Wszystko o ABS

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez patryk28091991 » 17 maja 2013, o 14:06

tak sterownik pod kanapą , 93 rok
Avatar użytkownika
patryk28091991
Gaduła
 
Posty: 508
Dołączył(a): 1 paź 2009, o 21:23
Lokalizacja: Jastarnia
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

 

sterowniki abs

Postprzez cassper » 25 lip 2013, o 22:28

witam, mam golfa 3 20 jahre listopad 96r 2.0 8v agg i na kompie pakazuje walnieta pompe abs sterownik posiadam 3a0 907 379d i chce taki kupic ale zobaczylem ze sa rozne. ale czym sie roznia? ktos wie? dzieki i pozdrawiam

ja posiadam tego typu
http://allegro.pl/pompa-abs-3a0-907-379 ... 80549.html

a sa tez takie
http://allegro.pl/pompa-abs-golf-iii-td ... 49822.html
cassper
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 09:47
Lokalizacja: Lubań

Postprzez pablomed » 28 lip 2013, o 22:55

skoro numer ten sam to bedą oba ok, widać że jedna robiona w fabryce z filipin druga z niemiec.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

czujniki abs

Postprzez killah » 29 lip 2013, o 13:49

Witać,

Chcę dokończyć budowanie ABS w samochodzie i muszę dokupić czujniki. Lepsze będą nowe zamienniki czy jednak sprawne używki?

Brakuje mi koronek na tylne tarcze oraz 4 czujników. W zasadzie 3 bo mam 1 przedni ale nie mam pojęcia jak go sprawdzić. jak ktoś ma pomysł to będę dźwięczny za pomoc.
killah
 

Postprzez marcino1 » 29 lip 2013, o 19:34


Chcę dokończyć budowanie ABS w samochodzie i muszę dokupić czujniki. Lepsze będą nowe zamienniki czy jednak sprawne używki?


powiem tak z mojego doswiadczenia w tym temacie nie kupuj uzywanych bo to jest naprawde delikatna rzecz a ciezko ja wyjac z uzywanego auta bez pomocy mlotka nawet lekkie pukniecie mlotkiem ja uszkadza chyba ze masz znajomego na szrocie i w razie uszkodzonego czujnika mozesz oddac
Ja bym Ci polecil nowe czujniki przod to koszt 2sztuk ok 60 zl tyl to juz drosze bo zalezy jaka masz wtyczke ja mialem w swoim golfie okragle i sa drogie ja placilem 90zl za sztukie firmy Delphi sa jeszcze kwadratowe i kosztuja mniej
Ja przerabialem ten temat tzn naprawialem ABS na wiosne teraz ceny mogly sie zmienic jesli chodzi o ta plecionke na tylnich kolach to koszt 15 zl za sztukie ale i mozna tu zastosowac uzywki ;-)
Moj TDi http://www.golf3.pl/topics2/mk3-czarny- ... t48647.htm

JEDNO SERCE JEDNO BICIE JAZDA GOLFEM TO JEST ŻYCIE



AUTO-COMPLEX
-mechanika
-blacharstwo
-konserwacja
-czesci oleje filtry
e-mail:auto.complexx@interia.eu
Tel 723317489
KOLUSZKI ul NATOLIŃSKA 18
Avatar użytkownika
marcino1
Badacz tematu
 
Posty: 293
Dołączył(a): 5 wrz 2012, o 21:15
Lokalizacja: EBR

Postprzez pablomed » 29 lip 2013, o 23:46

Czujnik ma mieć opór 1-1.3 koma i jeśli tyle ma to jest sprawny, więc niema obawy kupna używki, tylko trza wziąć do ręki i mieć miernik uniwersalny. Jeśli o tył chodzi, w trakcie pomiaru zginać różnie kablem czujnika, czasem łamie się wewnątrz izolacji i przy takiej próbie to wychodzi. Nowe na Allegro kupisz dośc tanio, bierz te najtańsze sa ok. Tyl ma 2 rodzaje zwróć uwage na wtyczkę.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez killah » 30 lip 2013, o 07:04

dzięki za odp. Sprawdze swój czujnik i kupię nowe w takim razie skoro ceny są porównywalne a mówicie że będą OK.
killah
 

Hamulce /ABS problem !!!

Postprzez Dj Devilek » 7 sie 2013, o 16:00

Witam Panowie mam problem a mianowicie zapala mi się wykrzyknik ten od ręcznego, podpiąłem auto pod kompa były 2 błędy jakoś że czujnik abs tył lewy i lewy przód , oke kupilem nowe czujnik , skasowałem błędy wykrzyknik zgasł , po przejechaniu 3 km znów sie zapalił dodam że mam przepaloną kontrolkę od abs , co to może być za przyczyna ??? aaa dodam że jakoś dziwnie po odpaleniu samochodu drży mi pedał hamulca i po pewny czasie przestaję żauważylem to tak jak by na nie równośćiach na drodze .
Avatar użytkownika
Dj Devilek
Badacz tematu
 
Posty: 175
Dołączył(a): 21 wrz 2011, o 20:25
Lokalizacja: Malbork

Postprzez Paweu » 7 sie 2013, o 16:09

poziom płynu w normie?
Pompa sprawna?
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Dj Devilek » 7 sie 2013, o 16:13

poziom w normie , a czy pompa sprawna hmm a jak to sprawdzić :D??

[ Dodano: 2013-08-08, 14:41 ]
pomoże ktoś ?????????? na dziurach zapala mi się ten wykrzyknik !! :// i abs po odpaleniu drży pedał hamulca ...
Avatar użytkownika
Dj Devilek
Badacz tematu
 
Posty: 175
Dołączył(a): 21 wrz 2011, o 20:25
Lokalizacja: Malbork

ABS-nie działa

Postprzez wentylGTI » 8 sie 2013, o 21:53

Witam.Mam taki problem.Nie działa abs podczas hamowania,to znaczy tak podczas gwałtownego hamowania nie działa,brak błędów,pomiar czujników obrotowy pokazuję że wszystkie działają a i tak podczas hamowania nie działa.
wentylGTI
Czytacz
 
Posty: 67
Dołączył(a): 6 lip 2011, o 17:47
Lokalizacja: Nowęcin/Łeba

Postprzez pablomed » 10 sie 2013, o 14:11

opis drżenia pedału nic nie mówi, nic z niego nie wynika czy drży bo buda się trzęsie od diesla czy np w sposób niekontrolowany włącza się pompa ABS.
Kontrolka od ręcznego na nierównościach - wskazuje na zwykły niekontakt w układzie elektrycznym kontrolki hamulca ręcznego (włącznik koło dźwigni) lub czujnika poziomu płynu hamulcowego.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Układ hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość