termostat jest z wahlera i tak się dzieje jak opisałem powyżej,
a jakie mogą być inne objawy uszkodzonej uszczelki pod głowicą poza bialym nalotem?
Moderator: Moderator
Ad1. Nie histeryzuj, 80-85 stopni o tej porze to nie ma tragedii.
Ad2. "maslo" pod korkiem przy obecnych temperaturach to normalny objaw. Jak brak wyciekow, silnik nie slabnie, ze zbiorniczka nie wywala plynu lun nie ma w nim oleju to wszystko jest OK, "maslo" o tej porze to normalny objaw.
Ad2. "maslo" pod korkiem przy obecnych temperaturach to normalny objaw. Jak brak wyciekow, silnik nie slabnie, ze zbiorniczka nie wywala plynu lun nie ma w nim oleju to wszystko jest OK, "maslo" o tej porze to normalny objaw.
-

prezesik - Members
Czy to termostat
Wczoraj jechałem do szkoły około 70 km , i zauważyłem że temperatura w ogóle nie wzrosła do 90C , ledwo co się w ogóle podniosła ! Przyjechałem do domu i na postoju trochę go pilowałem i temperatura podniosła się do około 90C ale dobre 10-15 minut musiałem go piłować....
Poczytałem trochę i poszedłem sprawdzić węże od chłodnicy , troszkę go rozgrzałem , ale nie do 90 C tylko żeby się ledwo co podniosla temp. i poszedłem sprawdzić , górny bardzo ciepły a dolny też ciepły ale nie az tak jak ten u góry ... Więc domyślam się że termostat się za szybko otwiera i to jest przyczyna nie dogrzania się silnika.... Czekam na potwierdzenie mojej tezy
Poczytałem trochę i poszedłem sprawdzić węże od chłodnicy , troszkę go rozgrzałem , ale nie do 90 C tylko żeby się ledwo co podniosla temp. i poszedłem sprawdzić , górny bardzo ciepły a dolny też ciepły ale nie az tak jak ten u góry ... Więc domyślam się że termostat się za szybko otwiera i to jest przyczyna nie dogrzania się silnika.... Czekam na potwierdzenie mojej tezy
>>>>> :::BLACK & WHITE ::: My Bandit <<<<<
Zapraszam Na moją stronkę
-

patryk28091991 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
patryk28091991, oba węże te grube co idą do chłodnicy muszą być tak samo ciepłe.
Pamiętaj że teraz masz mróz i go tak dobrze nie rozgrzejesz.
Masz przykrytą chłodnice?
Pamiętaj że teraz masz mróz i go tak dobrze nie rozgrzejesz.
Masz przykrytą chłodnice?
-

mariusz325 - Gaduła
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1900
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Nie mam przykrytej chłodnicy , ale od razu ten na dole powinien być ciepły , to znaczy że się od razu otwiera termostat ?
-

patryk28091991 - Gaduła
Nie,nie ,ten na dole później robi sie ciepły jak termostat otworzy duży obieg to ten dolny sie pomału nagrzewa. 

-

mariusz325 - Gaduła
A mi otwiera termostat nawet gdy dobrze sie nie nagrzeje ....
-

patryk28091991 - Gaduła
Kolego coś za dużo mieszasz,tu piszesz że nie dogrzany ,tu znowu że dobrze grzeje,to może czujnik ci złe wartości pokazuje albo ty nie wiesz czego chcesz. 

-

mariusz325 - Gaduła
Sprawa wygląda tak , obojetnie jaka jest temp silnika to zawsze obydwa węże są gorące/ciepłe ...
-

patryk28091991 - Gaduła