Okazało się, że sprzęgło się skończyło i było do wymiany. Koszt wymiany 400zł części, 200zł robocizna. Wymienianych było kilka elementów, których nazw niestety nie pamiętam.
Dziękuję za porady.
Moderator: Moderator
Po wizycie u mechanika
xgrzesio2
- xgrzesio2
- Berbeć
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Po rozgrzaniu problem z ruszeniem z 1 biegu
Witam
Mam problem po rozgrzaniu silnika nie chce ruszyć auto z pierwszego biegu .
Golf 3 1,9TD.
pozdrawiam
Tom
Mam problem po rozgrzaniu silnika nie chce ruszyć auto z pierwszego biegu .
Golf 3 1,9TD.
pozdrawiam
Tom
tk1100
- tk1100
- Czytacz
Wg mnie nie ma oleju w skrzyni, skrzynia się rozgrzeje, koła zębate nie mogą się zazębić z uwagi na ich rozszerzalność termiczną. Piszę o tym, bo mój brat miał podobny problem ( skoda felicja silnik 1.6 AEE ): po przejechaniu sporego odcinka w lato zatrzymał się na czerwonym świetle... i już nie ruszył, skrzynia gorąca, brak oleju w skrzyni spowodował zblokowanie się kół zębatych.
Po wlaniu oleju wszystko wróciło do normy.
Po wlaniu oleju wszystko wróciło do normy.
-

prezesik - Members
brak wstecznego biegu
hmmm rano wstaje ide do swojego golfa wsiadam odpalam i chcialem wycofac z parkingu dziwnym trafem zamiast wstecznego jedynka wchodzi za kazdym raze na wszystkie sposoby. niema opcji na bieg wsteczny. Czy to wina wodzika ? lub co moze byc przyczyną ? . Troche smieszna sytuacja hahha.
- gofer3
- Berbeć
trzeba sciagnac ten plastik (oslone biegow) najlepiej wszystkie co tam sa i zobaczyc moze ten dzyndzel sie ulamal co tam jest odpowiedzialny za wsteczny.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Biegi się ślizgają
Witam mam problem w Golfie 3 1.9 TDI GT 90km
Problem polega na tym że jak jadę na zimnym silniku i dodam gazu na biegach 4 lub 5 auto idzie ok ale gdy jade na rozgrzanym silniku i daje te biegi to obroty rosną a prędkość stoi
na biegach 1 , 2 ,3 nic ciągnie auto normalnie co to może być
Problem polega na tym że jak jadę na zimnym silniku i dodam gazu na biegach 4 lub 5 auto idzie ok ale gdy jade na rozgrzanym silniku i daje te biegi to obroty rosną a prędkość stoi
na biegach 1 , 2 ,3 nic ciągnie auto normalnie co to może być
-

ssiiwwyyy - Badacz tematu
Po pierwsze to nie biegi się ślizgają tylko sprzęgło. Starte koła zębate w skrzyni się rzadko zdarzają, a poza tym słyszałbyś dźwięk śrubokręta wsadzonego w elektryczną temperówkę. Wymiana kompletu sprzęgła i po sprawie. Na niższych biegach na razie nie czujesz bo opory są mniejsze (chociaż próba spalenia gumy na 1-dynce raczej też ci nie wyjdzie). Polecam google lub szukajkę (tysiące razy wałkowane), a temat do kosza.
- Marus1233
- Czytacz
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Powrót do Napęd i skrzynia biegów