to sonda moim zdaniem odpada.
- pablomed
- Members
nie mam katalizatora mam sonde wkręconą w rurę wydechową, tak sonda 4 przewodowa, no tak wiem że na zimnym sonda nie oscyluje ale reset był robiony na gorącym silniku i też było 0.45V sprawdzałem miernikiem grzałkę i jest niby przejście. i wcale nie ma różnicy czy odepnę sonde czy nie tak samo przebiera stąd tą sondę chce wymienić
już zamówiłem tą sondę Magneti Marelli we wtorek się zabieram za montaż tylko się zastanawiam czy robić to samemu czy jechać do wydechowców :d bo na pewno ciężko będzie sondę odkręcić i bez kanału się nie obejdzie
Sonda wymieniona dzisiaj na tą Magneti Marelli i jest super na benzynie pracuje idealnie napięcie od 0.1 do 0.9V samochód też dostał troche elastyczności
ale niestety okazalo się że czeka mnie jeszcze wymiana parownika bo membrany zużyte są ;|
już zamówiłem tą sondę Magneti Marelli we wtorek się zabieram za montaż tylko się zastanawiam czy robić to samemu czy jechać do wydechowców :d bo na pewno ciężko będzie sondę odkręcić i bez kanału się nie obejdzie
Sonda wymieniona dzisiaj na tą Magneti Marelli i jest super na benzynie pracuje idealnie napięcie od 0.1 do 0.9V samochód też dostał troche elastyczności
ale niestety okazalo się że czeka mnie jeszcze wymiana parownika bo membrany zużyte są ;|- PabloSBT
- Members
kupno sondy to najczesciej wydatek na dlugi czas, wiec mozna sie wykorzstowac raz na jakis czas;) ja tam polecam boscha uniwersalke, np cos takiego - sonda bosch, dzialaja w goferku b. ladnie, moge polecic z czystym sumieniem
- Alex
- Czytacz
Witam.
Mam zamiar kupic sondę bo 4 miesiące temu kupiłem nową sondę za 99 zł uniwersalą i niestety padła. jak to się mówi chytry dwa razy traci. Mam zamiar nabyć coś dobrego mysląłem coś firmie bosch coś takiego chcę nabyć http://allegro.pl/sonda-lambda-bosch-vw-golf-iii-passat-polo-vento-i2242573604.html
Może być?? Warto
Mam zamiar kupic sondę bo 4 miesiące temu kupiłem nową sondę za 99 zł uniwersalą i niestety padła. jak to się mówi chytry dwa razy traci. Mam zamiar nabyć coś dobrego mysląłem coś firmie bosch coś takiego chcę nabyć http://allegro.pl/sonda-lambda-bosch-vw-golf-iii-passat-polo-vento-i2242573604.html
Może być?? Warto
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
Na pewno warto wyposażyć się w coś markowego. Sondy od firmy BOSCH są solidne i raczej nie będziesz musiał się martwić wymianą przez cały okres eksploatacji (jak nic złego się nie podzieje). Tylko czemu taka cena? sonda lambda BOSCH w niektórych sklepach internetowych jest nieco tańsza - ta, którą Ci wrzuciłem to jeden przykład, aczkolwiek pasuje do Twojego silnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- milky
- Berbeć
Milki co podałeś stronkę sondy bosch ona jest jedno kablowa, ja mam 4 kablowa, Na allegro praktycznie same chinole... 

Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
to samo miałem ok 15L na 100km. nie kupiłem boscha ze względu na koszt. Kupiłem zamiennik z dobrej firmy Magneti Marelli koszt ok 145 zł plus wysyłka z allegro,bez wtyczki można ze starej zamontować. Od 4 miesiecy założona sonda,regulacja pod vag bez żadnych problemów do dziś świetnie działa.
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
silnik pracuje równo nie wywala błedów vag,wczesniej miałem tak jak pisałęm 15 l. Teraz mam po wymianie sondy miasto do 11 ,trasa 9, Wynik dobry
Masz 4 przeowoda sondę?
Masz 4 przeowoda sondę?
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu