Witam mam problem z otwieraniem drzwi od str.kierowcy gdy jest chłodniej na minusie nie mogę otworzyc drzwi z pilota nie odryglowuje a z kluczyka po odryglowaniu klamka nie otwiera drzwi jakby mechanizm był zamarzniety kluczyk we wkładce sie obraca rygluje i odryglowuje po przekreceniu kluczykiem od srodka tez nie mozna otworzyc.Zamek był smarowany w miare możliwości.Jak sie ociepli na dworze zamek pracuje bez problemu.
Kup silikon K2 i nasmaruj zamek i klamke wszystko co chodzi przy otwieraniu, uszczelki wszystko. Jak to nie pomoze to zostaje rozkrecic boczek i wyczyscic zamek.
AdiK__ napisał(a):Najszybciej i najpewniej rozebrać boczek
Ja akurat tutaJ bym sie zastanowił, u mnie tez zamarzało Najpierw popsikalem dobrze wd40 i silikonem i nie musialem rozbierac boczków, bo drzwi juz nie przymarzają
Panowie dzieki za to ale juz to robiłem a co do wyczyszczenia zamka to po zdjeciu tapicerki widze mechanizm centralnego zamka plasikowe elemety pneumatyki boje sie ze cos uszkodze i nie złoze. Jak juz wczesniej wspomniałem wkładka sie obraca i zamek odryglowuje sie tylko cos trzyma i nie otwiera klamka drzwi.Z gory dzieki za podpowiedzi chyba pozostaje mi zaczekac do wiosny
O nasz zamki aby sie otwierały tak samo jak usczelki warto zatroszczyc sie juz teraz, mgła- wilgosc ktora obecnie wystepuje w nocy wchodzi w zamek do tego mały przymrozek zrana i niespodzianka gotowa, Co do preparatu- to juz chyba kwestia uznania, zaruwno smar w spreju, jak i wd zabezpieczy zamek przed zamarzaniem.
1)
Mam problem z zamkami zamarzają przy lekkim mrozie i nie da rady otworzyć uszczelki ok tylko nawet kluczyka nie mogę wsadzić smarowałem olejem wazeliną techniczną wd i nic zamarza wszystko
2)
dodatkowo drzwi pasażera po mimo zamarznięcia zamka i podniesieniu dynksu zamarza coś w środku bo pociągnięciu za klamkę nie ma tego oporu i klamka lata luźno a uszczelka nie jest zamarznięta
CO ZROBIĆ
ja kupilem odmrazacz w spray taki malutki wzialem rureczke od wd-40 podczepilem pod odmrazacz i zuzylem prawie caly na trzy zamki (drzwi drugie drzwi i bagaznik) uszczelki posmarowalem wrazie czego starym kremem do rak
a jak zamarza Ci cos w srodku to musisz rozebrac tapicerke i zamek wyciagnac i oczyscic z wody i zabezpieczyc przed nia.
i nie myc auta w zimie jedynie wilgotna szmatka i heja
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
mam tak samo i wiem ze to przez wode ktora zamarza w zamku musze suszarka podgrzewac zeby otworzyc auto napsikalem tam teraz admrazacz zobaczymy czy pomoze