Moderator: Moderator
Żeby szyby nie parowały to należy auto dokładnie odkurzyć i wymienić filtr kabinowy. Odkurzyć dlatego że piach który jest pod dywanikami jest wilgotny i na skutek ocieplania się wnętrza auta woda z piasku zaczyna parować i osadza się na szybach. Tak jest napisane w gazecie Auto świat. 

-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Liwinglawida, ja nie mam wogóle pary na szybach . Po primo rano zanim oskrobię szybę to minute czy dwie zależy od skrobania nawiew jest puszczony na szybę przód i na wpół otwarte na boczne , uchylam lekko szybe kierowcy tak na 1 cm ,po starcie jade tak km . Potem przełączam nawiew na podłoge i do końca tak dojeżdżam. Dzięki temu wymieniam powietrze w kabinie . Mysle że to działa , jeżdżę tak już kilka lat. A jak jest naprawde zimno to przed dojazdem na miejsce km lub dwa przed( jak jade sam bo pasażer by mnie zjadł) wychłądzam kabinę. Otwieram okno na kilka cm i wyłączam nawiewy .Regularnie też odkurzam i trzepię dywaniki .
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
-

thomasg - Gaduła
Parujące Szyby!!
Witam!
Temat dotyczy golfa 4, otóż pazrują mi strasznie szyby, nie wiem dlaczego tak jest, raz jak jeżdze jest ok, a czasami najczęsciej po deszczu strasznie parują, potem nawet gdy autko postoi to parują, nawet nawiew tego nie usuwa, wymieniałem filtr powietrza niby jest troche lepiej ale wczoraj mi tak zaparowały i dziś też. A dodego coś wogóle nachodzi na szyby jak by para była nie do starcia. Co pomoże jakiś srodek anty para!!
Temat dotyczy golfa 4, otóż pazrują mi strasznie szyby, nie wiem dlaczego tak jest, raz jak jeżdze jest ok, a czasami najczęsciej po deszczu strasznie parują, potem nawet gdy autko postoi to parują, nawet nawiew tego nie usuwa, wymieniałem filtr powietrza niby jest troche lepiej ale wczoraj mi tak zaparowały i dziś też. A dodego coś wogóle nachodzi na szyby jak by para była nie do starcia. Co pomoże jakiś srodek anty para!!
-

mazi30 - Czytacz
Trochę zawsze bedzie lepiej ale nie czujesz zapachu płynu chłodzącego? Bo może być nieszczelna nagrzewnica , własnie wtedy powstaje taki osad na szybie trudny do zmycia i wówczas tylko wymiana pomoże. Trzeba pomacać za deską, pod dywanikami czy niema tam gdzieś wilogoci, konkretnie procedury zmiany w Golfie IV nie znam, ale w III to jest masakra, opisy znajdziesz
- pablomed
- Members
Podłogi suche ? Filtr kabinowy zmieniony ? Nie ubywa płynu chlodniczego ?
nie ma nigdzie przecieków ?
Jak pada to tylne szyby mogą byc troche zaparowane ale przednie juz nie powinny. Nawiew powinien to likwidować.
nie ma nigdzie przecieków ?
Jak pada to tylne szyby mogą byc troche zaparowane ale przednie juz nie powinny. Nawiew powinien to likwidować.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
filtr kabinowy wymieniony na nowy, nie czuje zapachu płynu chłodniczego, nie zauważyłem również aby ubywał, wydaje mi sie że wszystko jest suche, o jakie zaślepki chodzi bo nie wiem?? a może wystarczy wyczyścić szyby jakimś płynem antypara?? może coś polecicie?? dodam jeszcze że mam klime typu climatronic, jak włącze nawiew gorący to troche schodzi ale z bocznych z przodu jest troche ciężko
-

mazi30 - Czytacz
Coś musi być nie tak