Moderator: Moderator
matys92, daję ci porade która pomoże pod warunkiem że zewnętrzny układ zmiany biegów niema nadmiernych luzów i że skrzynia jest ok.
Podnieś osłonę lewarka. Zobaczysz na nim plastykową tulejką z obejmą a w niej wkręt na imbus chyba 6mm. Luzujesz wkręt. Teraz mozesz obracać tulejką , jest ona mimosrodowa i obracanie nią powoduje przesuwanie lewarka w prawo lub lewo. Ustawiasz jak potrzeba, kontrujesz wkręt i masz ok.
Podnieś osłonę lewarka. Zobaczysz na nim plastykową tulejką z obejmą a w niej wkręt na imbus chyba 6mm. Luzujesz wkręt. Teraz mozesz obracać tulejką , jest ona mimosrodowa i obracanie nią powoduje przesuwanie lewarka w prawo lub lewo. Ustawiasz jak potrzeba, kontrujesz wkręt i masz ok.
- pablomed
- Members
Podlaczam sie do tematu. Mam problem z wbiciem pierwszego biegu i wstecznego. Zauwazylem iz na zimnym silniku pracuje wszystko OK(prawie) lecz gdy sie tylko rozgzeje , zaczynaja sie schody. Jedynka wchodzi , ale z oporem. Podobnie jest z lewarkiem . Na zimno "chodzi" gladko , natomiast po rozgzaniu nie wraca na swoja pozycje tzn. jak go przyciagne do siebie czyli pomiedzy 1a2 bieg to niezawsze sam wroci pomiedzy 3a4. Dodam jeszcze iz dzisiaj wszystko przesmarowalem , kazde ciegienko nawet demontowalem blache aluminiowa pomiedzy tlumikien a podloga , a kulka siedzi na swoim miejscu.
Na wylaczonym silniku wszystkie biegi wchodza gladko , wiec regulacja odpada. Jutro odbiore zamueiony olej do skrzyni i zobacze ile go brakuje............ jeszcze tylko musze znalesc korek wlewowy.......
Gdzies na grupach tematycznych wyczytalem , ze to moze byc wina sprzegla .........
Czekam na sugestie i pozdrawiam
Na wylaczonym silniku wszystkie biegi wchodza gladko , wiec regulacja odpada. Jutro odbiore zamueiony olej do skrzyni i zobacze ile go brakuje............ jeszcze tylko musze znalesc korek wlewowy.......
Gdzies na grupach tematycznych wyczytalem , ze to moze byc wina sprzegla .........
Czekam na sugestie i pozdrawiam
- adam1
- Berbeć
Redukcja luzu Kulki
Panowie, dzisiaj pojawił mi się problem z wbijaniem pierwszego biegu.
Wjechałem na kanał i rzeczywiście problem stanowiła ta kulka z tworzywa sztucznego (guma).
Pod wpływem eksploatacji i z biegiem lat wytarła się, w skutek czego powstał luz mający wpływ na wbijanie jedynki.
Pozostałe biegi chodziły bez zarzutu.
Jedynka wchodziła albo z użyciem większej siły (do lewego boku) lub przez wcześniejsze wrzucenie dwójki.
Zredukowałem luz na kulce i problem został rozwiązany.
Dlatego też jeśli pojawia się problem z wbijaniem jedynki proponuję sprawdzić kulkę na kanale.
Najlepiej robić to we dwoje - jeden zmienia biegi, a drugi w kanale obserwuje zachowanie kulki i może ustalić czy to rzeczywiście kulka i ewentualnie gdzie należy zredukować luzy.
Wjechałem na kanał i rzeczywiście problem stanowiła ta kulka z tworzywa sztucznego (guma).
Pod wpływem eksploatacji i z biegiem lat wytarła się, w skutek czego powstał luz mający wpływ na wbijanie jedynki.
Pozostałe biegi chodziły bez zarzutu.
Jedynka wchodziła albo z użyciem większej siły (do lewego boku) lub przez wcześniejsze wrzucenie dwójki.
Zredukowałem luz na kulce i problem został rozwiązany.
Dlatego też jeśli pojawia się problem z wbijaniem jedynki proponuję sprawdzić kulkę na kanale.
Najlepiej robić to we dwoje - jeden zmienia biegi, a drugi w kanale obserwuje zachowanie kulki i może ustalić czy to rzeczywiście kulka i ewentualnie gdzie należy zredukować luzy.

-

Schnaider - Czytacz
pablomed, nie wiem co Twoja wypowiedź wnosi do tematu.
W każdym razie na pierwszy rzut oka wydawało się wszystko z kulką OK, ale kiedy się obserwuje jej zachowanie podczas zmiany biegów, wówczas można łatwo zlokalizować problem, stąd moja sugestia, żeby robić to we dwoje.
W każdym razie na pierwszy rzut oka wydawało się wszystko z kulką OK, ale kiedy się obserwuje jej zachowanie podczas zmiany biegów, wówczas można łatwo zlokalizować problem, stąd moja sugestia, żeby robić to we dwoje.
-

Schnaider - Czytacz
Problem z biegami
witam.
Problem jest tego typu.
Jak wbijam 1 bieg to czsami wskakuje wsteczny bieg.
Trzeba miec to wyczute to za kazdym razem wejdzie 1 bieg. Ale jak tylko wezme za mocno w lewo wajche to wbija sie wsteczny?
Chce kupic golfa do jazdy do pracy i znalazłem nie drogie auto.
Golf 3 1.8 lpg 92rok. Z tyłu ma tarcze.
I czy ten objaw dziwnej zmiany biegow jest czyms powaznym i kosztownym w naprawie.
??
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi.
Problem jest tego typu.
Jak wbijam 1 bieg to czsami wskakuje wsteczny bieg.
Trzeba miec to wyczute to za kazdym razem wejdzie 1 bieg. Ale jak tylko wezme za mocno w lewo wajche to wbija sie wsteczny?
Chce kupic golfa do jazdy do pracy i znalazłem nie drogie auto.
Golf 3 1.8 lpg 92rok. Z tyłu ma tarcze.
I czy ten objaw dziwnej zmiany biegow jest czyms powaznym i kosztownym w naprawie.
??
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi.
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
najpierw to trzeba zobaczyc co jest nie tak. czy problem tkwi w wyboeraku w srodku czy cos przy elementach strujacych przy skrzyni. koszta sa nie wielkie.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Mam pytanko czy to jest te jabłko przy skrzyni ?
http://imageshack.us/f/37/jabkoe.jpg/
I jak się to wymienia ?
http://imageshack.us/f/37/jabkoe.jpg/
I jak się to wymienia ?
Bebzo288
-

Bebzo28 - Czytacz
mam ten sam problem zeby wbić 1 muszę wcisnąć i w lewo tak jak wsteczny tylko nie tak daleko kwestia wyczucia i czy można wymienić to od góry czy jedyna możliwość to od dołu
Golfik jest obniżony lekko i ciężko było by się tam wcisnąć nawet na "lewarku"
Golfik jest obniżony lekko i ciężko było by się tam wcisnąć nawet na "lewarku"
- vito217
- Czytacz
Powrót do Napęd i skrzynia biegów