Moderator: Moderator
jesli w skrzyni nie została jeszcze przeprowadzona wymiana oleju to proponuję sie to wykonac. koszt nie wielki a okazuje sie lekiem na wiele dolegliwosci i problemów. 75W90 - GL4 2L ci potrzebne.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
czesto gesto zdarzały sie problemy z nieszczelnym siłowinikiem sprzegła przy skrzyni - nieszczelnosc mozna zobaczyc dopiero jak sie go wyjmie na zewnatrz - od str bolca.
lub pompka sprzegła kuca...
lub pompka sprzegła kuca...
-

SotoM - Members
Nie można wrzucic 5 biegu.
Witam. Jeśli powtarzam czyjś temat, to przepraszam, ale nic konkretnego na temat mojego problemu nie moge znaleźć : o dziś nie mogę wrzucić 5 biegu. Pozostałe, choć nieprecyzyjnie wchodzą normalnie. Skrzynia biegów pracuje poprawnie bez zgrzytów, da się jeździć, tylko brakuje 5-ki, jakby coś blokowało gałke. Pozdrawiam Wszystkich, j
- jarbarek
- Czytacz
Przestudiuj: http://www.golf3.pl/topics7/nagle-znikn ... t39632.htm
Jesli wszystko zawiedzie, pozostaje wymiana wybieraka.
Jesli wszystko zawiedzie, pozostaje wymiana wybieraka.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Miałem to samo, potocznie mówiąc skrzynia opadła, tyle że to było w Polo nie w Golfie, polecam metodę zrób to sam, jeśli nie dasz rady pozostaje mechanik, mnie to kosztowało 2 lata temu 10 zł ;D
-

Berathor - Czytacz
Problem z biegami 1,9 TDI
Witam, równe dwa tygodnie temu kupiłem Golfera 1.9 TDI 110 km. Podczas pierwszych oględzin, samochód miał padniętą skrzynię, więc przed kupnem zażądałem naprawy ów mankamentu. Parę dni później Golf teoretycznie został zrobiony, tzn, sprzedawca pokazał mi fakturę na 450 zł i generalnie wszystko było ok. Lecz od jakiegoś czasu mam problemy z biegami, tzn. na zimnym silniku wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku, lecz jak się rozgrzeje to zaczyna się koszmar... Wsteczny w ogóle nie wchodzi, zamiast którego mam jedynkę(na wciśniętej gałce, z której to mogę na 'niższym' poziomie wrzucić każdy bieg), oraz sporadycznej nie wchodzi mi normalnie jedynka(w zamian mam trójkę), tylko jak już pisałem na tym 'niższym' poziomie i mam problemy z dwójką(wchodzi czwórka):( Co to może być?
- Artanor
- Berbeć
ciekawe czy olej w skrzyni wymienili...choć na handel podejrzewam ze łachę położyli na to... a olej w skryni okazuje sie lekiem na wiele dolegliwosci...
po za tym jesli to nie pomoze to prawdopodobnie problem tkwi w spalonym sprzegle. puki okładziny sa zimne jakos to fafa ale jak juz złapie temp. zaczynają sie herezje....
ospbista poradka -ja bym zaczął od oleju....
po za tym jesli to nie pomoze to prawdopodobnie problem tkwi w spalonym sprzegle. puki okładziny sa zimne jakos to fafa ale jak juz złapie temp. zaczynają sie herezje....
ospbista poradka -ja bym zaczął od oleju....
-

SotoM - Members
ja bym zaczal od odpowiedniego ustawienia wybieraka, ostatnio mechanik mi przy tym grzebal i jak jest zle ustawione to wlasnie tak biegi wchodza , jak to nie pomoze to niestety trzeba patrzec na sprzeglo , a wymiana oleju w skrzyni nie zaszkodzi
-

bioly21 - Gaduła
PROBLEM Z BIEGAMI GOLF III 1.9TDI 1Z
Witam koledzy. A mianowicie mam taki problem. Mam problem aby wrzucić 1 i 2 bieg. Strasznie mocno musisz pchać gałkę w lewo i na hama do przodu nie wspominając o biegu wstecznym , który prawie wogóle nie wchodzi.
Postanowiłem więc kupic zestaw naprawczy dzwigni zmiany biegów tzn. ( http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-dzwi ... 02803.html )
Ale co najlepsze nigdzie tego nie znalazłem, Odkręciłem tłumik i wg całą gałkę wraz z mechanizmem sciągnałem na dół lecz tego tam nie było. Na skrzyni również. Nie pasuję to do mojego auta chyba a pisze że tak. Powiem że cały mechanizm oparty jest na dwóch cięgnach.
Koledzy co moze być tego przyczyną że biegi nie wchodzą
. Proszę o pomoc i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT 
Postanowiłem więc kupic zestaw naprawczy dzwigni zmiany biegów tzn. ( http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-dzwi ... 02803.html )
Ale co najlepsze nigdzie tego nie znalazłem, Odkręciłem tłumik i wg całą gałkę wraz z mechanizmem sciągnałem na dół lecz tego tam nie było. Na skrzyni również. Nie pasuję to do mojego auta chyba a pisze że tak. Powiem że cały mechanizm oparty jest na dwóch cięgnach.
Koledzy co moze być tego przyczyną że biegi nie wchodzą
. Proszę o pomoc i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT 
VOLKSWAGEN GOLF III 1.9 TDI 90 KM
- m_ajor91TDI
- Czytacz
Powrót do Napęd i skrzynia biegów