Moderator: Moderator
Kurcze a wyczytalem gdzies tu na forum ze wlasnie ten mobil mozna wlewac jako zamiennik oryginalu, bo spelnia wlasnie te specyfikacje... 

-

Karol B. - Members
On spełnia tylko klasę lepkościową oraz jakościową, natomiast nie posiada specyfikacji VW 501.50
Jeżeli koniecznie chcesz tą markę oleju to lepszy będzie Mobil Vs 2000 (ale ten jest bardzo cięzko dostępny)
Texaco Geartex S4 też się jeszcze nadaje (również cięko go dostać od ręki)
Moim zdaniem celuj w TAF-X lub zamiennik fabrycznego G60 (nr. z katalogu serwisowego VW to: G 060 726 A2 )
Obydwa dostępne w ASO VW.
PS. A tak z czystej ciekawości... dlaczego chcesz zmieniać olej, masz jakieś problemy ze skrzynią/biegami
Jeżeli koniecznie chcesz tą markę oleju to lepszy będzie Mobil Vs 2000 (ale ten jest bardzo cięzko dostępny)
Texaco Geartex S4 też się jeszcze nadaje (również cięko go dostać od ręki)
Moim zdaniem celuj w TAF-X lub zamiennik fabrycznego G60 (nr. z katalogu serwisowego VW to: G 060 726 A2 )
Obydwa dostępne w ASO VW.
PS. A tak z czystej ciekawości... dlaczego chcesz zmieniać olej, masz jakieś problemy ze skrzynią/biegami

-

Repsol - Badacz tematu
A moglby mi ktos napisac jaki bedzie najlepszy olej latwo dostepny
Bo niewiadomo kiedy byl wymieniany i troche biegi ciezko wchodza, musze mocno pchac dzwignia...
A czytalem ze jak cos takiego sie dzieje to na poczatku trzeba wymienic olej... 
Bo niewiadomo kiedy byl wymieniany i troche biegi ciezko wchodza, musze mocno pchac dzwignia...
A czytalem ze jak cos takiego sie dzieje to na poczatku trzeba wymienic olej... 
-

Karol B. - Members
Karol B., ile masz juz kilometrów najechane...
jeśli chodzi o olej to nie kupuj 75W90 taki jak powinien byc tylko kup 80W90 spełaniający norme GL4 i wlej to. ja u sibie miałem problemy z biegami - długo opisywać - ale wczoraj wymieniłem olej w skrzyni na 80W. tylko nie daj sie sprzedawcy nakrecić na olej 80W90 GL5 bo bedzie ci mówił ze on też jest dobry - oleju z norma GL5 nie mozna lać do skrzyni która jest przystosowana do normy GL4 bo sie skończy... penisy pchają zeby tylko pchnac i mieć kasę... na tym handel polega...
jeśli chodzi o olej to nie kupuj 75W90 taki jak powinien byc tylko kup 80W90 spełaniający norme GL4 i wlej to. ja u sibie miałem problemy z biegami - długo opisywać - ale wczoraj wymieniłem olej w skrzyni na 80W. tylko nie daj sie sprzedawcy nakrecić na olej 80W90 GL5 bo bedzie ci mówił ze on też jest dobry - oleju z norma GL5 nie mozna lać do skrzyni która jest przystosowana do normy GL4 bo sie skończy... penisy pchają zeby tylko pchnac i mieć kasę... na tym handel polega...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
-

Karol B. - Members
Panowie mi biegi wchodziły ujowo kupiłem olej 75w90 nic nie pomogło,,, a wina leżała w mechanizmie zmiany biegów.... a nie w oleju... po wymianie mechanizmu biegi wchodzą jak w masło.... plus regulacja pomogła idelanie..... koszt 80 zł i mam z głowy.. I mam olej 75w90 i smiga pięknie
-

Legionista - Members
To co radzicie zrobic? Ja bym se najpierw wymienil olej... A jak to nic nie da to juz wlazic w mechaniczne sprawy...
-

Karol B. - Members
Karol B., wymien Olej najpierw, jak to nie pomoże to trzeba w mechanizm wejść i zobaczyć jak to wygląda czy jest wszystko ok, plus regulacja biegów ...
U mnie jedynka trójka i 5 piątka cieżko wchodziła, a póżniej już starciłem piątke.. i wina leżała nie w oleju tylko w mechanizmie zminy biegów i regulacji..
Najpierw obstawiałem właśnie ze to wina oleju ze biegi cieżko wchodzą itp... ale szybko mechanik mi uświadomił od czego to sie dzieje....
U mnie jedynka trójka i 5 piątka cieżko wchodziła, a póżniej już starciłem piątke.. i wina leżała nie w oleju tylko w mechanizmie zminy biegów i regulacji..
Najpierw obstawiałem właśnie ze to wina oleju ze biegi cieżko wchodzą itp... ale szybko mechanik mi uświadomił od czego to sie dzieje....
-

Legionista - Members
Legionista, nie porównuj problemu twojego z naszym u ciebie jest inna skrzynia inne rozwiazanie... tu koledzy maja silniki TDI gdzie sterowanie biegami jest przez linki a nie sztywne ciagła jak u ciebie...
Karol B., dokładnie nalalem CASTROL EP 80W czyli 80W90 spełniajacy norme GL4
Karol B., dokładnie nalalem CASTROL EP 80W czyli 80W90 spełniajacy norme GL4
-

SotoM - Members
- Nadwozie: kombi
A jeszcze jakbys powiedzial ile wchodzi oleju u nas do skrzyni,(bo slyszalem ze 2 litry) i ile zaplaciles za olej to byloby super
[ Dodano: 2009-07-26, 12:13 ]
Taki wlales?
http://moto.allegro.pl/item691848208_ca ... niowy.html
[ Dodano: 2009-07-26, 12:13 ]
Taki wlales?
http://moto.allegro.pl/item691848208_ca ... niowy.html-

Karol B. - Members
-

SotoM - Members