może ktoś już robił temat tego typuModerator: Moderator
silnik od paska
witam w powszednim temacie poruszałem ten temat już,moja rozkmina jest taka ze znalazłem dawcę do mojego gofra 2.0 16v podobno 150km tylko ze ten motor jest z paska,gosc nie jest w stanie odczytac kodu silnika co jest ważne tyle wiem ze serduch było w tej budzie i jest z 1992r.czy to podejdzie do mojego ABF-a?
może ktoś już robił temat tego typu
może ktoś już robił temat tego typu-

antonio - Badacz tematu
no obecnie mam abf ale chce sam słupek zmienic, własnie wydaje mi się ze to ten 9a jest bo abf chyba od 94 r szły dopiero ale mogę się mylic,a na całym allegro znalazlem jednego abf i to już chyba sprzedany.dzwonię po ludziach od silników i nic nikt nie posiada takiego ech
cięzko znalezc cos dobrego
po kiego grzyba zakładasz kolejny temat? poza tym pytasz o swap a takowy temat masz podwieszony. następnym razem będzie punkt za zaśmiecanie
przenoszę
cięzko znalezc cos dobrego
po kiego grzyba zakładasz kolejny temat? poza tym pytasz o swap a takowy temat masz podwieszony. następnym razem będzie punkt za zaśmiecanie
przenoszę
Ostatnio edytowano 18 kwi 2013, o 00:44 przez antonio, łącznie edytowano 1 raz
-

antonio - Badacz tematu
bucket napisał(a):Witam posiadam w swoim Variancie 1,4 ABD chciałbym zrobić swap i słyszałem że przy swapie na 1,6 ABU nie trzeba nic kombinować ze skrzynia elektryka itp czy to prawda?
Było.. wystarczyło poszukać.
http://www.golf3.pl/topics36/swap-14-ab ... t48068.htm
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
SWAP 2.0 8v 2E na VR6
Witam. Coraz częściej chodzi mi po głowie swap na vr6.
Regularnie przeszukuje internet ale coś się nie trafia dawca:(
Albo za daleko,albo za drogo,albo skażony gazem.
Jak już coś znajdę to i tak przekładkę zlecę mechanikowi.
Pomimo to mam kilka pytań do znawców tematu.
co dokładnie potrzebuje?
Silnik,skrzynia, komputer... to na pewno.
I teraz kilka pytań na które nie znam odpowiedzi:
Czy VR6+skrzynia od Sharana lub z Passata to identyczny zestaw co w golfie (sposób mocowania itp)?
Czy pod maską trzeba przerabiać jakieś mocowania?
Czy komputer wymienia się plug&play czy może jest konieczność wymiany całej wiązki?
Czy może wystarczy samo przeprogramowanie komputera?
Co z zegarami, wymiana obowiązkowa?
Czy półośki do wymiany?
Jak bym się zdecydował na kupno samych części tz. silnik,skrzynia itp. to co jeszcze obowiązkowo muszę uwzględnić?
Regularnie przeszukuje internet ale coś się nie trafia dawca:(
Albo za daleko,albo za drogo,albo skażony gazem.
Jak już coś znajdę to i tak przekładkę zlecę mechanikowi.
Pomimo to mam kilka pytań do znawców tematu.
co dokładnie potrzebuje?
Silnik,skrzynia, komputer... to na pewno.
I teraz kilka pytań na które nie znam odpowiedzi:
Czy VR6+skrzynia od Sharana lub z Passata to identyczny zestaw co w golfie (sposób mocowania itp)?
Czy pod maską trzeba przerabiać jakieś mocowania?
Czy komputer wymienia się plug&play czy może jest konieczność wymiany całej wiązki?
Czy może wystarczy samo przeprogramowanie komputera?
Co z zegarami, wymiana obowiązkowa?
Czy półośki do wymiany?
Jak bym się zdecydował na kupno samych części tz. silnik,skrzynia itp. to co jeszcze obowiązkowo muszę uwzględnić?
- dement
- Berbeć
Re: SWAP 2.0 8v 2E na VR6
dement napisał(a):1. Czy VR6+skrzynia od Sharana lub z Passata to identyczny zestaw co w golfie (sposób mocowania itp)?
2. Czy pod maską trzeba przerabiać jakieś mocowania?
3. Czy komputer wymienia się plug&play czy może jest konieczność wymiany całej wiązki?
4. Czy może wystarczy samo przeprogramowanie komputera?
5. Co z zegarami, wymiana obowiązkowa?
6. Czy półośki do wymiany?
7. Jak bym się zdecydował na kupno samych części tz. silnik,skrzynia itp. to co jeszcze obowiązkowo muszę uwzględnić?
1. Passat okej. Sharan - skrzynia jest zupełnie inna, tak samo Galaxy.
2. Nic nie przerabiasz. Wszystko pasuje w sanki i belkę.
3. Musisz mieć wiązkę kompletną i najlepiej dodatkowo też wiązkę od świateł bo tam jest sterowanie wentylatorem.
4. Cokolwiek masz na myśli... ma być komp od konkretnego silnika, o konkretnym numerze części.
5. Trzeba mieć zegary pod 6 garów, bo na zwykłym obrotomierz zgłupieje.
6. Jak masz normalnie GTI to nic nie zmieniasz, przegubów też nie, mogą zostać.
7. Silnik, skrzynia, wiązka, ECU, chłodnica z pasem przednim + komplet węży, pompkę wysprzęglika, kompletny dolot, linki od zmiany biegów i w zależności od funduszy: uszczelki, płyny, oleje i co się tylko da wymienić przed wsadzeniem silnika.
A VRów jest trochę na allegro i całkiem tanio. Nie szukaj perełki, bo i tak wszystkie do remontu i wymiany rozrządu. I szukaj na module zapłonowym, nie aparacie, bo aparat dużo trudniej dostać niż moduł.
-

LeszekGT - VIP
swap co doradzacie
a wiec tak po krotce chce zrobic swap silnika i teraz co polecacie mam na uwadze abf , vr6 albo ewentualnie afn
chodzi mi o porownianie abf z vr6 jak z trwalascia tych silnikow czy jest wielka roznica w spalaniu miedzy nimi jak z gazem ( bo nie ukrywam ze jak sie da jezdzic taniej to czemu nie;p) dodam ze przekladke chce zrobi sam i mysle ze najlepiej bedzie kupic jakies rozbite abf albo vr6 i poprostu poprzekladac wszystko co trzeba. i mysle takze nad afn bo podejrzewam ze ciezko bedzie dostac rozbite vr6 albo abf wiec afn takze rozwarzam.
chodzi mi o porownianie abf z vr6 jak z trwalascia tych silnikow czy jest wielka roznica w spalaniu miedzy nimi jak z gazem ( bo nie ukrywam ze jak sie da jezdzic taniej to czemu nie;p) dodam ze przekladke chce zrobi sam i mysle ze najlepiej bedzie kupic jakies rozbite abf albo vr6 i poprostu poprzekladac wszystko co trzeba. i mysle takze nad afn bo podejrzewam ze ciezko bedzie dostac rozbite vr6 albo abf wiec afn takze rozwarzam.- skolar
- Badacz tematu
swap co doradzacie
ja radzę używać szukajki i chociaż chwilę się zastanowić zanim założysz temat który już istnieje
co do tematu, ABF będzie oferował najlepszy stosunek osiągi/spalanie, VR swoje zeżre ale za to sound wszystko rekompensuje. co do afn to bym sobie odpuścił, trzeba zmieniać cały układ paliwowy łącznie z bakiem, jak przyjdzie ci regenerować albo wymienić turbo czy pompę wtryskową to będziesz pluł sobie w brodę. z kupnem vr nie powinno być problemu, do wielu modeli to ładowali a golfa z vr pod maska można kupić za czapkę gruszek i 0.5 wódki z niższej pułki, tylko wtedy od stanu budy jak i silnika nie ma co wymagać. serwis VR vs ABF nie wiem, ale może wyjść porównywalnie jeżeli chodzi o ceny części.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
swap vr6
witam mam golfa 3 2,8 vr6 silnik na kopułce i mam takie pytanie padł mi silnik i zastanawiam sie czy mozna wstawić silnik 2,9 co by do tego było potrzebne sam komputer by wystarczył czy wiązke też trzeba było by zmieniac bo silnik z tego co wiem jest tak samo mocowany jak 2,8 nie wiem tylko czy właśnie przełożenie samego silnika i komputera by wystarczyło
- marcinvr6
- Berbeć