WItam wszystkich.
To mój pierwszy post.
W moim golfiku 1.6 AEK nagle zaczeły szwankować wolne obroty jak samochód jest zimny.
Dzieje sie to zarówno na bezynie jak i na gazie.
Stało się to nagle z dnia na dzień.
Po podłaczeniu do kompa wyszedł bład sondy.
Nie jestem przekonany czy to jest tego przyczyna.
Samochód na ciepłym pracuje w miare równo i cały czas ma niezłego kopa.
Proszę o ewentualne podpowiedzi.
Moderator: Moderator
NIERÓWNE OBROTY 1.6 AEK
JACO1111
- JACO1111
- Berbeć
instalacjia BINGO S4
Wczoraj odłączyłem kleme na 30min i troche pomogło,ale jeszcze nie wszystko ok.
przepustnica jest czysta.
wymieniłem wszystkie przewody podciśnieniowe na nowe.
Posprawdzałem styki we wszyskich czujnikach i popsikałem CONTACT SPRAYEM.Cewka niedawno wymieniana świece i przewody OK.
Zastanawiam się jeszcze co można zrobić żeby odrazu nie pakować sie w koszty.\
Proszę o ewentualne podpowiedzi
Wczoraj odłączyłem kleme na 30min i troche pomogło,ale jeszcze nie wszystko ok.
przepustnica jest czysta.
wymieniłem wszystkie przewody podciśnieniowe na nowe.
Posprawdzałem styki we wszyskich czujnikach i popsikałem CONTACT SPRAYEM.Cewka niedawno wymieniana świece i przewody OK.
Zastanawiam się jeszcze co można zrobić żeby odrazu nie pakować sie w koszty.\
Proszę o ewentualne podpowiedzi

JACO1111
- JACO1111
- Berbeć
albo przepustnica albo gdzies lapie lewe powietrze sanda nic nie ma do tego a jak na gazie chodzi normalnie
[ Dodano: 2012-09-29, 20:37 ]
ewentualnie wtrysk moze byc mi tez nie rowno chodzi na pb a mam walniety 100% wtrysk a na gazie chdzi rowno ja mam 1,4 silniek
[ Dodano: 2012-09-29, 20:37 ]
ewentualnie wtrysk moze byc mi tez nie rowno chodzi na pb a mam walniety 100% wtrysk a na gazie chdzi rowno ja mam 1,4 silniek
golf3 to moje życie http://www.golf3.pl/topics2/moja-golfina-vt44533.htm
- krzysiek1992
- Badacz tematu
Generalnie i na benzynie i na gazie nie ma wolnych obrotów jak jest zimny.
Myślałem jeszcze o czujniku temperatury.
Może pokazywać złą temperaturę i nie ma ssania.
Jutro podpinamy VAG-a.
Jak będę coś wiedział to dam znać.
[ Dodano: 2012-10-02, 17:09 ]
Temat załatwiony.
Do silnika krokowego jest przymocowana jakaś plastikowa puszka wypełniona jakąś gąbką.
Gąbka sie oderwała i zablokowała silnik krokowy.
Wyciągłem gąbke i wymyłem krokówke.
Wolne obroty wróciły i jest OK
Jutro jeszcze podepne Vaga i jak cos będzie nowego dam cynk.
[ Dodano: 2012-10-03, 11:08 ]
Po podpieciu do Vaga nie było zadnych błędów.
Wszystko jast OK
Myślałem jeszcze o czujniku temperatury.
Może pokazywać złą temperaturę i nie ma ssania.
Jutro podpinamy VAG-a.
Jak będę coś wiedział to dam znać.
[ Dodano: 2012-10-02, 17:09 ]
Temat załatwiony.
Do silnika krokowego jest przymocowana jakaś plastikowa puszka wypełniona jakąś gąbką.
Gąbka sie oderwała i zablokowała silnik krokowy.
Wyciągłem gąbke i wymyłem krokówke.
Wolne obroty wróciły i jest OK
Jutro jeszcze podepne Vaga i jak cos będzie nowego dam cynk.
[ Dodano: 2012-10-03, 11:08 ]
Po podpieciu do Vaga nie było zadnych błędów.
Wszystko jast OK
JACO1111
- JACO1111
- Berbeć
1.8 benzyna gaśnie,niskie obroty
Witam mam nastepujacy problem z moim golfikiem otóż gasnie mi na postoju ma bardzo niskie obroty i nie wiem w sumie od czego wymieniania mam zacząć i gdzie szukac problemu bo mechanikiem amatorem tez nie jestem ,wymieniłem juz swiece i kopułke ale problem nadal jest gdy jest zimny obroty faluja szarpie gaśnie i sa bardzo niskie natomiast gdy juz troche pojezdzi jest troche lepiej ale nadal ma niskie obroty i czasami lubi zgasnąć prosze o rade pozrawiam
- dzek14
- Berbeć
Prawdopodobnie silnik krokowy nie działa . Sprawdź na zimnym czy popchnie
dźwignię przepustnicy po włączeniu zapłonu , jeżeli nie to zdejmij czujnik temperatury cieczy i sprawdź tak samo.Spróbuj też przejechać się bez tego czujnika (tzn wypnij wtyczkę i przejedź się autem ) jaki będzie efekt .Często te czujniki padają i efet w zimne dni taki jest.
dźwignię przepustnicy po włączeniu zapłonu , jeżeli nie to zdejmij czujnik temperatury cieczy i sprawdź tak samo.Spróbuj też przejechać się bez tego czujnika (tzn wypnij wtyczkę i przejedź się autem ) jaki będzie efekt .Często te czujniki padają i efet w zimne dni taki jest.
-

pietrasiak2 - Members
kaczak23 napisał(a):mój problem polega na tym,że dziś odpaliłem gofera a tu nagle falowanie góra dół.Było to cos strasznego aż zgasł i juz nie odpalił potem znowu i obroty latały jak szalone co to moze być za przyczyna
Winny jest temu wiatr słoneczny... To normalne...
A tak poważnie... Jak się ściemni to podnieś maskę , odpal samochód i zobacz czy nie masz dyskoteki...
Poza tym szukajka nie gryzie... Nie ty pierwszy masz takie problemy.

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Niemiły problem z wysokimi obrotami
Otóż kilka ładnych tygodni temu zaprowadziłem Golfa do mechanika, ponieważ miałem problem z niskimi obrotami. Coś tam puknął, coś tam stuknął i było ok... Do wczoraj. W piątek chciałem przejechać się Volkswagenem, żeby go delikatnie przepalić, jednak ku mojemu zdziwieniu odpalił dopiero za... 5 razem (to jako pierwsze mnie zdziwiło, bo nigdy wcześniej się nie zdarzyło, żeby nie chciał odpalić).
Gdy już załapał stanął na dwóch tysiącach obrotów, co było dla mnie ogromną nowością, bo nigdy na luzie tak nie stał. Pochodził 10 min (!!!), po czym zszedł na te 0.8. Myślałem, że już wie, o co go proszę, dlatego wziąłem papiery i w drogę. Już przy cofaniu miałem niemiłą przygodę, ponieważ Goferek ponownie wskoczył na 2 tysie. Wyjechałem na drogę. W terenie zabudowanym podczas redukcji biegów obroty zamiast spadać - rosły. Puszczając i gaz i sprzęgło samochód leciał na łeb, na szyję. Czułem się jakbym miał zamontowany tempomat. Oprócz tego zmieniając biegi strasznie szarpał. Gdy wyjechałem poza miasto i przycisnąłem go do 120 km/h myślałem, że wszystko będzie okej. Nic tych rzeczy... Problem jak się pojawił, tak też został...
Macie jakieś propozycje zanim umówię się na kolejną wizytę u mechanika?
Edit: silnik 1.6 8V AEE 8V 55kW / 75 KM
Gdy już załapał stanął na dwóch tysiącach obrotów, co było dla mnie ogromną nowością, bo nigdy na luzie tak nie stał. Pochodził 10 min (!!!), po czym zszedł na te 0.8. Myślałem, że już wie, o co go proszę, dlatego wziąłem papiery i w drogę. Już przy cofaniu miałem niemiłą przygodę, ponieważ Goferek ponownie wskoczył na 2 tysie. Wyjechałem na drogę. W terenie zabudowanym podczas redukcji biegów obroty zamiast spadać - rosły. Puszczając i gaz i sprzęgło samochód leciał na łeb, na szyję. Czułem się jakbym miał zamontowany tempomat. Oprócz tego zmieniając biegi strasznie szarpał. Gdy wyjechałem poza miasto i przycisnąłem go do 120 km/h myślałem, że wszystko będzie okej. Nic tych rzeczy... Problem jak się pojawił, tak też został...
Macie jakieś propozycje zanim umówię się na kolejną wizytę u mechanika?
Edit: silnik 1.6 8V AEE 8V 55kW / 75 KM
-

PrzemkoXVI - Members
Tylko ja bym polecał jeszcze wyczyścić przepustnice i wtedy zrobić adaptacje.
Mój Gofer Movie :
moj-golf/moj-zielony-golfik-movie-d-t46252.html
moj-golf/moj-zielony-golfik-movie-d-t46252.html
-

Knight Rider - Badacz tematu