Moderator: Moderator
ja bym sie zainteresowal silniczkiem krokowym. czujnikiem temperatury bo skoro przeklamuje ok 20 C to moga byc cyrki bo ten czujnik nie tylko wskazuje temperature ale tez dawkuje ilosc benzyny w ostatecznosci mogl TPS pasc ale najpierw kup dobry czujnik temp. ja kupilem ori i nie zaluje chociaz mnie kosztowal duzo.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
KOLBE21818 napisał(a):Zakręci dwa, lub trzy razy i go coś zablokuje na kilka sekund.
Jeżeli trafi Ci się taki przypadek po raz kolejny to odepnij przewód wysokiego napięcia między cewką i kopułką i spróbuj zakręcic.
Daj znac jak kręci z odpiętym przewodem .
-

Gofer - Gaduła
no tak jak przekłamuje to może kupiłeś nie do tego silnika czujnik. Teraz ustal czy oszukuje czujnik czy licznik. No świece byłoby dobrze sprawdzić a jak będziesz miał którąś świece wyciągniętą to odepnij ten kabelek co idzie od cewki do kopułki i włóż tam świecę ( po stronie kopułki) zobaczysz czy faktycznie idzie iskra od cewki. Zdejmij też kopułkę i palec i zobacz w jakim stanie jest - czy nie ma jakiś nalotów na stykach.
No i ustal jaki masz kod silnika - jak nie wiesz na forum jest temat gdzie są zdjęcia silników.
No i ustal jaki masz kod silnika - jak nie wiesz na forum jest temat gdzie są zdjęcia silników.
-

greg001 - Gaduła
Wymień kolego kostkę stacyjki i po kłopocie będzie koszt ok 25 zeta
Jak masz ori klucz do kół to z dłuższej stony masz rozm 21 na świece sprawdź
Jak masz ori klucz do kół to z dłuższej stony masz rozm 21 na świece sprawdź

-

pietrasiak2 - Members
Kod silnika ABU.
Mechanik mówił, że licznik oszukuje - odnosnie czujnika temp. przed wymianą było tak samo ale wymieniłem go i tak dla pewnośco.
Wczoraj na linke odpalił to go ostawiłem pod dom zgasiłem odpalilem ponownie, dzisiaj rano sprawdziłem świece są strasznie okopcone ale iskre dają jutro napewno je wymienie, cewka też daje iskre, kopułka wygląda też na sprawną. Próbowałem go odpalić i nie odpalił.
Jeśli chodzi o świece wydaje mi śie że i tak powinien odpalić skoro iskre dają i nie wygląda to na głowną przyczyne tego bałaganu.
pietrasiak2 - dlaczego kostka ze stacyjki? Wczesniej zauważyłem u mnie takie coś że po przekręceniu kluczyka nic się nie działo kontrolki świeciły tak jak by prąd nie szedł do rozrusznika ale za 2-3 razem odpalałem.
Mechanik mówił, że licznik oszukuje - odnosnie czujnika temp. przed wymianą było tak samo ale wymieniłem go i tak dla pewnośco.
Wczoraj na linke odpalił to go ostawiłem pod dom zgasiłem odpalilem ponownie, dzisiaj rano sprawdziłem świece są strasznie okopcone ale iskre dają jutro napewno je wymienie, cewka też daje iskre, kopułka wygląda też na sprawną. Próbowałem go odpalić i nie odpalił.
Jeśli chodzi o świece wydaje mi śie że i tak powinien odpalić skoro iskre dają i nie wygląda to na głowną przyczyne tego bałaganu.
pietrasiak2 - dlaczego kostka ze stacyjki? Wczesniej zauważyłem u mnie takie coś że po przekręceniu kluczyka nic się nie działo kontrolki świeciły tak jak by prąd nie szedł do rozrusznika ale za 2-3 razem odpalałem.
- slawek_89
- Berbeć
jeszcze raz piszę o tej kostce jak kręcisz nie przygaszają się kontrolki?, a i napisałeś że musisz 2-3 razy przekręcić kluczykiem też objaw kostki.
Świece okopcone - złe spalanie żle ustawiony zapłon lub dawka , krokowy działa przy okazji zapytam
Świece okopcone - złe spalanie żle ustawiony zapłon lub dawka , krokowy działa przy okazji zapytam

-

pietrasiak2 - Members
po włączeniu zapłonu musi popchnąć dźwignię przepustnicy szczegulnie na zimnym , i słuchać go jak pracuje 

-

pietrasiak2 - Members
KOLBE21818 napisał(a):Z odpiętym przewodem kręci normalnie jak by nigdy nic.
Czyli normanie nie ma siły zakręcić , dławi sie , ledwo kręci rozrusznikiem ?
Po odpięciu przewodu w/n kręci jak nowo narodzony ?
Czytałem gdzieś o tym problemie w naszych kochanych AEE

Jak znajdę temat to prześle Ci linka.
[ Dodano: 2012-12-18, 09:39 ]
KOLBE21818 napisał(a):i go coś zablokuje
Niestety , link mi zaginął.
Na chłopski rozum, skoro masz duży problem z zapaleniem silnika, coś go blokuje nie pozwala kręcic.
A po zdjęciu kabla w/n kręci dobrze to moim zdaniem następuje kolizja cyklu suwu tłoka z iskrą.
Wyglada na to że iskra pojawia się w momencie sprężania mieszanki dlatego nie ma siły kręcic rozrusznikiem.
To musimy się przyjrzec jakiemuś czujnikowi który powoduje przestawienie zapłonu.
Moim zdaniem może to byc czujnik spalania stukowego , on w niekożystnych dla silnika warunkach powoduje przestawienie zapłonu o kilka stopni.
Możesz podpiąc autko pod kompa ? Może wywali ten błąd ?
Pozdro
Gofer
-

Gofer - Gaduła
dokładnie kostka stacyjki masz do wymiany jak kilka razy musisz przekręcić kluczyk zanim zaskoczy.
kopułka wygląda na sprawną - heheh tzn.? koszt dobrego kpl. to ok. 35zł ( kopułka + palec )
kopułka wygląda na sprawną - heheh tzn.? koszt dobrego kpl. to ok. 35zł ( kopułka + palec )
-

greg001 - Gaduła