Moderator: Moderator

Dodam że wymieniłem już włącznik termiczny wentylatora chłodnicy i tak samo jest. Co to może wiec być
Czy wymiana termostatu coś pomoże
- a wiem że termostat dobry bo wąż dolny przy wskazaniach około ponad 90° C robi się coraz cieplejszy.barrister napisał(a):termostat nie wplywa na wentyl są to dwa oddzielne systemy jeden terostat to urządzenie jest tak stare ja siliki pb,D i zasada jest prosta mały obieg przy dogrzewaniu duży przy zagrzaniu. wentyl natomiast jest sterowany przez kompa lub elektrycznie. praca wentyla powinna się zacząć przy 97 stopniach a zakączyć przy 92 stopniach. kolega pisze dobrze u góry. myślę że masz niewłaściwe ustawienie pracy wętyla. diagnosta na kompie powinien poradzić sobie z tym problemem. normalne że tęperatura powyrzej 105 stopni działa niszcząco na elementy silnika , oczywiście chwilowe nagrzanie nie spowoduje usterki po to właśnie jest drugi zakres tz szybka praca wentyla ale i ona powinna zakączyć sie przy 92 stopniach. polecam lektur książki WV. pozdro
jesli termostat jest zamkniety to nie ma obiegu przez chłodnice.jesli termostat sie otwiera to wpuszcze zimna ciescz do silnika która była w chłodnicy.to jest pierwwzy etap schłodzenia silnika. drugi etam to jest obiech gorącej cieczy przez chłodnice i czujnik w chłodnicy mierzy temp cieczy.jak osiągnie temperaturę do której go przystosowano to on włancza wetylator. po za tym są rózne rodzaje czujników wentylatora w zależnoście od ich temperatury działania. skąd pewnośc ze nie ma autor posta wkręconego czujnika od Diesla. tez pasuje....

barrister napisał(a):gościu o tym samym pisałem tylko słowami kierowcy a ty mechanika, a tak poza tym to czujnik temperatury należy do elektryki pojazdu. co do obiegu to piszę o małym obiegu i dużym poprzez chłodnicę. rozumiem że jako mechanika może ci to nie wystarcza tylko że każdy z nas wie że mechanior dużo kracze mało robi i te wasze formułki to my znamy. po za tym nie pisałem że w golfie komp steruje wentylem tylko ogólnie piszę że albo komp albo elektryka poprzez czujnik tęperatury. Nadmieniam iż mamy 2008 rok i są samochody już kolego które sterują kompem całą elektryką pojazdu. rozumiem że jesteś mechaniore wozów 15 letnich.
Przy zwykłym staniu na światłach czy nawet jak podjeżdżam pod garaż auto mi się bardzo grzeje, wiatrak się załącza bez problemu (byłam u mechanika więc z termostatem i czymś tam jeszcze jest wszystko okej) ale dzisiaj przez przypadek podjechałam do innego mechanika (szukam pomocy wszędzie gdzie mogę bo mam strasznie upierdliwie auto) i on mi się zapytał czy mi sie auto nie grzeje na to ja mu, że tak , więc on stwierdził że mam źle założony pasek. Więc moje pytanie do Was jak powinien byc ten pasek założony, to znaczy w którą stronę powinna się obracać pompa wodna czy w lewą stronę czy w prawą tak jak chodzi pasek i czy ma to jakieś znaczenie?? Powiem, ze jestem juz tym wszystkim zmęczona bo mechaników od diabła jest ale trafić na dobrego a zarazem solidnego i uczciwego to ciężka sprawa, Może macie jakiś rysunek założonego paska. Ja mam silnik 1.8 ABS . Sorry za kopiastego posta

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości