Witam Panowie mam też delikatny problem z tą temperaturą. Też mam za duża niestety bo czasami w miescie gdzie w sumie nie stoje w korku pojawia się czasami 100 stopni. Jakie dla mojego silnika 1.8 GT powinno być oznaczenie termostatu orientujecie się może?? Bo wiem że został wymieniany, ale nie wiem czy na dobry
pozdro i dzieki za odpowiedź jeśli wiece jaki to ma być dokładnie
Moderator: Moderator
nie wlancza sie wentylator
Tak jak w temacie nie wlancza sie wentylator. przez pierwse 3 min jazdy wskazowka od temperatury nawet noie drgnie dopiero pozniej zaczyna szybko rosnac dochodzi do 100 - 110 stopni i gasze go bo nie wyglada to tak jak by chcial sie zatrzymac i mimo tak wysokiej temperatury nie mam ogrzewania w samochpodzie caly czas wieje zimne powietrze I jeszcze jeden problem po zgaszeniu silnika nawet
po cheilowej jezdzie cos pyka sobie tak pyk chwila ciszy pyk pyk chwila cisy pyk co to moze byc ?
po cheilowej jezdzie cos pyka sobie tak pyk chwila ciszy pyk pyk chwila cisy pyk co to moze byc ?
- kubus1985
- Berbeć
Jak ci się już nagrzeje silnik do tych 100 stopni to sprawdź czy chłodnica jest ciepła czy zimna. Jeśli silnik się już zagrzeje do tych 100 stopni a chłodnica jest zimna to stawiam na zawieszony (zamknięty) termostat. A to tykanie to może wynikać z ochładzania się gorącego silnika.
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
no to możliwości są dwie... najprawdopodobniej termostat (miejmy nadzieję) albo może to być też pompa wodna (większy wydatek). U mnie był to termostat na szczęście.
Chociaż niepokojące jest to że nie masz ogrzewania przy ciepłym silniku bo może to wskazywać na pompe...
Chociaż niepokojące jest to że nie masz ogrzewania przy ciepłym silniku bo może to wskazywać na pompe...
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
albo za malo plynu chlodniczego i nie ma obiegu ,u mnie jak poszla uszczelka pod glowica to plyn poszedl w olej i bylo tak jak u ciebie , ale rowniedobze moze to byc nieszczelny uklad chlodniczy i gdzies plyn sobie uchodzi .Najpierw sprawdz poziom plynu .
pozdro
pozdroarek
- arek3358
- Czytacz
ubytek płynu w silniku 1,8
witam , zacząłem zauważać ubytki płynu w moim golfie 1,8 z gazem , nie zauważyłem jednak żadnych wycieków , sprawdziłem wszystkie węże na złączeniach i wszystko wydaje się być OK , ze zbiorniczka nie bulgocze a olej nie jest mętny , może ma któś jakiś pomysł co o może być??
- wroobelek
- Berbeć
Panowie miałem już nic nie grzebać przy tym termostacie ale nie wytrzymałem
Było kilka ciepłych dni hehe nie w tym tygodniu bo o nim lepiej nie gadać deszcz i deszcz...Stojąc na światełkach temperaturka jak już pisałem 100st nawet lekko powyżej.. Postanowiłem zarzucić termostat chyba taki jak zamontowała wcześniej fabryka na 84 stopnie otwarcie... (taki był jak wyciągałem za pierwszym razem).Tak też zrobiłem a teraz podzielę się jeszcze raz wynikiem obserwacji albo braku sił do temperatury cieczy chłodzącej
Wygląda to tak temperatura dochodzi i trzyma te 90 stopni wydawało by się super... ale tylko na postoju 91 czy lekko powyżej załącza sie wiatrak, czyli tutaj dobrze. Niestety w czasie jazdy temperatura 75-80. Przy końcu napisze że wychodziło by na to że te niby 3 stopnie różnicy na termostatach w praktyce dają różnicę na wskazówce od temperatury. I panowie mam jedno pytanko do posiadaczy konkretnie 1.6 ABU czy macie założone termostaty na 84 stopnie i czy na tych termostatach w czasie jazdy trzyma wam się te 90stopni 
Było kilka ciepłych dni hehe nie w tym tygodniu bo o nim lepiej nie gadać deszcz i deszcz...Stojąc na światełkach temperaturka jak już pisałem 100st nawet lekko powyżej.. Postanowiłem zarzucić termostat chyba taki jak zamontowała wcześniej fabryka na 84 stopnie otwarcie... (taki był jak wyciągałem za pierwszym razem).Tak też zrobiłem a teraz podzielę się jeszcze raz wynikiem obserwacji albo braku sił do temperatury cieczy chłodzącej
Wygląda to tak temperatura dochodzi i trzyma te 90 stopni wydawało by się super... ale tylko na postoju 91 czy lekko powyżej załącza sie wiatrak, czyli tutaj dobrze. Niestety w czasie jazdy temperatura 75-80. Przy końcu napisze że wychodziło by na to że te niby 3 stopnie różnicy na termostatach w praktyce dają różnicę na wskazówce od temperatury. I panowie mam jedno pytanko do posiadaczy konkretnie 1.6 ABU czy macie założone termostaty na 84 stopnie i czy na tych termostatach w czasie jazdy trzyma wam się te 90stopni 
-

emilek221 - Czytacz
jeśli ubywa ci płynu chłodniczego na jednym z dwóch króćców to tego nie zobaczysz na pierwszy rzut oka bo od razu będzie odparowywać... zwróć uwagę czy na bloku silnika poniżej króćców nie ma białego nalotu pozostałęgo po odparowaniu płynu chłodniczego
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members
na przykład ja w swoim silniczku mam termostat o temp. otwarcia 80 stopni a wskazówka idealnie jest na 90 stopniach
Mój GTI 2.0 16V ABF
-

czepi - Members