Instalacja gazowa to 4 generacja sekwencja.
Parownik Tomasetto a listwa wtryskowa chyba Fast Reg od OMVL.
Sprawdź jaka masz centralkę gazu i poszukaj warsztatu który ogarnia dana centralkę. Oni ci powinni podregulować mapy. Pamiętaj o wymianie filtrów gazowych są 2 .
Moderator: Moderator
Obawiam się że nie wiesz czy się palą tylko podejrzewasz. Jesli faktycznie się druga tak szybko zepsuła to tylko wskutek beznadziejnej jakości. Mase masz jak należy, a uszkodzone kable czy zużyte świece, palec czy kopułka moga powodować że cewka pracuje pod większym obiążeniem i szybciej się zużywa ale bez przesady - nie po paru dniach.
- pablomed
- Members
wierzę w to, że obie cewki były zwyczajnie zmęczone życiem. Jeśli padnie kolejna (a jest wiekowa, 94r. ) to zwyczajnie kupię nową. Świece już są wymienione, kable wyglądają na zdrowe. Zobaczymy jak sytuacja dalej będzie się rozwijała.
- losstsoul
- Berbeć
Gaśnie na gazie po kilku kilometrach
Witam wszystkich. Problem polega na tym, że gdy mój golfik postoi czasami na dworku w zimny lub wilgotny dzień to po odpaleniu i przejechaniu kilku kilometrów aż zacznie się auto rozgrzewać nagle zgaśnie na biegu na kilka sekund po czym odpala i jedzie dalej już bez problemu. Na benzynie gdy go sprawdzałem to nie gasł. Dodam, że ostatnio wymienione zostały świece, przewody i silniczek krokowy a problem nie zginął. Proszę o pomoc bo już nie wiem co może być a podobnych tematów nie mogę znaleźć. Pozdro
-

poles10 - Berbeć
na początek zainteresuj się stanem wszystkich połączeń elektrycznych w instalacji LPG. Czuli wsuwki przy elektrozaworach, przy dodatkowych bezpiecznikach i przy przekaźniku pod maską, przy silniczku krokowym od LPG sterowniku LPG, przy przełączniku w kabinie. Wygląda że gdzieś w tych miejscach masz niekontakt co jest częste bo montażyści LPG zwykle używają tanich mosiężnych złączek które łatwo śniedzieją, są miękkie i tracą kontakt po jakimś czasie używania
- pablomed
- Members
Silnik gaśnie po rozgrzaniu
Witam jestem nowy i kompletnie sie nie znam na tych sprawach. Mam taki problem Gdy silnik jest zimny wzystko jest ok ale gdy się troche nagrzeje to przy wciskaniu sprzęgła silnik gaśnie dzieje sie to kilka razy podczas jazdy ale nie zawsze występuje najczęściej podczas zmiany biegów czy hamowaniu. Mój model to golf III 1.6 wersja 101 KM. Dodam że samochód jest na benzyne + LPG a ta usterka dzieje się na obu paliwach.
- krycha92
- Berbeć
Szarpanie, gaśnięcie - po remoncie.
Drodzy Państwo,
Golf III 1.6 benzyna + LPG, wersja silnika ABU.
Doszło do awarii uszczelki pod głowicą. Głowica była planowana, oraz kompletnie regenerowana.
Wszystko zmontowane na rzecz jasna nowej uszczelce. Do tego wymieniono termostat oraz kompletną obudowę termostatu na nową. Ustawiony został rozrząd.
Auto paliło i jechało jak złoto, bez zarzutu. Jednak po dwóch dniach zgasło. Okazało się, że paluch w kopułce zapłonu był strzaskany.
Wymieniono paluch i kopułkę na nową.
Silnik pali, ale są poważne problemy w trakcie jazdy. Nieustannie szarpie, gaśnie często wrzucone na luz, czy przy zmianie biegu. Ponadto pomimo trzymania pedału gazu w tej samej pozycji a to się dławi i chce gasnąć, a to nagle szarpnie, jakby wszystko wróciło do normy, po czym znów i tak dalej. Po zgaśnięciu odpala.
Samochód nie jest mój, tylko za niego płacę
i już sporo wydałem. Dużo już na tym forum wyczytałem na temat tego samochodu oraz rekreacyjnie ponaprawiałem mnóstwo spraw. Cenię Waszą wiedzę, więc być może i w tym przypadku uda się postawić trafną diagnozę?
Golf III 1.6 benzyna + LPG, wersja silnika ABU.
Doszło do awarii uszczelki pod głowicą. Głowica była planowana, oraz kompletnie regenerowana.
Wszystko zmontowane na rzecz jasna nowej uszczelce. Do tego wymieniono termostat oraz kompletną obudowę termostatu na nową. Ustawiony został rozrząd.
Auto paliło i jechało jak złoto, bez zarzutu. Jednak po dwóch dniach zgasło. Okazało się, że paluch w kopułce zapłonu był strzaskany.
Wymieniono paluch i kopułkę na nową.
Silnik pali, ale są poważne problemy w trakcie jazdy. Nieustannie szarpie, gaśnie często wrzucone na luz, czy przy zmianie biegu. Ponadto pomimo trzymania pedału gazu w tej samej pozycji a to się dławi i chce gasnąć, a to nagle szarpnie, jakby wszystko wróciło do normy, po czym znów i tak dalej. Po zgaśnięciu odpala.
Samochód nie jest mój, tylko za niego płacę
i już sporo wydałem. Dużo już na tym forum wyczytałem na temat tego samochodu oraz rekreacyjnie ponaprawiałem mnóstwo spraw. Cenię Waszą wiedzę, więc być może i w tym przypadku uda się postawić trafną diagnozę?- sebastan
- Berbeć
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)