Witam was. Jestem tutaj nowy. Jeżdżę golfem 3 1.8GT. Od wczoraj pojawił mi się problem. Podczas jazdy przestało mi działać ogrzewanie. Dzisiaj po ostudzeniu silnika zajrzałem pod maskę i okazało się, że nie mam ani grama płynu chłodniczego w zbiorniczku. Więc kupiłem koncentrat, rozrobiłem, zalałem i czekałem na efekty. po 2-3 godzinach zobaczyłem czerwoną plamkę na śniegu w okolicach lewej strony silnika. Powiedzcie mi czy to będzie wina pompy wody?
Naczytałem się tych wszystkich tematów i już mam mętlik w głowie.
Moderator: Moderator
Pompa jest po prawej stronie auta (strona pasażera) po lewej masz zbiornik wyrównawczy .Napisz bliżej z przodu przy chłodnicy czy dalej 

-

pietrasiak2 - Members
Pompa do wymiany. W 1.8 jak nie masz klimy do 2,5 godziny roboty .
do zrzucenia paski altka i wspomagania i jej podstawa , pompa wspomagania , altek, podstawa altka i pompę masz na wierzchu . Nie wiem czy w komplecie będzi oring pod termostat jak nie to dokup i ewentulknie koło pasowe na pompę
do zrzucenia paski altka i wspomagania i jej podstawa , pompa wspomagania , altek, podstawa altka i pompę masz na wierzchu . Nie wiem czy w komplecie będzi oring pod termostat jak nie to dokup i ewentulknie koło pasowe na pompę

-

pietrasiak2 - Members
Mam wersję bez klimy
Aż się przeraziłem dzisiaj jak otworzyłem maskę. Jutro położę się pod niego jeszcze, ale najpierw trzeba podnieść go, bo na glebie
Wyczytałem, że może być strzelony króciec do pompy wody. Ale to jest takie gdybanie. A coś jeszcze może być winne, że pojawia się plama z tamtej strony silnika?
[ Dodano: 2013-01-29, 19:34 ]
Tak wiec dzisiaj po glebszych ogledzinach mam winowajce... pompa wody dead i na dodatek chlodnica spodem leci... Macie jakies sprawdzone firmy chlodnic? Ile bym musial wylozyc na owy sprzet, zeby nie wymieniac za 2 tygodnie? Te z allegro za 60-70zl sa cos warte?
Aż się przeraziłem dzisiaj jak otworzyłem maskę. Jutro położę się pod niego jeszcze, ale najpierw trzeba podnieść go, bo na glebie
Wyczytałem, że może być strzelony króciec do pompy wody. Ale to jest takie gdybanie. A coś jeszcze może być winne, że pojawia się plama z tamtej strony silnika? [ Dodano: 2013-01-29, 19:34 ]
Tak wiec dzisiaj po glebszych ogledzinach mam winowajce... pompa wody dead i na dodatek chlodnica spodem leci... Macie jakies sprawdzone firmy chlodnic? Ile bym musial wylozyc na owy sprzet, zeby nie wymieniac za 2 tygodnie? Te z allegro za 60-70zl sa cos warte?
- truckerek
- Berbeć
Jaka chłodnica?
Siemka. Jak już wcześniej napisałem w innym temacie strzeliła mi chłodnica. Auto jest po swapie z 1.6 na 1.8 i chłodnica nie była zmieniana czyli zapewne będzie od 1.6. Teraz pytanie, czy chłodnica w 1.6 i 1.8 jest taka sama? Bo znalazłem kilka chłodnic, ale o różnych wymiarach.
A tak btw. jakie chłodnice polecacie? Tzn jakiej marki? Bo na alledrogo znalazłem chłodnice nowe nawet za 60, 80 zł. Nadadzą się do czegoś? Czy to zwykły szmelc?
A tak btw. jakie chłodnice polecacie? Tzn jakiej marki? Bo na alledrogo znalazłem chłodnice nowe nawet za 60, 80 zł. Nadadzą się do czegoś? Czy to zwykły szmelc?
- truckerek
- Berbeć
A mam pytanie, sprawdzałem i mój termostat się otwiera przy 84 stopniach, czyli dobrze
, tyle że wskazówka pokazuje mi że jest 80 stopni i załącza się wentylator - mam tak po wymianie na pierwszy felerny termostat, co mam zrobić? Może wyłączyć mu zasilanie na aku na całą noc, myślicie że pomoże?
, tyle że wskazówka pokazuje mi że jest 80 stopni i załącza się wentylator - mam tak po wymianie na pierwszy felerny termostat, co mam zrobić? Może wyłączyć mu zasilanie na aku na całą noc, myślicie że pomoże?- tdu1705
- Czytacz
- Rocznik: 1997
- Silnik: AEE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
tdu1705 napisał(a):A mam pytanie, sprawdzałem i mój termostat się otwiera przy 84 stopniach, czyli dobrze, tyle że wskazówka pokazuje mi że jest 80 stopni i załącza się wentylator - mam tak po wymianie na pierwszy felerny termostat, co mam zrobić? Może wyłączyć mu zasilanie na aku na całą noc, myślicie że pomoże?
czujnik temperatury (jest na króćcu z którego wychodzą węże na chłodnice) sprawdź miernikiem na pinie 1 i 3 (numerki pinów masz na wtyczce) i włącz miernik na pomiar omów powinny być takie wartości
Jeśli będą poprawne wskazania to sprawdź czujnik w chłodnicy który załącza wentylatory bo były różne modele niektóre włączały wentylator od 85 stopni

- PabloSBT
- Members
na chłodnicę nie ma co oszczędzać to główny element ostudzający auto te tanie są bardzo słabe od kamyków zaraz sie zaklepuje chłodnica ja kupiłem za 120 zł THERMOTEC już 2 rok mi służy bez problemu co do chłodnicy to wiadomo najlepiej kupić hella orginał ale kosztuje ok 200-300zł ale najpierw zdejmij grill i zmierz chłodnicę bo różne wymiary były w 1.6 tzn 430x322x34 i 525x320
- PabloSBT
- Members
Ucieka płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego
Witam ma taki problem, że co jakiś czas muszę dolewać płynu chłodzącego ponieważ gdzieś ucieka. Jest to o tyle dziwne, że nie ucieka cały tylko jest w zbiorniczku około 3cm od dołu zawsze płynu. Wiecie może czym to może być spowodowane ? Myślałem o wężach gumowych, ale też wyczytałem o uszczelce pod głowicą, ale wydaje mi się, że jakby uszczelka była trafiona to płyn by tak nagle nie uciekał bo u mnie jest tak, że jeździłem 2 tygodnie i codziennie sprawdzałem. Stan się zgadadzał cały czas. Dziś rano na zimnym silniku musiałem dać w ogień mocno żeby wyskoczyć z zaspy i po kilku sekundach zaczęła mrugać kontrolka od chłodzenia. Otwieram maske patrze, a tam znowu na samym dnie zbieroniczka płynu zostało. Może jest gdzieś dziura na wężu i jak dostał na zimnym dziś takiego dużego ciśnienia to się porozlewał ?
- sebadure
- Badacz tematu