Silnik: 1.9 TDi (1Z) Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 122 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-01-07, 14:35 Nagle zniknęła 5tka, zamiast niej 3ka.
Witam!
Wczoraj jadąc w trasę było wszystko ok, wszystkie biegi wchodziły. Pokręciłem się trochę po mieście, nie używałem 5tego biegu.
Natomiast wracając nie mogłem już wrzucić 5tki, za każdym razem wchodzi 3jka.
Zauważyłem pod maską uszkodzoną jedną części.
Numer 49 na tym rysunku.
Wymieniłem ją dzisiaj, a piątki dalej brakuje. Czy to już kwestia tylko regulacji,czy trzeba wymienić coś jeszcze?
Silnik: 1.9 TDi (1Z) Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 122 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-01-07, 18:30
Poldek napisał/a:
Mysle ze wybierakiem musisz sie pobawic = regulacja
Też myślę, że regulacja powinna pomóc. Dodam tylko, że zdarzało się wcześniej, że raz na jakiś czas zamiast 5ki wchodziła 3ka, ale za 2-3 razem 5tka się załączała i był spokój. Tylko teraz tak, regulacja gdzie..? Pod maską, w miejscu, gdzie linki przechodzą w taki mechanizm (tam gdzie znajduje się mechanizm do załączania świateł wstecznych)? Czy pod samochodem, przy wybieraku? Ewentualnie, czy obie rzeczy na raz, bo pod maską wymieniałem tą część i nie wiem, w jakich pozycjach powinno tam być to ustawione, próbowałem różnych, a regulacja jest tam spora
1. Wrzuć bieg 3 ( czyli tak jak mówisz wrzuć piątkę żeby wskoczyła 3 )
2. Odkręć opaskę tulei wybieraka
3. Przestaw gałkę biegów w lewo ( tam gdzie powinna być 3).
4. Zakręcasz opaskę tulei wybieraka
Najlepiej do tego zapewnić sobie pomoc znajomego ( jeden w samochodzie drugi pod maską )
Warto też wymienić plastikowy element dzięki czemu nie będzie lub zmniejszą się luzy na lewarku zmiany biegów.
Wysłany: 2012-01-07, 20:59
rafal_tc napisał/a:
1. Wrzuć bieg 3 ( czyli tak jak mówisz wrzuć piątkę żeby wskoczyła 3 )
2. Odkręć opaskę tulei wybieraka
3. Przestaw gałkę biegów w lewo ( tam gdzie powinna być 3).
4. Zakręcasz opaskę tulei wybieraka
Najlepiej do tego zapewnić sobie pomoc znajomego ( jeden w samochodzie drugi pod maską )
Warto też wymienić plastikowy element dzięki czemu nie będzie lub zmniejszą się luzy na lewarku zmiany biegów.
Pozdrawiam, Rafał
Dzięki za informację. Mógłbyś jeszcze wskazać nr tej opaski na rysunku podanym w pierwszym poście i numer tego plastikowego elementu?
Byłbym bardzo wdzięczny, z resztą już sobie poradzę
Edit:
Mam jeszcze pytanka
Wymieniłem część oznaczoną zielonym kwadratem.
Czy w pkt nr 1, pod tym kapslem powinien być zalany jakiś olej?
Bo wymieniona część miała po obu stronach simering.
Czy regulacja punktów 2 i 3 powinna pomóc? (nr 2 trochę różni się od mojego, ale reszta jest ta sama)
I czy w ogóle w całej tej części (wybierak?) powinno być coś nasmarowane, bo całość jest sucha
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-08, 11:53
rafal_tc, to jest inny wybierak niz w ABSie.
1 - to jest odpowietrznik wybieraka. Tam nic nie powinno cieknac. Jak biegi dobrze wchodzily/wchodza to tego nie ruszaj (nie mowie tu o patologii 5tki )
2 - tamta linka odpowiada za ruchy lewarka tyl - przod. Jesli chwycisz dzwignie spod maski i sprawisz, ze linka cofnie sie ("skroci") w strone podszybia to wbijasz 3jke (nota bene przydatna informacja gdy peknie Ci linka i jestes pare kilometrow od domu, a dojechac trzeba ) Analogicznie jesli pociagniesz dzwignie do siebie i linka pojdzie do przodu wtedy wbijasz 4ke.
3 - ta linka odpowiada za ruchy lewarka na boki. Luzujesz nakretke i przesuwasz w jedna lub druga strone. U mnie np. przesuniecie bardziej w strone chlodnicy pozwala na lepsze wrzucanie wstecznego i 1 biegu. Musisz sam pokombinowac z ustawieniem tej sruby.
Jesli 3 i 4 wchodza dobrze to reguluj tylko srube "3".
Kto smaruje ten jedzie.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2012-01-08, 12:08
Bradley napisał/a:
rafal_tc, to jest inny wybierak niz w ABSie.
1 - to jest odpowietrznik wybieraka. Tam nic nie powinno cieknac. Jak biegi dobrze wchodzily/wchodza to tego nie ruszaj (nie mowie tu o patologii 5tki )
2 - tamta linka odpowiada za ruchy lewarka tyl - przod. Jesli chwycisz dzwignie spod maski i sprawisz, ze linka cofnie sie ("skroci") w strone podszybia to wbijasz 3jke (nota bene przydatna informacja gdy peknie Ci linka i jestes pare kilometrow od domu, a dojechac trzeba ) Analogicznie jesli pociagniesz dzwignie do siebie i linka pojdzie do przodu wtedy wbijasz 4ke.
3 - ta linka odpowiada za ruchy lewarka na boki. Luzujesz nakretke i przesuwasz w jedna lub druga strone. U mnie np. przesuniecie bardziej w strone chlodnicy pozwala na lepsze wrzucanie wstecznego i 1 biegu. Musisz sam pokombinowac z ustawieniem tej sruby.
Jesli 3 i 4 wchodza dobrze to reguluj tylko srube "3".
Kto smaruje ten jedzie.
Musiałem zdjąć oba mechanizmy, żeby wyciągnąć ten plastik oznaczony zielonym kwadratem. Dzisiaj poszedłem, wyregulowałem lepiej, niż wczoraj (brakowało wstecznego do tego ) ale co bym nie robił, to 5tki nie ma, ale reszta biegów za to lepiej, płynniej wchodzi. Co zrobić z tą 5tka? Była normalnie, potem jeździłem po mieście, po czym wracając do miejsca zamieszkania już jej nie było. Czy możliwe, że zahaczyłem podwoziem o śpiącego policjanta i się pod spodem coś uszkodziło? (Podróżowałem w 4 osoby)
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-08, 13:33
Istnieje jeszcze jedna mozliwosc tak jak stalo sie u mnie gdy zlamal mi sie plastikowy "samolocik" (nr 1 na rys.) przy drazku zmiany biegow. Po wymianie na zamiennik (inna koncowka literowa) 5tka nie chciala wejsc bo plastik klinowal sie na metalowej obudowie. Musialem troche podciac szlifierka obudowe i problem zniknal (w sumie to i tak nie bylo innej mozliwosci bo nie dalo sie przepchac tego plastiku przez waska obudowe lewarka). Ale jesli grzebales przy wybieraku (a musiales zeby odkrecic linki i wymienic zlamany element) to tam tkwi problem.
Moze jeszcze zrob tak, ze odkrecisz calkiem linki od wybieraka i sprobujesz recznie wbic 5tke bez uzycia lewarka. Czyli mechanizm obrotowy ciagniesz do siebie tak zeby "skrocic linke" a caly wybierak naciskasz na dol odwrotnie niz przy wrzucaniu wstecznego.
Chyba, ze to awaria mechaniczna skrzyni biegow i padlo kolo 5 biegu.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2012-01-08, 15:38
Bradley napisał/a:
Istnieje jeszcze jedna mozliwosc tak jak stalo sie u mnie gdy zlamal mi sie plastikowy "samolocik" (nr 1 na rys.) przy drazku zmiany biegow. Po wymianie na zamiennik (inna koncowka literowa) 5tka nie chciala wejsc bo plastik klinowal sie na metalowej obudowie. Musialem troche podciac szlifierka obudowe i problem zniknal (w sumie to i tak nie bylo innej mozliwosci bo nie dalo sie przepchac tego plastiku przez waska obudowe lewarka). Ale jesli grzebales przy wybieraku (a musiales zeby odkrecic linki i wymienic zlamany element) to tam tkwi problem.
Moze jeszcze zrob tak, ze odkrecisz calkiem linki od wybieraka i sprobujesz recznie wbic 5tke bez uzycia lewarka. Czyli mechanizm obrotowy ciagniesz do siebie tak zeby "skrocic linke" a caly wybierak naciskasz na dol odwrotnie niz przy wrzucaniu wstecznego.
Chyba, ze to awaria mechaniczna skrzyni biegow i padlo kolo 5 biegu.
Wydaje mi się, że gdyby była mechaniczna awaria, to by coś zgrzytnęło, lub cokolwiek, byłby chyba tego jakaś oznaka. Jutro rozbiorę jeszcze cały wybierak i go nasmaruje, złoże do kupy i spróbuję. Bo jak naciskam w dół, lub podnoszę do góry, to dość ciężko chodzi. O właśnie, czy przy którymś biegu mechanizm powinien podnieść się do góry? Bo w pozycji luz nie jest on całkiem u góry. Powiedz mi jeszcze, kiedy będę wiedział, jak ręcznie spróbuje wbić, że to 5tka, a nie 3ka?
Wysłany: 2012-01-08, 16:30
kusiu napisał/a:
Powiedz mi jeszcze, kiedy będę wiedział, jak ręcznie spróbuje wbić, że to 5tka, a nie 3ka?
Po prostu zaskoczy. Przy wbijaniu 3/4 nic nie podnosisz tylko obracasz dzwignie wybieraka i robi klik i auta juz nie przepchasz .
Wybierak idzie do gory przy wbijaniu wstecznego bo jak pewnie zauwazyles pod czarna pokrywka jest taki metalowy dzyndzel, ktory idac do gory styka sie z czujnikiem wstecznego biegu i wtedy swiatla swieca. Wbijasz inny bieg, wybierak opada, swiatla gasna.
kusiu napisał/a:
Bo jak naciskam w dół, lub podnoszę do góry, to dość ciężko chodzi.
Wez murzyna do pomocy, niech wciska pedal sprzegla to pojdzie lzej
Wysłany: 2012-01-08, 20:23
To jeszcze zanim zabiorę sie do roboty, czy smar do łożysk rowerowych, taki niebieski, nada się?
[ Dodano: 2012-01-09, 09:47 ]
jest troszke odwrotnie, niz pisales, naciskajac na wybierak, laduje sie wsteczny, podnoszac go, laduje sie 5tka, z tym, ze nawet recznie nie moge jej wbic... Z oporem mniejszym lub wiekszym i tak wchodzi 3. Czy juz jest po skrzyni?
Wysłany: 2012-01-09, 14:38
kusiu, tak zgadza sie. My bad Wybierak idzie w dol, ale metalowy trzpien do gory (do czujnika wstecznego).
Masz zdjecia w prezencie. Kolejno: R,1,3,5
Przesun srube mocowania linki od ruchow na boki maksymalnie w strone chlodnicy tak jak jest u mnie.
Wysłany: 2012-01-09, 15:04
Bradley napisał/a:
kusiu, tak zgadza sie. My bad Wybierak idzie w dol, ale metalowy trzpien do gory (do czujnika wstecznego).
Masz zdjecia w prezencie. Kolejno: R,1,3,5
Przesun srube mocowania linki od ruchow na boki maksymalnie w strone chlodnicy tak jak jest u mnie.
Spróbuje tak zrobić, jak nie pójdzie, to jutro auto idzie do mechanika. Jeszcze mam jedno pytanie, już chyba ostatnie w tym temacie, bo opcje mi się kończą Kończące sprzęgło, raczej nie będzie przyczyną, bo by żaden bieg nie wchodził, ale gdzieś wyczytałem, że zerwana poduszka skrzyni może dać taki efekt, że 5tka nie wejdzie, a u mnie właśnie jest do wymiany, bo z 3 wymieniłem przednią, a mechanik powiedział, że ta skrzyni na pewno też będzie do wymiany. Czy ewentualnie może to być przyczyną? Bradley, za poświęcony czas, "pomógł" leci!
Wysłany: 2012-01-09, 15:10
Mysle, ze wtedy biegi by sie przestawily czyli wrzucajac 1 mialbys trojke, 3 to 5tke albo odwrotnie, 5tka to 3, 3jka to 1. U mnie poducha pod skrzynia jest juz "wyruch...a" i biegi wchodza dobrze.
Jak na moj gust nie jest mozliwe, zeby nagle stracic bieg. Musza byc jakies wczesniejsze objawy.
Zeby ta piatka weszla calosc widelek musi pojsc maksymalnie do gory. Albo cos tam jest zle poskladane i sie klinuje albo to tylko kwestia regulacji linki.
IMO mechanizm ten jest lepszy od ciegiel w pozostalych silnikach procz VR6 i chyba ABF ale i tak do d.
Wysłany: 2012-01-09, 15:17
Nie mogłem się powstrzymać i poszedłem sprawdzić ustawienie, tak jak u Ciebie. Spowodowało ono u mnie brak wstecznego i nie możliwość ruszenia drążkiem zmiany biegów w prawo, aczkolwiek, 3 i 4 zostały na swoim miejscu, a 5tki i tak nie ma. Objawy pojawiły mi się kilka razy, tzn zamiast 5tki wchodziła 3ka, ale przy drugiej próbie, zawsze załączało, raz tylko był brak na dłużej, ale prysnąłem smarem silikonowym i miałem spokój na 2-3 miesiące, aż do piątku... na amen.. Tyle, że nigdy nie było najmniejszego zgrzytu, przy próbie wbicia 5tki...