Moderator: Moderator
a widzisz, Ty mówisz o dieslu, ja o benzynie. Ja mam u siebie normalną łuskową w okrągłej obudowie, która jest trochę szersza od całego układu wydechowego. Pewnie inaczej brzmią te w obudowie kata też. No i wiele zależy od samego silnika, niektóre po prostu co nie wsadzisz nie brzmią 

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Chciałbym wstawić strumienice w obudowie katalizatora poniważ w dowodzie mam 1.6 kat
Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/strumienica-w-obudowi ... 35397.html
czy ta strumienica będiz dobra do mojego silnika no i jaką wybrać średnicę[50,55,60]
pozdr.damian94
Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/strumienica-w-obudowi ... 35397.html
czy ta strumienica będiz dobra do mojego silnika no i jaką wybrać średnicę[50,55,60]
pozdr.damian94
- damian94
- Berbeć
Kolego żadnia strumienica tylko zwykły tłumik uniwersalny,
znajdziesz na popularnym serwisie aukcyjnym.
50 bo wspawasz go na zakładkę.
NP.

znajdziesz na popularnym serwisie aukcyjnym.
50 bo wspawasz go na zakładkę.
NP.

-

Radekb351 - Gaduła
ja w swoim byłym golfie też miałem 1.6 Kat a go nie miałem była tylko prosta rura bez kata i strumiennicy i przegląd przechodził bez problemowo nikt o nic sie nie pytał 

-

Siw3k - Members
- Rocznik: 2002
- Silnik: 1.8T
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
zadnych uniwersalnych tlumikow za kilka zlotych bo je mozna sobie wsadzic w pewna czesc ciala
chcesz to pakuj albo normalna strumienice albo rure i tyle, jak samochod nie jest zwiesniaczony a wydech nie buczy jak wibrator w beczce to diagnosta nie przyczepi sie do niczego
chcesz to pakuj albo normalna strumienice albo rure i tyle, jak samochod nie jest zwiesniaczony a wydech nie buczy jak wibrator w beczce to diagnosta nie przyczepi sie do niczego

-

Opik - Members
Z tą nazwą strumienica to tak średnio bo prawdziwa strumienica to pare set kosztuje a te tanioszki w cenie rurki to ala strumienice
druga sprawa jeśli chce się aby strumienica działała to trzeba przeliczyć rodzaj strumienicy i miejsce montażu jak dobrze pamiętam na długości jednej trzeciej czy coś takiego , źle zamontowana strumienica może pogorszyć osiągi http://tuning.pl/_tuning_Strumienice__d ... _473_.html . Więc aby nie było złudzeń zakładał bym zwykłą rurkę lub jak ktoś pokazał zwykły tłumik .
Ps Bez obrazy to tylko moje zdanie zresztą nie tylko moje wyżej link .
druga sprawa jeśli chce się aby strumienica działała to trzeba przeliczyć rodzaj strumienicy i miejsce montażu jak dobrze pamiętam na długości jednej trzeciej czy coś takiego , źle zamontowana strumienica może pogorszyć osiągi http://tuning.pl/_tuning_Strumienice__d ... _473_.html . Więc aby nie było złudzeń zakładał bym zwykłą rurkę lub jak ktoś pokazał zwykły tłumik .
Ps Bez obrazy to tylko moje zdanie zresztą nie tylko moje wyżej link .
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, o 02:07 przez Lucek777, łącznie edytowano 1 raz
Mój były goferek
moj-golf/golf-mk3-2-0-16v-abf-by-lucek777-t63414.html
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
Masz problem z autem , chcesz naprawić lub pospawać ? Napisz lub zadzwoń 501-973-826
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
Lucek777, jak Ty w ogóle przez moment rozważałeś jakikolwiek przyrost mocy to wiesz
strumienica nic nie daje poza dźwiękiem, ani w przyrost, ani w zabieranie mocy (już prędzej) nie wierzę w tym przypadku. Ale dźwięk fajny robi
strumienica nic nie daje poza dźwiękiem, ani w przyrost, ani w zabieranie mocy (już prędzej) nie wierzę w tym przypadku. Ale dźwięk fajny robi

-

Opik - Members
Opik napisał(a):Lucek777, jak Ty w ogóle przez moment rozważałeś jakikolwiek przyrost mocy to wiesz
Opik Najlepsza i najrozsądniejsza odpowiedź jaką słyszałem
dźwięk robi koniec tematu , Ja tak ogólnie dla tych co myślą że z 20KM zyskają ale twoja odpowiedź naprawdę tłumaczy tym osobom wszystko .
Ps.Opik ja nie rozważałem też nie wierzę w przyrost.A to co napisałem o montażu to kiedyś zaczytałem i dotyczyło silników sportowych.
Mój były goferek
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
Lucek777 napisał(a):Opik Najlepsza i najrozsądniejsza odpowiedź jaką słyszałemdźwięk robi koniec tematu , Ja tak ogólnie dla tych co myślą że z 20KM zyskają ale twoja odpowiedź naprawdę tłumaczy tym osobom wszystko .
Ps.Opik ja nie rozważałem też nie wierzę w przyrost.A to co napisałem o montażu to kiedyś zaczytałem i dotyczyło silników sportowych.
no owszem, sa zjawiska falowe, pojemnosci wydechow i inne rozne cudawianki. Jednak jak sam czytales ma to znaczenie w silnikach sportowych gdzie dla kazdej jednej sztuki jest wszystko specjalnie liczone i projektowane, a sam silnik dopracowany do granic mozliwosci. Masowka w normalnych samochodach jest robiona z taka tolerancja ze naprawde trzeba przedobrzyc zeby cos spieprzyc w tej kwestii.
Do tego stopnia ze zrobilismy kiedys eksperyment i wsadzilismy do brejdaka Uno 1.0 stary tlumik od mojego Simsona. Zamontowany byl jako pierwszy w ukladzie, mniej wiecej w srodku. I jak pordzil sobie tlumiczek od 4konnego motorowerku w 45 konnym samochodzie? Jedyna roznica to wolniejsze wkrecanie sie powyzej 3,5tys obrotow i mniejsza moc powyzej tego zakresu. Przypominam - 4KM vs 45KM. Wiadomo ze jest to jeden przypade i w innym samochodzie mogloby byc zupelnie inaczej, ale pokazuje ze takie bardzo wrazliwe to to nie jest
-

Opik - Members
No dobra bo troche mamy tu zamieszanie. Trzeba rozróżnić dwie sprawy.
Co da nam odczuwalna różnice wywalenie katalizatora czy zrobienie kompletnego wydechu wyliczonego pod konkretne auto ?
Bo ja słyszałem np opinie ze w dziesiejszych samochodach układy wydechowe sa tak wyliczone ze nawet nie powiedziane ze wycięcie Fapa na 100% zwiększy moc (zakładając oczywiscie ze nie byl on zapchany).
Zobaczcie jak pogmatwane nieraz są kolektory wydechowe w motorsporcie. Albo np moim zdaniem najlepszy przykład to tłumiki w sportowych piłach łańcuchowych. Dlaczego one są takie wielkie skoro mogli by zrobić prostą krótka rórkę
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Ag&dur=444
Co da nam odczuwalna różnice wywalenie katalizatora czy zrobienie kompletnego wydechu wyliczonego pod konkretne auto ?
Bo ja słyszałem np opinie ze w dziesiejszych samochodach układy wydechowe sa tak wyliczone ze nawet nie powiedziane ze wycięcie Fapa na 100% zwiększy moc (zakładając oczywiscie ze nie byl on zapchany).
Zobaczcie jak pogmatwane nieraz są kolektory wydechowe w motorsporcie. Albo np moim zdaniem najlepszy przykład to tłumiki w sportowych piłach łańcuchowych. Dlaczego one są takie wielkie skoro mogli by zrobić prostą krótka rórkę
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Ag&dur=444
- brzesiu
- Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1z
- Paliwo: ON
brzesiu, ponownie padło, co sam podkreśliłeś słowo sport. W takim wypadku wszystko ma znaczenie, wydech także.
W cywilnym samochodzie, który jest robiony jako masówka, a nie od początku do końca składany indywidualnie wydechem dużo nie zdziałasz, zwłaszcza w starszych konstrukcjach, które nie są wyżyłowane. W takich wolnnossakach takich jak golfowe 2.0 jeżeli chcesz coś ugrać wydechem, to odpowiednim kolektorem. Idealnie spasowanym, wypolerowanym i o odpowiednim kształcie. A jaki tłumik, strumienicę i inne cuda wsadzisz dalej ma już marginalne znaczenie.
Wycięcie kata czy filtra nawet jak nie są zapchane teoretycznie da jakiś zysk, bo maleje opór przepływu spalin, ale w praktyce jest z tym różnie.
Więc podsumowując - jeżeli nie przegniesz i nie wstawisz w układzie wydechowym wiadra, albo tłumiczka od kosiarki, to za wiele nie popsujesz
Oczywiście mowa o wolnossakach cały czas, w turbo pakujesz pełen przelot 3"bo spaliny i tak są wypychane
W cywilnym samochodzie, który jest robiony jako masówka, a nie od początku do końca składany indywidualnie wydechem dużo nie zdziałasz, zwłaszcza w starszych konstrukcjach, które nie są wyżyłowane. W takich wolnnossakach takich jak golfowe 2.0 jeżeli chcesz coś ugrać wydechem, to odpowiednim kolektorem. Idealnie spasowanym, wypolerowanym i o odpowiednim kształcie. A jaki tłumik, strumienicę i inne cuda wsadzisz dalej ma już marginalne znaczenie.
Wycięcie kata czy filtra nawet jak nie są zapchane teoretycznie da jakiś zysk, bo maleje opór przepływu spalin, ale w praktyce jest z tym różnie.
Więc podsumowując - jeżeli nie przegniesz i nie wstawisz w układzie wydechowym wiadra, albo tłumiczka od kosiarki, to za wiele nie popsujesz
Oczywiście mowa o wolnossakach cały czas, w turbo pakujesz pełen przelot 3"bo spaliny i tak są wypychane

-

Opik - Members